Hlavní navigace

Téměř polovina českých žen kojí déle než rok, dokazuje nový průzkum

3. 8. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Pro české ženy je kojení jasnou volbou. Průzkum potvrdil, že o jeho prospěšnosti nepochybuje 98 % matek i žen, které těhotenství teprve plánují. Ženy si ale stále stěžují na nedostatek informací.

Od 1. srpna probíhá Světový týden kojení, u jehož příležitosti nechal nadační fond 1000 dní do života ve spolupráci se Společností pro výživu vypracovat průzkum mezi ženami. Kojení má mezi nimi jednoznačně zelenou. Z nejčastějších potíží řeší třeba nedostatek mléka a informace hledají především na internetu nebo u kamarádek.

Co se dozvíte v článku
  1. Češky kojí i déle než rok
  2. Ženy mají o kojení nedostatek informací
  3. Odborník je důvěryhodný zdroj
  4. Stres a tlak okolí, když se kojení nedaří
  5. Na kojení přispívají zdravotní pojišťovny

Češky kojí i déle než rok

Kojení je tématem, které řeší jak matky, tak i ženy, které těhotenství teprve plánují. Obecně mají české ženy ke kojení velmi pozitivní vztah, o jeho prospěšnosti je přesvědčeno 98 % prvorodiček a 91 % matek. Na délku doby kojení má vliv především informovanost žen. Pouhá 2 % žen neplánují po porodu kojit. A stoupá i povědomí o tom, že mateřské mléko je nenahraditelné i v době, kdy dítě přechází na pevnou stravu. 46 % prvorodiček totiž plánuje kojit 7–12 měsíců a celých 43 % matek nakonec dítě kojí déle než rok. Světová zdravotnická organizace doporučuje dokonce 2 roky i déle.

Fakta o výzkumu

  • Průzkum nadačního fondu 1000 dní do života mapoval zvyklosti a informovanost českých matek v otázce kojení.
  • Průzkum aktuálně zpracovala agentura NMS Market Research na vzorku 511 matek a prvorodiček (očekávají první dítě a/nebo plánují otěhotnět).
  • Kompletní výsledky letošního průzkumu jsou dostupné na tomto odkazu, kde je také k dispozici loňský obdobný průzkum.

Ženy mají o kojení nedostatek informací

„Zhruba třetina dotazovaných matek uvedla, že měla při kojení problémy. Nejčastěji šlo o nedostatek mléka – u 59 % matek, které problémy indikovalo,“ říká vedoucí lékař oddělení léčebné výživy Fakultní nemocnice Motol a člen správní rady nadačního fondu 1000 dní do života, MUDr. Petr Tláskal, CSc.

Oproti loňským výsledkům průzkumu se také o 8 % zvýšil počet matek, jejichž dítě mělo potíže s přisátím. Problémy s kojením nastávaly i u nezralých dětí nebo v případě zdravotních problémů dítěte nebo matky.

Ženy si také stěžují na nedostatek informací. Jen dvě třetiny matek a 4 z 10 prvorodiček uvedly, že měly či mají dostatek informací o kojení. Zkušenější matky se ve srovnání s prvorodičkami častěji spoléhají na informace z webových stránek (52 %, kdežto prvorodičky 42 %). Informace hledají i u lékařů nebo nutričních odborníků. Asi polovina prvorodiček získává cenné rady ke kojení v rodinách a od kamarádek. Oproti tomu matky se ptají v rodině ve 37 % případů, a pokud potřebují něco vědět, pátrají na internetu.

Galerie: Historie porodnictví

Odborník je důvěryhodný zdroj

Průzkum také ukázal, že ty matky, které pro své informování více využívaly odborníky, se cítily být dostatečně informovány o kojení ve větší míře než například ty matky, které se více spolehly na internet. 

„Ačkoliv má každá žena právo se rozhodnout, že z jakéhokoliv důvodu kojit nechce, měla by tak učinit s jistotou, že je informovaná jak o výhodách kojení, tak i nevýhodách nekojení. Z průzkumu vyplývá, že jen 2 % prvorodiček kojení po porodu neplánuje, což ukazuje na velmi zodpovědný přístup matek ke kojení,“ komentuje výsledky průzkumu Petr Tláskal.

Ženy během kojení mění i jídelníček

  • Ženy během kojení konzumují více zeleniny, ovoce a mléčných výrobků.
  • Více než 7 z 10 z oslovených prvorodiček plánuje během kojení zařadit do jídelníčku více ovoce a zeleniny.
  • Dvě třetiny matek zase uvádí, že během kojení konzumovaly více mléka a mléčných výrobků. 

Stres a tlak okolí, když se kojení nedaří

S prokázanou prospěšností a jedinečností kojení se pojí také jeho propagace, otázky a komentáře okolí nebo internetové diskuze matek malých dětí. Když se během kojení objeví potíže, dostávají se ženy mnohdy až pod neúměrný tlak. Podle Petra Tláskala je ale zásadní spokojenost a klid matky, která je přenáší i na dítě. A v některých případech i „za cenu“ přechodu na umělou výživu.

„Když jsem poprvé otěhotněla, věděla jsem, že chci dát svému děťátku to nejlepší. Pro mě to znamenalo vyhnout se používání kosmetických přípravků a kojit do té doby, dokud to bude miminko vyžadovat. Byla jsem o tom přesvědčená, ale příroda rozhodla jinak a ve třetím měsíci se mi přestalo tvořit mléko. Ze strany okolí jsem najednou cítila obrovský nátlak, což je pro maminku, která navíc nepřestala kojit dobrovolně, velmi stresující. Po třech letech jsme k prvnímu děťátku přivedli na svět sourozence, kterého plnohodnotně kojím od narození. Stresujících situací, ve kterých se maminka v prvních měsících miminka ocitá, je opravdu spousta. I když se to lehce říká, přála bych maminkách hlavně klid a pomoc celé rodiny, protože to u nás doma vyřešilo spoustu problémů,“ říká maminka dvou dětí Martina Vojtíšková.


Zdroj: NMS Market Research a nadační fond 1000 dní do života

Na kojení přispívají zdravotní pojišťovny

Naprostou většinu problémů s kojením lze řešit relativně snadno, pokud novopečená maminka včas vyhledá odbornou pomoc. Tu v České republice již několik let poskytují kvalifikované laktační poradkyně. A mimo jiné na jejich služby přispívají zdravotní pojišťovny:

„Podporujeme maminky v tom, aby kojily. Proto mohou naše klientky příspěvek z fondu prevence použít například na služby laktační poradkyně, případně na kojící pomůcky, jako jsou odsávačky mateřského mléka, kojící polštáře či kojící tílka a podprsenky. Právě pomůcky pro kojení jsou druhou nejoblíbenější položkou, na kterou klientky příspěvek od pojišťovny používají,“ říká tisková mluvčí Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra Hana Kadečková

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).