Hlavní navigace

Testování vzorku populace v ČR na COVID-19 zdarma: kdo se může nechat vyšetřit

21. 4. 2020

Sdílet

 Autor: Photo by Ashkan Forouzani on Unsplash, podle licence: Public domain
Studie testů reprezentativního vzorku populace na přítomnost onemocnění způsobeného novým koronavirem začíná v České republice ve čtvrtek 23. dubna. Testovaní dobrovolníci zjistí prý do půl hodiny, zda mají vytvořeny protilátky proti viru SARS-CoV-2.

Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR (ÚZIS) představili plán studie kolektivní imunity SARS-CoV-2-CZ-Preval. Testování začíná ve čtvrtek a pátek 23. a 24. dubna, na většině míst bude probíhat do konce dubna, výsledky studie mají být k dispozici začátkem května.

Co se dozvíte v článku
  1. Studie má ukázat aktuální situaci koronaviru v ČR
  2. Kdo se může nechat vyšetřit
  3. Vstupní kritéria pro účast ve studii SARS-CoV-2-CZ-Preval
  4. Kdy a kde testování probíhá
  5. Studie využívá Rapid testy

Studie má ukázat aktuální situaci koronaviru v ČR

Testování účastníkům studie umožní zjistit, zda se dotyčný člověk setkal s nákazou novým typem koronaviru. Epidemiologům pak má přinést důležité informace, zásadní pro stanovení dalšího postupu.

Onemocnění COVID-19 je způsobeno novým typem koronaviru s odborným označením SARS-CoV-2. Jedná se o infekční onemocnění, u kterého stále chybějí informace o jeho šíření a průběhu. Jednou z dosud zásadních neznámých je počet lidí, kteří byli infikováni koronavirem SARS-CoV-2, ale onemocnění u nich proběhlo bez příznaků.

„Počet těchto bezpříznakových osob má významný vliv na dynamiku šíření onemocnění COVID-19 v ČR i v rámci jednotlivých krajů a lokalit,“ uvádí ÚZIS. „Studie SARS-CoV-2-CZ-Preval zásadním způsobem přispěje k ověření aktuální situace v ČR a bude sloužit k odpovědnému rozhodnutí o dalších krocích ke snížení dopadů této nemoci.“

Informace o COVID-19 na jednom místě

Onemocněni COVID-19 způsobuje koronavirus SARS-CoV-2, jehož epidemie vypukla na konci roku 2019 v Číně, v březnu 2020 byla WHO byla prohlášena za pandemii. Všechny naše texty ke koronaviru a COVID-19 najdete zde.

Kdo se může nechat vyšetřit

Účast ve studii je zcela dobrovolná, bezplatná a je podmíněna podpisem informovaného souhlasu.

Vyšetření je určeno pouze pro osoby, které jsou zdravé, tj. nemají příznaky onemocnění horních cest dýchacích a ani dříve u nich nebylo potvrzeno onemocnění COVID-19.

Testování bude probíhat pouze ve vybraných lokalitách. „Oblasti ČR byly vybrány na základě rozdílné dosavadní aktuální zátěže onemocněním COVID-19 a dále specifickou kohortou chronicky nemocných osob,“ informuje ÚZIS. Jedná se o Prahu, Brno a okolí, Olomouc a okolí, Litoměřice, Litovel a Uničov.

Vstupní kritéria pro účast ve studii SARS-CoV-2-CZ-Preval

  • věk od 18 do 89 let
  • věk od 8 do 17 let (pouze oblastech hl. město Praha a Brno a okolí)
  • žádné akutní zdravotní potíže typické pro onemocnění COVID-19
  • bez zvýšené teploty
  • bez potvrzené diagnózy COVID-19
  • trvalý/přechodný pobyt v ČR

Vlastní testování bude probíhat s výslovným souhlasem vyšetřovaného s účastí ve studii.

Kdy a kde testování probíhá

Testování začíná na většině míst ve čtvrtek 23. dubna, pro Olomouc, Litovel, Uničov od pátku 24. dubna.

Dětská kategorie od osmi let bude vyšetřována pouze v Praze a v Brně.

Senioři jsou zařazeni ve všech oblastech a na odběrových místech bude jim vymezen zvláštní čas od osmi do deseti hodin dopoledne, v Praze celé jedno odběrové místo.

Podrobný přehled všech odběrových stanů najdete na webu ÚZIS v sekci Kde se můžete nechat vyšetřit, v horní  liště zvolte záložku daného města. Na tomto webu budou také průběžně aktualizovány údaje o obsazenosti během dne a volných kapacitách jednotlivých míst.

Galerie: Podívejte se, jak to vypadalo ve čtvrtek 23. 4. na odběrovém místě v Praze na náměstí Míru

Studie využívá Rapid testy

Testování je založeno na použití tzv. Rapid testu, kterým se detekuje přítomnost protilátek proti viru SARS-CoV-2. Nelze jím detekovat časnou infekci, protilátky se objeví patrně po dvou týdnech od případné infekce.

Pro vlastní vyšetření je třeba získat vzorek kapilární krve z bříška prstu. Při tomto odběru bude porušena celistvost kůže, vyšetření tedy může být mírně bolestivé.

Výsledek testovaným osobám sdělí pracovník, který provedl odběr, a to přibližně do půl hodiny od zahájení testu. „Přestože je citlivost nabízeného testu relativně vysoká, přesto někdy může dojít k situaci, že přítomnost protilátek proti viru SARS-CoV-2 není rozpoznána,“ upozorňuje ÚZIS.

Podrobné informace o průběhu testování, odběrných místech, volné kapacitě a další jsou k dispozici na webu covid-imunita.uzis.cz.

Galerie: Laboratoře testují vzorky na COVID-19

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).