Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Špatné sluneční brýle jsou horší než žádné od Patrik Chrz - To, že mají levné brýle nekvalitní UV filty...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 3. 7. 2013 14:06

    Patrik Chrz

    To, že mají levné brýle nekvalitní UV filty už dávno není pravda a spoustu spotřebitelských testů to vyvrátilo. Levným slunečným brýlím lze vytknout mnohé, jejich levné čočky se snadno poškrábou, mohou mít různé optické vady, obroučky krátkou životnost, atd, ale to, že by nestačily jejich filtry už dávno není pravda.
    Vděčíme za to masivnímu rozvoji digitálních fotoaparátů, zejména těch nejlevnějších v mobilech. I ty potřebují UV filtry, ovšem jejich požadavky jsou naprosto jinde (přísnější), než požadavky na ochranu zraku nebo kůže. Takže i když výrobci brýlí použijí "zmetky" určené původně pro fototechniku, tak kvalita takových filtrů je lepší, než ještě před pár lety byly fitry nejkvalitnějších značkových brýlí.

    Konec konců mě to může být jedno, já potřebuji dioptrické brýle, takže mám tzv. fotosensitivní, ale kdo si kupuje čistě sluneční, může si koupit klidně ty nejlevnější, třeba u Vietnamců. A třeba i každý rok nové.
    Snad v čem se ještě mohou lišit je to, jak "padnou" na obličej, pokud chcete opravdu kvalitní ochranu zraku, vybírejte brýle s "bočnicemi". Ideální na tohle jsu tzv. ochrané brýle dostupné v hobby marketech - a některé vypadají opravdu zajímavě, že by člověk vůbec neřekl, že je to pracovní nástroj, kamarád si takhle pravidelně kupuje sluneční brýle v Baumarktu (Globus).

  • 4. 7. 2013 20:30

    jf (neregistrovaný)

    Před pár lety jsem četl podobnou věc: dát UV filtr už není žádný problém, ani finanční, ani technologický, takže to splňují i ty nejlevnější brýle z tržnice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).