Hlavní navigace

Svatební sladké: Koláčky a výslužka už nejsou nutnost

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Nedostali jste na svatbě výslužku? Těšili jste se na svatební koláčky a moc jich nebylo? Není to nic neobvyklého, trendy se mění i ve sladkostech, které se podávají na svatbě. Dnes letí sweet bar a jako výslužka domácí sušenky.

Svatba bez sladkých teček by nebyla tou pravou svatbou. Na druhou stranu svatba bez výslužky už tak neobvyklá není. Co sladkého objednat na svatební hostinu kromě dortu, co je aktuálně oblíbené a kdy sladkosti začít zařizovat? Ptali jsme se mistryň cukrářek, které mají právě teď největší šrumec.

Sladké má svůj samostatný koutek

Svatební dort není jedinou sladkou položkou na svatebním menu, ne že by nestačil, ale malé veselé sladké kousky přijdou na svatbě vždycky k chuti. Na stolech je ale nenajdete vždy, dávají se na samostatný stůl do tzv. sweet barů či candy barů.

Jde o stylově vyzdobený sladký koutek, ve kterém si najde každý to své. Od svatebních koláčků po perníčky, cupcaky, malé dortíky, čokoládové pralinky, košíčky, panna cotty či ovocné košíčky. Vše je laděno do barev, které jsou pro svatbu zvoleny, a doplněno o řadu stylových propriet, jako jsou nápisy, stuhy, podnosy a etažérky v anglickém venkovském stylu. Nechybí barevné košíčky na cupcaky, puntíkaté misky, skleněné dózy s lízátky ani živé květiny.

„Sladký bar je vhodné objednávat stejně jako dort dostatečně dopředu. Jde hlavně o rezervaci. Vlastní detaily, co na bar a kolik čeho, lze ladit později dle představy,“ doporučuje Blanka Lenghardtová z cukrářství Sladké od Blanky.

Sladkosti, které svatbu povznesou

Svatební koláčky, které dříve byly spolu s dortem prakticky jediné sladké pohoštění, ustupují a jsou doplňovány o celou řadu různých druhů drobných zákusků. Ze svatebního pohoštění ale určitě nemizí. Tam, kde objednáte dort, obvykle můžete objednat i sladké pohoštění, dají se tak dobře sladit barvy i styl. Pokud bude dort podáván samostatně, pak ale můžete zakázky klidně rozdělit. Dort mít třeba bezlepkový od specialistů na gluten free a drobné sladkosti od klasických cukrářů nebo z vitariánské cukrárny, jak je libo.

„Co se týká charakteru zákusků, záleží na tom, kdy se svatba koná. V letní (tedy hlavní) sezóně si novomanželé dost často objednávají ovocné a lehké svěží dezerty,“ říká Jarka „Picky“ Tomšů z cukrářského ateliéru Sladké umění. Ovšem vždy záleží i na stylu svatby a chutích budoucích manželů. „K rustikální svatbě se hodí například minidezerty do skleniček, tartaletky a pár koláčků nebo dekorované sušenky s rustikálním motivem. A pokud by novomanželé chtěli, tak určitě makronky do barvy svatby nebo přírodního vzhledu,“ jmenuje oblíbené druhy sladkostí Blanka Lenghardtová.

Candy bar je obvykle sladěn do jedné barvy pastelových tónů
Autor: Depositphotos.com

Candy bar je obvykle sladěn do jedné barvy pastelových tónů

Pokud byste rádi uctili i hosty, kteří rádi mlsají zdravě nebo patří mezi vitariány, i jim můžete dopřát nevšední zážitek. „V raw variantě děláme ‚Mozartovy‘ koule, rafaelo kuličky, kuličky s matcha zeleným čajem, čokoládové pralinky plněné kokosovým máslem nebo mrazem sušeným ovocem, arašídové kuličky obalené v čokoládě, roládky, mandlová srdíčka a mini cupcaky. Oblíbené jsou také luxusní jemné krémy v kalíšcích,“ popisuje sladké kousky Veronika Plajnerová z vitariánské cukrárenské sítě Secret of raw.

Aktuálně jsou v oblibě i svěží modernější mini dezerty s ovocem nebo tvarohový se svařeným ovocem. „Pro děti jsou na svatbě vděčné zdobené cakepops (pozn. minidortíky na špejli). U poloviny svateb nemůžou chybět svatební koláčky či ovocné košíčky například s vanilkovým mascarpone,“ dodává Blanka Lenghardtová.

Jaké množství objednat?

Záleží hlavně na tom, jak náruživí strávníci budou vaši hosté. Budete-li mít svatbu plnou statných mužů, asi to nemusíte se sladkým přehánět, pokud budou hosty zejména páry s dětmi, nedržte se zpátky. Dětské hosty zabavíte a rozhodně potěšíte malými veselými sladkostmi.

Abyste věděli, kolik a jakých sladkostí máte objednat, je důležité znát počet hostů a jejich preference, podle toho společně s cukrářkou určíte počty drobných sladkostí. Na každého bych počítala jeden kousek od minidezertu, tj. tři až čtyři kousky u čtyř druhů minidezertů. Takže na třicet lidí asi sto dvacet minidezertíků. Cenově to u nás vychází kolem dvou tisíc čtyř set korun, ale záleží na druzích,“ uvádí Blanka Lenghardtová. Podobně to vidí i Hanka Maryšková z Cakeland cupcakes: „Pokud plánujete svatbu o třiceti hostech a dort vyjde na každého svatebčana, doporučím vám dvacet čtyři až třicet šest velkých cupcakes, čtyřicet osm malých cupcakes a dvacet čtyři až čtyřicet osm cakepops.“ 

Budete-li na svatbu pořizovat raw dezerty, pak počítejte s tím, že se prodávají obvykle na kila. Jeden kilogram = asi sto minikousků = cca osm set korun. „Pro menší svatbu bohatě stačí kilo až dvě. Raw zákusky mají plnou, intenzivní chuť, není potřeba jich spořádat velké množství, aby si člověk uvědomil, že ochutnal něco opravdu dobrého a výjimečného,“ upřesňuje Veronika Plajnerová.

S objednávkami neotálejte

Stejně jako s objednávkou dortu, ani s objednávkou dalšího sladkého sortimentu na svatbu neotálejte. „Jsou více a méně žádané termíny. Snažíme se žádnou nevěstu neodmítnout, ale pokud na jeden termín vychází více svateb, někdy nám nic jiného nezbývá. Obecně je ale výhodné termín rezervovat co nejvíce dopředu,“ říká Hanka Maryšková.

 

Co se týče vitariánských dortíků, které se nepečou, zde stačí dát vědět týden předem. „Ale stává se, že nás nevěsty osloví na poslední chvíli, a objednávku dodáme i do dvou dnů,“ dodává Veronika Plajnerová.

I výslužka doznala změn

Zatímco ještě před dvaceti lety byla svatební výslužka prakticky povinnost, dnes už svatební koláčky domů dávat nemusíte. „Výslužky jsou stále v oblibě, i když už není povinností dávat výslužku do práce nebo všem svatebčanům. Dnešní páry si chtějí svatbu užít a místo klasické výslužky dávají svatebčanům jiné drobné dárky. U nás jsou hodně oblíbené dárkové sušenky,“ říká Blanka Lenghardtová.

Někde ale o výslužku, ať už v jakékoliv podobě, nezavadíte: „Co vím, tak moc obvyklé nejsou. U mě osobně si výslužky objednal zatím jen jeden klient. Tu možnost nicméně nabízím,“ říká Jarka „Picky“ Tomšů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).