Hlavní navigace

Zašlá sláva „Haveláku“

11. 8. 2010

Sdílet

Místo zeleniny tepláky, místo ovoce obrázky. Takový je bohužel často pohled na tradiční trhy. Přitom lidé touží nakupovat od farmářů a nevadí jim připlatit si za čerstvé potraviny.

Zatímco farmářských trhů přibývá – pravidelně pro vás připravujeme přehled aktuálních trhů a nově spravujeme také mapovou databázi – tradiční trhy ztrácejí svůj punc. Místa, která dříve lidé vyhledávali pro levnější a přitom kvalitní sortiment, se za poslední léta změnila k horšímu, zboží je předražené a nad ovocem a zeleninou často převažuje nabídka, která nemá s potravinami vůbec nic společného. 

Příkladem je i nejstarší dochované tržiště v centru Prahy v Havelské ulici, které nabízelo ovoce a zeleninu již od roku 1232. Jeho slávu ještě podpořil v roce 1347 Karel IV., kdy si jej vybral pro korunovační hostinu.

Katalog trhů s mapami, vyhledáváním, hodnocením. Najděte si FARMÁŘSKÝ TRH přímo vám na míru! 

Můžete také hodnotit jednotlivá tržiště nebo vkládat vaše tipy a postřehy.

Hledáte trh páteční v okolí Prahy? Sobotní na Moravě? Najdete ho v našem katalogu! Pomozte nám ho doplňovat a vylepšovat.

Pochopitelně vám stále budeme každý čtvrtek přinášet aktuální přehled farmářských trhů na další týden v samostatném článku na Vitalii.

Trh kdysi býval plný lidí

„Havelák jsem pravidelně navštěvovala po dlouhá desetiletí,“ říká čtyřiašedesátiletá Božena Oblá, která neváhala jezdit pro čerstvou zeleninu do centra Prahy kus cesty tramvají, později několik stanic metrem. „Zelenina tady byla vždy levnější než v obchodě a zásadně od českých pěstitelů,“ vzpomíná paní Oblá. Dnes už prý na trh nechodí a raději nakupuje u „Vietnamců“ v ulici, kde bydlí, nebo v nákupním centru, kam musí jet ale autem. „Rozhodně to není kvůli lenosti, dojíždění do centra by mi nevadilo, ale nebudu přece jezdit pro dražší potraviny. Třeba meruňky tady měli za 150 korun za kilogram, ty levnější, za padesát korun, doslova tekly. Kdysi tak slavný a vyhlášený „Havelák“ se za poslední roky hodně změnil k horšímu,dodává důchodkyně.

Havelský trh skutečně změnil svoji tvář. Rovněž si pamatuji plné tašky ovoce a zeleniny, které tam maminka nakupovala celoročně a obtěžkaná se vracívala zejména před Vánocemi. Nebo se tam prodávaly nejlevnější řezané květiny v Praze, které tu nakupovaly děti před koncem školního roku.

Pokud se vypravíte na Havelské tržiště dnes, spíše než s taškou plnou ovoce a zeleniny přijdete domů s řezbou Staroměstského orloje, s cínovým Janem Husem na hranici nebo s barevnými náušnicemi z bižuterie. Suvenýry jednoznačně převažují.

Nakupujete na tradičním trhu ve vašem městě?

Na trh hlavně kvůli atmosféře

Nabídka holt vyhověla poptávce. Havelské tržiště se totiž rozprostírá mezi Václavským a Staroměstským náměstím – dá se tedy říci, že je na hlavním turistickém tahu a našinec se těmto místům raději vyhýbá. Návštěvníci Prahy ovšem tolik netouží po českém česneku (mimochodem je tam k sehnání za 150 Kč za kilogram) nebo po kopru do omáčky. Největší zájem budí řehtající se dřevěné čarodějnice, které reagují na potlesk. K dostání jsou hned u prvního stánku, který je „nepřeslechnu­telný“. Pětice španělských turistek tleská jak šílená a rozchechtává všechny čarodějnice ve stánku (i přihlížející u stánku). Veliká zábava. Po sazenici voňavé bazalky v tu chvíli toužím jenom já.

Čtěte téma: Trh jako společenská událost

Nakupování potravin přece nemusí být nutné zlo a když vám je prodá usměvavý pěstitel, uzenář, rybář, pekař nebo zelinář, radost je hned dvojnásobná.

Přesto není Havelské tržiště, coby zdroj čerstvého ovoce a zeleniny od českých pěstitelů, ještě úplně ztracené. Pravda, farmářských stánků ubylo, ale stále tu od pondělí do pátku seženete karfiol na mozeček, švestičky ze zahrádky pro šéfa nebo hroznové víno od českých trhovců. Ceny jsou ovšem vyšší než v běžném obchůdku vietnamsky mluvících prodejců.

Co ovšem vietnamský krámek nemá, je atmosféra trhu, kterou si Havelské tržiště stále zachovává (pokud jej tedy nenavštívíte o víkendu, kdy tu jsou k dostání opravdu jen turistické kýče). Stále tu voní čerstvé bylinky, stále se tu zelenají saláty a člověku se sbíhají sliny nad nabízeným ovocem. Troufám si říct, že takové ani vietnamec nebo supermarket v nabídce nemá. Bohužel voňavých stánků stále ubývá. 


Havelský trh:

  • Pondělí – neděle: 7.00 až 19.00 hodin
  • Nabídka: Květiny, ovoce, zelenina, upomínkové předměty, suvenýry, pohlednice, knihy, balené potraviny, lesní plody, houby,doma vyráběné nebo zpracované užitkové předměty (drobné výrobky ze dřeva, keramiky, kůže, kovu, cínu,mosazi, smaltu, vosku,sádry, včetně bižuterie),obrázky, dřevěné hračky včetně loutek, drogerie (kromě barev, laků a ředidel), textil (pletený, háčkovaný, tkaný, drhaný, paličkovaný a vyšívaný včetně doplňků a dekoračních předmětů),sadba, semena, občerstvení (pečené kaštany, preclíky, perníky, oplatky, trdlo).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).