Hlavní navigace

Názory k článku Umí si reiki skutečně poradit i s vážnými nemocemi?

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 12. 8. 2022 12:01

    K>

    "Ale navzdory tomu, že nebyla vědou prokázána účinnost reiki při léčbě nemocí, neznamená to, že jde o škodlivou praxi."
    Ale znamená. Pokud metoda není účinná, ale někdo ji propaguje jako účinnou, znamená to že pacient je obelháván, a pacient vynakládá svůj čas a finance na neúčinnou metodu. A těch případů, kdy pacient sypal peníze šarlatánům místo aby šel do nemocnice, bylo i u nás několik. No a novináři přidávají hřebíček do rakve, protože nezohlední tento problém. Nebo dokonce o takových metodách píšou jako o účinných.

    "Každopádně u mnohých lidí pomáhá zlepšit psychickou pohodu a díky tomu lépe zvládnout příznaky různých onemocnění."
    Může být, ale je otázka, zda zlepšování psychické pohody se musí skrývat za magické krystaly, proudy energie a jiné pochybné pojmy.

  • 14. 8. 2022 19:51

    BoneFlute

    Chápu vaše rozhořčení. Ale dopouštíte se nebezpečného zjednodušení.

    Věda, jak jistě víte, dokáže dokázat, zda Reiki funguje. Nedokáže ale dokázat, že nefunguje. Maximálně dokáže prokázat, že se nepodařilo prokázat účinnost.

    Tedy, ačkoliv s vámi souhlasím, a Reiki považuju za blbost, je to něco co stojí jen na mém názoru, protože věda to nedokáže rozhodnout. Nemá na to instrumenty.

    A proč je vaše prohlášení, že reiki je naúčinná metoda nebezpečné? Protože se tím pasujete do stejné kategorie nevědeckých jámampravdistů protože pocit, jako jsou mnozí příznivci reiki. A to bych vám nepřál.

  • 22. 8. 2022 8:39

    K>

    Vyčítáte mi, že zjednodušuji, a přitom to máte taky zjednodušeně.

    Podle Karla Poppera můžeme dokázat jen že nějaké tvrzení neodpovídá světu kolem nás, tedy je nepravdivé. Pokud najdeme případ, který je v rozporu s tvrzením, označíme tvrzení jako nepravda. Nelze ale dokázat, že nějaké tvrzení je pravda, protože nelze vyzkoušet všechny možné případy v celém vesmíru.
    Takže nelze dokázat, že Reiki funguje. Ale vzhledem k tomu, že nedokážeme odstranit okolní rušívé vlivy a mít dokonalé experimenty, tak nemůžeme dokázat, ani že Reiki nefunguje. A tedy nám nezbývá, než se spolehnout na statistiku, udělat velké množství dvojitě zaslepených testů, vyhodnotit a s nějakou pravděpodobností určit zda (ne)funguje a jak si stojí vůči jiným placebům. No a pokud je ta pravděpodobnost velmi malá, tak můžeme říct, ano zjednodušeně, že Reiki není nic jiného než placebo.

    No a vzhledem k tomu, že výsledky v porovnání s placebem nebyly u Reiki nějak lepší nebo horší (poctivý čtenář si dohledá sám v Lanceru), Tak tvrzení "s pravděpodobností X je reiki stejně účinné jako placebo" v krátkých diskuzních příspěvcích zjednodušujeme na "Reiki nefunguje". Protože kdybych měl uvádět všechny prťavé pravděpodobnosti u každého tvrzení v diskuzích pod hloupými články, tak nedělám nic jiného.

    Je to úplně stejné, jako například 3 Newtonovy zákony. Považují se za platné, i když doopravdy jsou platné jen s velmi vysokou pravděpodobností, protože jsme ještě nenašli případ kdy nefungovaly. Ale holt nemůžeme prozkoumat všechny možné případy v celém vesmíru. A i přesto i ty nejlepší učebnice fyziky nezačínají větou "s pravděpodobností X Newtonovy zákony fungují", ale začínají větou "Newtonovy zákony jsou".

    No a nejlepší věc nakonec. Já ve svém příspěvku netvrdil, že Reiki nefunguje. To jsem jen zkopíroval z článku. Já jsem naopak napsal kondicionál: "Pokud metoda není účinná,...".

    Miluju když mě někdo z osočí ze zjednodušování, přitom se dopustí zjednodušování, a ještě navíc řeší tvrzení které jsem nenapsal. Ale ano, Reiki považuji za šarlatánství. Cíl mého příspěvku byl ale novinář samotný, který si dovolí tvrdit, že pokud je metoda pouze neúčinná, není škodlivá. To je lež, protože nahrazování účinné metody neúčinnou je poškozování pacienta.

