Názory k článku
Test mozzarell: váží i o třetinu méně

Kuba
Kuba (neregistrovaný) ---.net.upcbroadband.cz
15. 5. 2017 14:29 Nový

test ?

celé vlákno

Váš test mi opravdu rozesmál... Jediné, co řešíte je váha ?! Další věc která je na tom směšná, že vlastně ani netestujete mozzarellu. Pravá mozzarella se dělá z buvolího mléka a její chuť i konzistence je úplně někde jinde. Dost se divím, že vyhláška ještě nezakazuje tyhle podvody z kravského mléka (ještě šizeného), co prodávaj v krámech. Hlavně že jsou v akci za 15,-...lidi myslete.

Lenka Krbcova aura:96
15. 5. 2017 14:38 Nový

Re: test ?

celé vlákno

Dobrý den, jedná se o test dodržení deklarované hmotnosti, proto řešíme váhu. Kvalitě, složení ad. potravin, i konkrétně mozzarelly se věnujeme v jiných článcích, některé najdete odkázané přímo v textu nebo pod článekm. LK, Vitalia.cz

Jaroslav Kolín aura:10
15. 5. 2017 15:22 Nový

Re: test ?

celé vlákno

Mozzarella pouze z kravského mléka se vyrábí a prodává běžně i v Itálii. ;-)

Dolomiti
Dolomiti (neregistrovaný) ---.pool.broadband44.net
15. 5. 2017 20:05 Nový

Re: test ?

celé vlákno

Mozzarella z kravského mléka je běžný druh mozzarelly ;-) Není na ní napsáno "Mozzarella di bufala" a na obalu je vždy uveden druh mléka :-) Jaký podvod máte na mysli? :-D

sima
sima (neregistrovaný) 193.165.236.---
15. 5. 2017 17:27 Nový

Re: Test mozzarell: váží i o třetinu méně

lidi reknu vam, ze to co se prodava u nas se s italskou neda srovnat, i kdyz se u nas prodavaji "z Italie znacky".
Pokud nekdy vyrazite do It, urcite si kupte buvoli a i klasickou a poznate rozdil

NOone
NOone (neregistrovaný) 91.139.13.---
16. 5. 2017 7:31 Nový

bílý sliz

Nejsem kráv, nejsem tele, mléko si strč do prd...

Klára
Klára (neregistrovaný) 62.77.89.---
16. 5. 2017 8:03 Nový

Re: Test mozzarell: váží i o třetinu méně

celé vlákno

Mě spíš rozčiluje, když někdo zaměňuje slova "váha" a "hmotnost". Váha je zařízení na měření hmotnosti, nikoliv fyzikální veličina.

Lenka Krbcova aura:96
16. 5. 2017 9:40 Nový

Re: Test mozzarell: váží i o třetinu méně

celé vlákno

Dobrý den, vycházíme z toho, že váha je běžné hovorové označení pro novější a ano, odborně správný výraz hmotnost. V populárních článcích lze užívat výrazy mimo normy ČSN)), pokud to není například na úkor srozumitelnosti, což v tomto případě jistě nehrozí. Máte-li vteřinu))
http://nase-rec.ujc.cas.cz/archiv.php?art=6039
Pěkný den, LK, Vitalia.cz

tsd
tsd (neregistrovaný) ---.nova.cz
16. 5. 2017 10:33 Nový

Re: Test mozzarell: váží i o třetinu méně

celé vlákno

Všiml jsem si, že někteří z redaktorů mají problém např. s velkými písmeny a to i v titulcích. Pro příště by bylo dobré zopáknout.
http://prirucka.ujc.cas.cz/?id=186
tsd

Lenka Krbcova aura:96
16. 5. 2017 11:37 Nový

Re: Test mozzarell: váží i o třetinu méně

celé vlákno

Dobrý den, za to zodpovídá korektor, ale chyba se stát může.
Pokud uvedete, co máte konkrétně na mysli, lze reagovat, takto bohužel těžko. LK, Vitalia.cz

tsd
tsd (neregistrovaný) ---.nova.cz
16. 5. 2017 10:44 Nový

Re: Test mozzarell: váží i o třetinu méně

celé vlákno

Vaše odpověď, cituji:
"Dobrý den, jedná se o test dodržení deklarované hmotnosti, proto řešíme váhu."
Tak jak je to tedy s těmi výrazy, když dokážete v jedné větě použít oba.
Potom se věta dá pochopit i tak, že buď řešíte hmotnost = váha, nebo
váhu, pomocí které jste zjišťovali deklarovanou hmotnost.
Dobrá rada. Raději příště vycházejte z odborných (navíc úplně běžných) výrazů a vyhnete se těmto dvojsmyslům.
tsd
P.S. a nevymlouvejte se pořád.

Milan Fakovaný aura:10
22. 5. 2017 13:59 Nový

Re: Test mozzarell: váží i o třetinu méně

celé vlákno

Vždyť to vidíte, paní Krbcová prostě nemá na to, aby přiznala, že v redakci jako typičtí novináři nerozumí tomu, o čem píše (hmotnost sýra) a bude to okecávat, že tomu tak lidi říkají a že kdyby napsala hmotnost, tak by tomu polovina národa nerozuměla a podobně trapné kličkování.

Stejně tak to trapné vymlouvání na to, že za gramatické chyby může korektor. Za gramatické chyby může primárně autor, protože jazyk je jeho pracovním nástrojem a pokud ho neovládá, tak dle mě nemá na takové pozici co dělat. Korektor je jen taková poslední pojistka pro případ, že by novináři něco uniklo.

Uli
Uli (neregistrovaný) 2a00:ca8:a1f:----:----:----:----:----
21. 6. 2017 17:11 Nový

Re: Test mozzarell: váží i o třetinu méně

celé vlákno

Já nepochopím šťouraly, jak si dokazují svoji bezchybnost a důležitost. Článku je velmi dobře rozumět, není třeba zde někoho urážet, ale to už záleží na inteligenci.