Syndrom dráždivého tračníku může být příčinou dlouhodobých potíží, jako jsou bolesti břicha, zácpa, průjem či nadýmání. Lékaři udávají, že až patnáct procent lidí trápí bolesti břicha a střevní potíže dlouhodobě, a to i několikrát týdně.
Syndrom dráždivého tračníku
- IBS – Irritable Bowel Syndrome,
 
- dlouhodobě trvající potíže se zažíváním,
 - provázejí ho různé příznaky, často bolesti břicha, zácpy, průjmy, nadýmání, plynatost ad.,
 - problémy se opakují, jsou poměrně časté a nemají jiné zřejmé příčiny.
 
Máte-li podezření a trápí-li vás nebo někoho blízkého podobné potíže, na webu www.cojeibs.cz lze v orientačním testu vyzkoušet, zda se nemůže jednat právě o syndrom dráždivého tračníku. Získáte zde také vzorové jídelníčky na víc dnů.
Důležité je obrátit se při přetrvávajících potížích na lékaře, aby se případně vyvrátily jiné příčiny potíží a zvolil vhodný postup.
Galerie: Zdroje probiotických bakterií v potravinách
Protože IBS má různé projevy, i léčba a jídelníček se musí lišit. Potraviny, které mohou podráždit trávicí systém a spustit příznaky, jsou individuální. Dietoložka Karolína Hlavatá připravila doporučení a varianty receptů, z nichž si vyberete, ať už trpíte průjmem, zácpou, nebo nadýmáním.
Při bolestech břicha a opakovaných průjmech
V jídelníčku omezte mléko, ale zařazujte zakysané mléčné výrobky. Pozor na perlivé nápoje, ovoce se slupkou a nadýmavou zeleninu. Naopak se nebojte mátového čaje, banánů, sušených borůvek či ovesných vloček. Ke zlepšení stavu střev mohou pomoci probiotické kvasinky.
Zapečená ryba s rajčaty a sýrem
Suroviny:
- 250 g ryby/rybího filé,
 - 1 malá cibule,
 - 2 rajčata,
 - 1 lžíce olivového oleje,
 - 5 černých oliv,
 - sýr na posypání,
 - nasekaná petrželka,
 - citrónová šťáva,
 - sůl,
 - pepř,
 - 250 g brambor
 
Cibuli a rajčata nakrájíme na tenké plátky, olivy nasekáme a rybu pokapeme citrónovou šťávou, osolíme a opepříme. Zapékací misku vymažeme olejem, vložíme rybu, přidáme zeleninu a posypeme nasekanou petrželkou a česnekem. Přikryjeme alobalem a dáme péct do trouby. Když je ryba téměř hotová, odklopíme alobal, rybu posypeme sýrem a necháme ještě krátce zapéct. Podáváme s vařeným bramborem.
Při bolestech břicha a opakované zácpě
V jídelníčku se snažte omezit bílé pečivo, rýži, sladkosti, kávu i perlivé nápoje. Naopak můžete vyzkoušet špenát, brokolici, hlávkový salát, rozinky i probiotika s vlákninou, která podpoří fungování střev. Nezapomínejte v průběhu celého dne dostatečně pít.
Vločkové sušenky s mrkví
Suroviny:
- 125 g ovesných vloček,
 
- 160 g bezlepkové mouky,
 - 180 g oloupané a nastrouhané mrkve,
 - 60 g cukru,
 - 80 g hrozinek,
 - 140 g rostlinný olej řepkový,
 - 2 čajové lžičky prášku do pečiva,
 - čajová lžička skořice,
 - 1/2 čajové lžičky soli,
 - 1 ks vejce
 
Mrkev oloupeme a nastrouháme najemno. Hrozinky propláchneme horkou vodu a necháme okapat. Smícháme se všemi ostatními ingrediencemi. Plech vyložíme pečicím papírem, na který nanášíme těsto. Jednu sušenku upečeme z těsta o množství zhruba jedné polévkové lžíce.
Při bolestech břicha a opakovaném nadýmání
I syndrom dráždivého tračníku spojený s nadýmáním může velmi komplikovat život. Omezit v jídelníčku nadýmavou zeleninu přitom nestačí. Důležitý je také příjem probiotik a trávicích enzymů snižujících jak nadýmání, tak křeče a bolesti. Bát se nemusíte ani okurek, banánů, ananasu nebo máty či překvapivě malého množství fazolí nebo jiných luštěnin.
Losos zapečený v alobalu s rýží natural
Suroviny:
- 150 g lososa,
 - citrónová šťáva,
 - polévková lžíce nasekaného kopru, fenyklu a petržele,
 - sůl,
 - pepř,
 - lžička olivového oleje
 
Čtverec z pevnějšího alobalu potřeme olejem a do středu vložíme plátek osoleného, opepřeného a citrónem pokapaného lososa. Posypeme bylinkami, zabalíme a dáme do trouby zapéct. Podáváme s rýží.
Mějte však na paměti, že dieta prospěje, ale sama o sobě komplikace nevyřeší. Dieta je součástí léčby, ale je také potřeba dbát na dostatek pohybu a omezení stresu. Více v článku: Běžná bolest břicha, nebo syndrom dráždivého tračníku?
Odborná spolupráce:
PhDr. Karolína Hlavatá, Ph. D.
Odbornice na výživu. Pracuje jako dietolog na OB klinice a v Programu Healthy Plus. Je odborným garantem iniciativy Vím, co jím a piju. Publikuje v domácích i zahraničních časopisech, aktivně se účastní kongresů, konferencí a přednáškových akcí.