  • 17. 8. 2022 22:26

    bez přezdívky

    Článek bohužel obsahuje zavádějící věci a nepravdy. Pokusím se je tu uvést a vysvětlit:

    ZAVÁDĚJÍCÍ VĚC Z ČLÁNKU: "Podle odborníků však neexistují žádné vědecké důkazy, které by podpořily tvrzení, že takováto léčivá energie skutečně existuje..."
    REAKCE: Tohle je sice pravda, nicméně né celá pravda. Ta totiž je, že díky zaslepeným experimentům víme, že Reiki není nic víc než placebo. Jinak řečeno skutečně tam je třeba úleva od bolesti. Ale ta není způsobena nějakým kouzlem Reiki, ale tím, že se pacientovi věnuje čas, pozornost a péče. Ze studíí totíž víme, že dotykové terapie obecně mají tento pozitivní charakter zlepšení vnímání (úleva) nemoci pacientem.

    ZAVÁDĚJÍCÍ VĚC Z ČLÁNKU: "Ale navzdory tomu, že nebyla vědou prokázána účinnost reiki při léčbě nemocí, neznamená to, že jde o škodlivou praxi."
    REAKCE: No to tedy znamená, že to škodlivé je. Příklad: Pokud Vám prodejce prodá televizi, která nehraje, tak to škodlivé je. Pokud si koupíte auto, co nejede, tak i když díky tomu na silnici nikomu neuškodíte, tak to za "OK" také určitě neoznačíte. Stejně tak je to u Reiki - pokud léčitel prodává něco, co nefunguje, tak obírá léčeného o peníze, o čas (kterého třeba u vážných chorob nemusí mít navíc mnoho), a také mu dává falešnou naději, což je v moderním lékařství bráno minimálně jako silně neetické.

    CITACE Z ČLÁNKY: "Lidé, kteří reiki vyzkoušeli, mají různé zkušenosti. Většina tvrdí, že z rukou terapeuta vycházejí pulzující vlny, jiní mají pocit, že je jeho dlaně zahřívají a další mluví například o chladu."
    REAKCE: Tohle je manévr často používaný ezoteriky. Snaží se přímět lidi, aby si vsugerovali, že cokoliv zrovna cítí, tak za to může léčicí. Cítíte v místnosti teplo? Tak to je "léčba". Cítíte zimu? Taky "léčba"? Necítíte nic? No tak to je ta pohoda, kteoru způsobila "léčba".

    NEPRAVDA Z ČLÁNKU: "Nikdo přesně neví, jak reiki funguje."
    REAKCE: Autor článku to evidentně neví. Věděcká obec ale dávno ano. Je to klasické placebo - tedy konkrétně něco jako dobrý pocit z toho, že se Vám někdo snaží pomoci. ... Asi jako když nemocné dítě v posteli pohladíte, jste tam s ním a čtete mu pohádku.

    NEPRAVDA Z ČLÁNKU: "Protože metoda reiki nemůže být testována konvenčními metodami, je obtížné určit rozsah a efekt jejích předpokládaných účinků."
    REAKCE: Reiki samozřejmě může být úplně normálně testované klasickým dvojitě zaslepeným experimentem. A také mnohokrát takto testován byl a opakovaně je. K takovém testování totiž není potřeba znát mechanismus, jak to funguje. Dvojitě zaslepený experiment Vám dá výsledek funguje/nefunguje i tak. ... A právě pro tunu těchle testů víme, že člověk, který dělá Reiki vs člověk, který jen mává důvěryhodně lidem rukama nad tělem (a umí povědět stejně poutavou pohádku), tak mají stejný výsledek.

    17. 8. 2022, 22:27 editováno autorem komentáře

  • 22. 8. 2022 8:46

    K>

    A nejhorší je, že tenhle odpadní článeček tu bude trčet dál, protože redakci to je jedno. Podobné články se tady už řešily několikrát, a šéfredaktorka Krbcová vše jen zrelativizovala.

    Vitalia má holt smůlu, že upoutávky na tyhle články se objevují i na root.cz či lupa.cz. Díky tomu se tady doklikají i lidi s kritickým myšlením či s jiným pohledem na věc než je cílová skupina Vitalia.cz. Ale Vitalii to neuškodí, protože kdo bude číst diskuzi pod dva týdny starým bulvárním článkem? Bezpochyby ani Kateřina M. Košutová, autorka těchto mnoha zavádějících a lživých tvrzení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).