Hlavní navigace

Vliv bisfenolu A na zdraví bude znovu přehodnocen

1. 11. 2016

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Nové údaje potvrdily předchozí závěry Evropského úřadu pro bezpečnost potravin, že bisfenol A může mít vliv na imunitní systém zvířat. Tyto důkazy zatím nejsou dostačující k vyvození závěrů pro lidské zdraví. Připravuje se nové hodnocení.

Bisfenol A (BPA) je sloučenina, která se využívá při výrobě plastů, například pro nádobí, obaly na potraviny, plastové sáčky. Vědci upozorňují na rizika kontaktu potravin s těmito materiály, bisfenol A se z umělých hmot uvolňuje a podle odborníků je třeba být na pozoru i před jejich stopovým množstvím. Výsledky předchozích studií nasvědčují tomu, že by BPA mohl mít vliv například na imunitní systém člověka, zvyšovat riziko rakoviny či ovlivňovat spermie.

Dříve bisfenol A obsahovaly i dětské láhve, od roku 2011 je výroba a prodej plastových lahví pro kojence s obsahem bisfenolu A v celé Evropské unii zakázána.

V roce 2015 Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) nově vyhodnotil prozatímní tolerovatelný denní příjem bisfenolu A, a to po přezkoumání vědeckých důkazů o toxicitě BPA publikovaných od roku 2012.

Bisfenol A: nové údaje týkající se imunitního systému

Jak nyní informuje informační centrum ministerstva zemědělství, experti EFSA přezkoumali další dvě studie (Ménarda a kol.) v návaznosti na žádost nizozemského ministerstva zdravotnictví, sociální péče a sportu. Tyto dvě studie byly publikovány až po vydání posledního komplexního hodnocení BPA.

Nové údaje potvrdily předchozí závěry EFSA, že bisfenol A může mít vliv na imunitní systém zvířat. Tyto důkazy však dle hodnocení nejsou dostačující k vyvození závěrů pro lidské zdraví: „Vědecký panel dospěl k závěru, že omezení v návrhu a provedení studií brání smysluplnému posouzení významu pro lidské zdraví,“ uvádí EFSA.

Nové imunologické studie (včetně Ménarda a kol.) budou však znovu přezkoumány. Stávající tolerovatelný denní příjem bisfenolu A je považován za dočasný a úřad EFSA se zavázal k novému přehodnocení BPA, jakmile bude k dispozici dvouletá studie amerického vládního Národního toxikologického programu, která by měla být dokončena v roce 2017.

Zdroje: www.bezpecnostpotravin.cz: Bisfenol A: Nové údaje týkající se imunitního systému
EFSA

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).