Hlavní navigace

Vysoký tlak, tichý zabiják

16. 6. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Zpočátku si toho ani nevšimneme, a přitom již působí na naše orgány. Je zrádný a většinou ani neznáme příčinu. Jaké jsou rizikové faktory vysokého tlaku a je možné se mu vyhnout?

V České republice trpí vysokým krevním tlakem neboli hypertenzí až 40 % lidí ve věku 25–64 let, s přibývajícím věkem křivka ještě roste.

V prvé řadě je důležité si vysvětlit, co je to ten krevní tlak. Jde o tlak, kterým působí protékající krev na stěnu cévy. Ten následně působí také na všechny orgány a tkáně v těle. U tlaku měříme takzvaný systolický tlak (nejvyšší tlak, kterého je dosaženo během stažení srdce) a diastolický tlak (nejnižší tlak, kterého je dosaženo během ochabnutí srdce). Vysoký krevní tlak neboli hypertenze se pak definuje hodnotami nad 140 mmHg systolického nebo 90 mmHg diastolického krevního tlaku.

Primární a sekundární, kde je rozdíl?

Hypertenzi dělíme na dvě základní skupiny – primární a sekundární. „U primární hypertenze, která postihne až 90 % pacientů, příčinu neznáme. Podílí se na ní kombinace genetických faktorů, vlivů zevního prostředí a poruch vnitřních regulačních mechanismů,“ říká profesor Petr Toušek, vedoucí divize intervenční kardiologie ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady, a dodává: „Naproti tomu ta sekundární je způsobena onemocněním určitého orgánu, například ledvin, nadledvinek či štítné žlázy.“ Odstraněním tohoto problému pak lze zmírnit nebo odstranit samotnou hypertenzi.

Vysokému krevnímu tlaku se také často přezdívá tichý zabiják. Je totiž zrádný svou plíživostí a téměř nijak se neprojevuje. Počáteční mírně zvýšený tlak většina lidí ani nezaznamená. Už v ten moment ale působí na naše orgány v těle. Ohrožené jsou zejména cévy, srdce, mozek nebo oči. Později pak můžeme trpět bolestmi hlavy, pociťovat podrážděnost, zvýšenou únavu či tlak na hrudi.

Fakta o vysokém tlaku

  • Zdravý člověk by měl mít krevní tlak při měření u lékaře pod 140/90 a při měření doma pod 135/85.
  • Pravděpodobnost hypertenze roste s věkem, ale např. i s onemocněním cukrovkou.
  • Některé faktory způsobující hypertenzi nelze ovlivnit: věk a rodinnou zátěž.
  • Jiné faktory ovlivnit lze: konzumaci nezdravých jídel, kouření, nadměrné pití alkoholu, nedostatek pohybu, obezitu, chronický stres apod.
  • Pokud máte tlak nad 140/90, hrozí vám cévní mozková příhoda, infarkt myokardu, srdeční selhání, demence, poškození funkce ledvin, zhoršení zraku, poruchy erekce.

Zdroj: Česká společnost pro hypertenzi

Když se vysoký tlak neléčí

„Neléčeným vysokým krevním tlakem si pak lidé zbytečně zvyšují riziko srdečního infarktu, srdečního selhání a mrtvice,“ apeluje Blanka Sigmundová, ředitelka neziskové organizace Loono.

Jak tedy můžeme tomuto onemocnění předcházet? Asi vás nepřekvapí, že důležitým faktorem je zdravá strava. „Váš jídelníček by měl obsahovat hlavně zeleninu a ovoce, ryby, luštěniny, ořechy a důležité je také jídlo zbytečně nesolit. Omezte konzumaci jídla připraveného z polotovarů, z restaurací a fast foodů. Tato jídla obvykle obsahují velké množství soli a tuku,“ radí profesor Toušek.

Zásadní je nezapomínat na pravidelný pohyb. Vyhraďte si každý den 30–60 minut na fyzickou aktivitu, jakou je například delší procházka. Podle doktora Touška je třeba také vyhýbat se pravidelnému nebo většímu množství užívání alkoholu, nekouřit a vyhýbat se místům, kde kouří ostatní. Zásadní vliv má také aktuální stres, který je třeba eliminovat na minimum. O svých problémech se nebojte mluvit. Pomoci vám může i meditace, jóga nebo kontakt s vašimi blízkými a přáteli.

Změřte si tlak doma

Pravidelné domácí měření krevního tlaku je důležitou prevencí mnohých zdravotních problémů. Podle lékařů by měl o nákupu osobního tlakoměru uvažovat každý člověk starší čtyřiceti let.

Před měřením tlaku je nutné

  • Být alespoň pět minut v klidu.
  • Nevykonávat žádnou fyzickou aktivitu.
  • Minimálně hodinu před měřením není vhodné pít kávu a kouřit
  • Vždy ve stejnou dobu na klidném místě, vsedě a v pohodlí.
  • Měřit by se mělo vždy na stejné paži a předloktí by mělo být položeno volně na podložce.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).