Jaké máslo se k nám vozí? Prošlé a žluklé

Veterinární správě se podařilo zabránit tomu, aby plných pět tun nevyhovujícího másla skončilo v českých obchodech. Veterináři nevpustili na český trh zásilku pěti tun mraženého másla z Francie, při kontrole totiž zjistili, že je prošlé a žluklé. Zásilka, kterou zadrželi kontroloři v Ústeckém kraji, bude zlikvidována nebo vrácena dodavateli, sdělil mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben.

Veterinární správě se podařilo zabránit tomu, aby plných pět tun nevyhovujícího másla skončilo v českých obchodech.

Veterináři nevpustili na český trh zásilku pěti tun mraženého másla z Francie, při kontrole totiž zjistili, že je prošlé a žluklé. Zásilka, kterou zadrželi kontroloři v Ústeckém kraji, bude zlikvidována nebo vrácena dodavateli, sdělil mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben.

Zásilka byla do Česka doručena koncem září, informuje ČTK. Zaměstnanci krajské veterinární správy pro Ústecký kraj v rámci kontroly v místě určení zjistili, že se jedná o máslo s prošlým datem spotřeby, které je zakázáno prodávat.

Prošlé, a ještě žluklé

Následná analýza odebraných vzorků podle mluvčího Dubna prokázala takřka dvojnásobné překročení takzvaného peroxidového čísla, které je ukazatelem čerstvosti tuků a jehož zvýšená hodnota může dokazovat jejich žluknutí.

Dalším šetřením se zjistilo, že máslo nebylo zamraženo francouzským výrobcem, ale jinou francouzskou firmou, která máslo do ČR dovezla.

serial_prilohy

„Oxidované tuky mají sice nízkou akutní toxicitu, ovšem při vyšším příjmu takových tuků se zvyšuje riziko vzniku aterosklerotických usazenin v cévách a mohou usnadnit vznik zhoubného nádorového bujení,“ uvedl mluvčí.

Kromě zdravotních rizik představuje prošlé datum spotřeby a zvýšená hodnota peroxidového čísla také zhoršení senzorických vlastností, pachuť produktu ap.

1 názor Vstoupit do diskuse
poslední názor přidán 25. 10. 2011 21:08