Typický pach králíka odstraníte krátkým spařením

Králičí maso je v mnoha ohledech ideální. Snadno stravitelné, dietní, zdravé. Zpestřete si svůj jídelníček třeba pečeným králíkem.

Byly doby, kdy byl, především na venkově, králík docela běžnou součástí svátečního menu. Dnes je ale počet chovatelů králíků výrazně nižší než kdysi. A to přesto, že králíci jsou – což je docela zajímavé – obecně nejčastěji chovaným domácím zvířetem na světě.

Králík nejen od babičky, ale i z maloobchodu

V naší zemi jsou nicméně v současné době kromě hobby chovatelů králíků na maso také profesionální drobnochovy i velkochovy, takže králík se začíná stále častěji objevovat i v nabídce maloobchodů. Obvykle jde o druhy takzvaných masných plemen králíků, obdobně jako existují masné druhy skotu. Všechna tato plemena – je jich více než sto druhů včetně výstavních králíků – mají jednoho společného předka – králíka divokého.

Králičí maso je zdravé, v určitém směru až moc. Není totiž tučné, takže je při pečení králíka častým zvykem prošpikovat jej špekem, případně jej péci společně s bůčkem nebo jej připravit na smetaně. Převažujícím způsobem úpravy králíka je ale pečení, přičemž přílohou mohou být knedlíky, brambory nebo gnocchi. Výsledná chuť masa samozřejmě záleží na tom, jak jej při kulinářské úpravě ochutíme, z obecného hlediska je ale králičí asi nejvíc podobné dančímu nebo jelenímu masu.

Zdravé maso – až na puriny

Králičí maso obsahuje – v závislosti na jeho stáří a hmotnosti – maximálně deset procent tuku, ale také třeba jen dvě procenta. Je to tedy surovina vhodná k dietám či jako součást zdravého životního stylu. Také proto, že maso obsahuje esenciální aminokyseliny, které člověk může získávat pouze z potravy, a naopak neobsahuje prakticky žádné sacharidy.

Králičí maso se dobře kouše, proto je vhodné i pro děti nebo seniory, kteří mají s rozmělněním stravy v ústech problém.

Jednu vadu na kráse nicméně králičí maso má – je totiž zdrojem purinů, takže s konzumací tohoto masa by to neměli přehánět osoby s nemocí dna a obecně lidé se zvýšenou hladinou kyseliny močové. Puriny zpracovává člověk v játrech, přebytečné puriny jsou pak zdrojem již zmíněné kyseliny močové. Hlavním zdrojem purinů je přitom „mladé maso“, kromě králičího také třeba kuřecí nebo telecí, a zejména vnitřnosti. Na druhou stranu – uměle vyrobené puriny se uplatňují jako složky chemoterapie.

Králík podle Drahoše

Zpět ale k přípravě králíka. Nabízený recept je tentokrát – když už se nacházíme v období volby prezidenta – oblíbeným způsobem úpravy v rodině prezidentského kandidáta Jiřího Drahoše. Kdo má rád symboliku, může si jej proto nazvat „Králík podle Drahoše“.

serial_prilohy

Králík špikovaný špekem

4 porce

Suroviny:

  • 1 celý králík nebo 4 králičí stehna
  • 150 g špeku
  • 2 stroužky česneku
  • 2–3 bobkové listy
  • 1 hrudka másla
  • sůl

Doba přípravy: 10 minut, doba pečení 90 minut, celkový čas přípravy: 100 minut

Připravte si cca 7 milimetrů široké špalíčky špeku a celé maso prošpikujte, posolte, potřete česnekem, na dno misky hoďte 2–3 bobkové listy a naskládejte do pekáče. Vše podlijte sklenicí vody a přidejte hrudku másla. Maso pečte na teplotu 180 °C asi 45 minut v zakrytém pekáči, pak maso podlijte a ještě mu nějakou chvíli dejte (cca 15 až 20 minut). Když už je maso měkké, tak jen dopečte dozlatova v troubě a podávejte nejlépe s bramborovým knedlíkem. 

A ještě jedna rada pro ty, kterým králík „nevoní“, což může být pro někoho problém při nákupu králičího rovnou od chovatele – typický pach králíka odstraníte krátkým spařením masa ve vařící vodě. Dobrou chuť.

TIP: Vyznáte se v hovězím? Stáhněte si našeho průvodce hovězím masem

1 názor Vstoupit do diskuse
poslední názor přidán 24. 1. 2018 8:23