Hlavní navigace

Sady na samoodběr stolice putují do schránek. Mají pomoci v prevenci rakoviny

1. 6. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Do poštovních schránek dnes třem tisícům lidí dorazí samoodběrové sady na odběr stolice. V rámci screeningu mají odhalit riziko rakoviny tlustého střeva a konečníku. Nemoci, na kterou u nás denně zemře deset lidí.

Už před koronavirovou krizí obdrželo v lednu a v únoru stejnou samoodběrovou sadu sedm tisíc vybraných pojištěnců Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). A desítky účastníků měly pozitivní výsledek na skryté krvácení do stolice. To samo o sobě neznamená rakovinu, ale upozorňuje na riziko, které si žádá návštěvu lékaře.

Pozvánky máme. K lékaři ale nechodíme

Naše republika má nepříjemné prvenství v počtu výskytu případů tzv. kolorektálního karcinomu. Každý rok je diagnostikováno 7500 nových případů a téměř 3500 lidí na tento druh rakoviny umírá.

Pilotní projekt ministerstva zdravotnictví a Národního screeningového centra Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR (ÚZIS) za podpory VZP oslovuje postupně 10 000 lidí. Jsou to ti, kteří dlouhodobě nereagují na pozvánky a nechodí na preventivní vyšetření rakoviny tlustého střeva. 

 „Právě nádorová onemocnění a nemoci oběhové soustavy ale bohužel představují nejčastější příčinu úmrtí českých mužů a žen,“ upozorňuje na závažnost situace ředitel ÚZIS ČR Ladislav Dušek.


Autor: Národní screeningové centrum

Balíček se samoodběrovou sadou na stolici a návodem

Vzorek stolice se odebere doma

3000 pojištěnců VZP tedy dnes dostane speciální balíčky, aby se mohli vyšetřit doma sami. Jedná se o muže a ženy ve věku od 50 do 70 let.

„Podle návodu, který je přiložen v poštovní zásilce, si v pohodlí domova odeberou vzorek stolice a pak jej bezplatně spolu s několika podepsanými dokumenty pošlou v přiložené obálce do specializované laboratoře, která vzorek vyhodnotí a přibližně do jednoho měsíce pošle výsledek,“ vysvětluje vedoucí Národního screeningového centra ÚZIS Karel Hejduk

„Před pandemií, na začátku roku, měly desítky účastníků prvních dvou vln pilotního projektu pozitivní výsledek na skryté krvácení do stolice. Proto jsme jim doporučili návštěvu praktického lékaře pro konzultaci dalšího postupu. Nicméně je důležité zdůraznit, že pokud je vám zjištěna přítomnost krve v odebraném vzorku stolice, tak to ještě nutně neznamená, že máte rakovinu nebo že ji dostanete. Tento výsledek však upozorňuje na její možné riziko a je třeba situaci nepodcenit,“ doplňuje Ondřej Májek, vědecký vedoucí Národního screeningového centra ÚZIS ČR.

Screening kolorektálního karcinomu v ČR

  • Spočívá ve vyhledávání onemocnění u osob bez zjevných příznaků a zaměřuje se na časný záchyt tohoto onemocnění a tzv. prekancerózních (předrakovinových) stavů. 
  • V České republice je od roku 2000 zaveden Národní program screeningu kolorektálního karcinomu pro osoby starší 50 let.
  • V současnosti se při screeningu využívá test na okultní krvácení do stolice, který detekuje i malé množství krve ve stolici. 
  • Osobám bez příznaků onemocnění má odběrovou sadu pro test předat jejich registrující praktický lékař nebo gynekolog a následně je má také informovat o výsledku vyšetření. V případě jeho pozitivity následuje screeningová kolonoskopie. 
  • Více informací o současném screeningu kolorektálního karcinomu v ČR je k nalezení zde.

V čem pomáhá screening

Každý den u nás na kolorektální syndrom zemře zhruba deset lidí. Onemocnění je zákeřné především tím, že na začátku probíhá zcela bez příznaků, a proto bývá objeveno příliš pozdě. Díky včasnému nálezu je však možné vzniku pokročilé rakoviny předejít a zachránit tak život pacienta. Ti, kteří se neúčastní screeningových programů, jsou zváni zdravotními pojišťovnami, ale i přesto mnoho lidí této možnosti nevyužije. Právě proto se momentálně distribuují samoodběrové sady.

„Pokud se nádory tlustého střeva odhalí včas, je skutečně možné zabránit vzniku rakoviny a zachránit danému člověku život. Kromě toho se pacient vyhne velmi náročné a bolestivé léčbě. Navíc právě tento projekt, který jsme spouštěli v lednu, je další formou, jak se preventivně samovyšetřit z pohodlí svého domova,“ zdůrazňuje význam pilotního projektu ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Rakovina tlustého střeva a konečníku

  • Česká republika patří mezi státy s nejvyšším výskytem rakoviny tlustého střeva a konečníku na světě. 
  • Ročně je v ČR diagnostikováno přibližně 7500 nových onemocnění a téměř 3500 pacientů na tuto nemoc každý rok umírá. 
  • Toto onemocnění se může projevovat řadou příznaků, např. dlouhodobější změnou ve střevní činnosti (průjem, zácpa, stužkovité zúžení stolice), bolestí břicha, pocitem plnosti, větší plynatostí a úbytkem hmotnosti. 
  • Varovným příznakem je zejména krvácení z konečníku nebo příměs krve ve stolici, upozorňující na krvácení v zažívacím traktu.
  • Vznik rakoviny tlustého střeva a konečníku lze výrazně ovlivnit prevencí. Například omezení konzumace červeného masa a uzenin, pečených, smažených, grilovaných a uzených potravin, alkoholu a zvýšení fyzické zátěže spolu s nekouřením a dostatečným množstvím vlákniny ve stravě (konzumace ovoce, zeleniny, luštěnin, skořápkových plodů a celozrnných výrobků) snižují riziko vzniku tohoto onemocnění.

Zdroj:  wnsc.uzis.cz

Prevence může zabránit rozvoji onemocnění

Každý z nás může zjistit, zda je u něj riziko rozvoje rakoviny tlustého střeva a konečníku, i když nemáme žádné příznaky onemocnění. Test na okultní krvácení do stolice, který detekuje i malé množství krve ve stolici, mají pacientům předávat praktičtí lékaři nebo ženám i gynekologové. Pokud je pozitivní, následuje screeningové kolonoskopické vyšetření. Existuje i možnost využít screeningového kolonoskopického vyšetření bez předchozího testu objednáním se do nejbližšího centra pro screeningovou kolonoskopii.

„Účast na preventivních vyšetřeních ale stále není dostatečná, i když se v současné době nepatrně zvyšuje,“ upozorňuje koordinátor praktických lékařů zapojených do projektu Norbert Král a vítá všechny další aktivity, které se v rámci screeningu dělají. „Důležité je, aby rostlo i všeobecné povědomí o screeningu, abychom lidi motivovali k tomu si své zdraví chránit.“

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).