Hlavní navigace

Smějí diabetici svařák?

13. 12. 2010

Sdílet

I diabetik si může dopřát tradiční Vánoce se všemi pochoutkami, včetně perníčků s medem a svařeného vína. Jen musí dobře znát své tělo. "Už nikdy nesmím jíst štrúdl nebo posedět nad sklenkou,“ taková myšlenka proletí hlavou každého, komu právě zjistili cukrovku. Být diabetik však neznamená, že končí normální život a normální jídlo a začíná dieta.

I diabetik si může dopřát tradiční Vánoce se všemi pochoutkami, včetně perníčků s medem a svařeného vína. Jen musí dobře znát své tělo.

"Už nikdy nesmím jíst štrúdl nebo posedět nad sklenkou,“ taková myšlenka proletí hlavou každého, komu právě zjistili cukrovku. Být diabetik však neznamená, že končí normální život a normální jídlo a začíná dieta.

Moderní přístup k diabetikům na dietu už vůbec nesází, jak upozorňuje edukační sestra Naďa Slavíková. Setkali jsme se na akci „Vaření pro diabetiky“, kterou pořádal web www.zivotsdia­betem.cz v Pražském kulinářském institutu.

Za posledních pět let se názor na stravu a životní styl diabetika posunul. Nikoho nenutíme k umělému sladidlu a stálému odříkání. Chceme, aby pacienti poznali své tělo. Každý má jiné trávení, jinou pohybovou aktivitu, různě aktivní slinivku. Nejde najít v tabulce striktní hodnotu a podle toho jet. Chceme, aby si lidé vzali glukometr a zkoušeli, jak se na hodnotách projeví oblíbené jídlo, ale i pohyb. Nechceme, aby si odpírali, ale aby přemýšleli,“ říká sestra.

Nejdřív si otestujte vlastní tělo

V praxi by to mělo vypadat tak, že diabetik by měl požádat svého lékaře o glukometr a dát si asi týden na to, aby si měřil hodnoty cukru před jídlem a po jídle. Před pohybem a poté. A aby se naučil jíst ve chvíli, kdy se hodnoty vrátí do přijatelných mezí, a ne podle toho, co mu říkají tabulky.

čtěte dále: Můj život s cukrovkou

"Může to být jednou za čtyři hodiny, ale klidně i za pět. Zdravý člověk má během 120 až 180 minut po jídle stejnou glykemii jako před jídlem,“ radí sestra.

Jednoduše řečeno – jezte v rozmezí 4 až 6 hodin. Můžete si dopřát, co máte rádi, ale zmenšete porce. Pokud máte hlad dřív a není to tím, že zrovna jedete túru na kole, hlad zajezte třeba mrkví. Základem nového životního stylu je vyváženost.

Smíte jíst cokoliv – ale pak musíte rozhýbat

Můžete jíst cokoli, když si dáte malou porci a pak to spálíte intenzívním pohybem, alespoň to nám to říkají glukometry našich pacientů,“ říká Naďa Slavíková.

A jak je to s tím vánočním cukrovím, medem a svařákem?

V mnoha ordinacích diabetici uslyší, že v žádném případě! Tady ale máme pacienta, pana šéfkuchaře s cukrovku druhého typu. Před obědem měl hodnoty skoro 9 a po porci kuřátka na medu to spadlo na 7. Každý to máme jinak a měli bychom vědět jak," říká edukační sestra.

Vánoce proto ani pro diabetika nemusí být doba plná odpírání si toho, co má kdo rád. Včetně alkoholu.

Pokud máte v pořádku játra, pak sklenka bílého vína nebo piva po obědě nemůže vadit. Dokonce doporučujeme pivo po jídle – zrychlí se trávení a játra začnou zpracovávat alkohol a nevyplaví tolik cukru do krve, což je dobré,“ dodává sestra.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).