Hlavní navigace

Proč vám nebudou chybět odstraněné křečové žíly

17. 1. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
PORADNA – Dá se nějak zabránit vzniku křečových žil? Může stav zhoršit saunování, nebo naopak prospívá? Pokud mam křečové žíly, dostanu trombózu? Lékař vysvětlí i to, co se stane po odstranění nefunkčních žil.

Křečové žíly neboli varixy jsou dnes nejčastější žilní onemocnění. Pacienty zajímají zejména možnosti prevence a léčby. Na nejčastější dotazy odpovídá Tomáš Bureš, specialista na cévní chirurgii a vedoucí lékař Galerie Medical Center. Podívejte se také na předchozí poradny na téma křečových žil.

Co se dozvíte v článku
  1. Jak předcházet vzniku varixů
  2. Křečové žíly a saunování
  3. Křečové žíly a riziko trombózy
  4. Efekt kompresních punčoch
  5. Kdy s varixy k lékaři
  6. Odstraněné žíly

Jak předcházet vzniku varixů

Dá se nějak zabránit vzniku křečových žil? 

Základní prevencí vzniku a komplikací křečových žil je dostatek pravidelného pohybu, stačí i pravidelná chůze, protažení končetin, výpony a podobně. (Podrobněji v článku Prevence křečových žil.)

Galerie: Cviky proti křečovým žilám – jednoduché a rychlé

Křečové žíly a saunování

Chodím rád do sauny. Může mi to zhoršit křečové žíly? 

Máte-li křečové žíly, saunování doporučuji omezit, protože kvůli vysoké teplotě dojde k rozšíření žil a ochabnutí jejich stěn. Při nedodržení dostatečného příjmu tekutin se pak současně zvyšuje riziko vzniku zánětu žil.

Naopak rychlé zchlazení pak vede zase k zlepšování žilní cirkulace. Většinou tedy záleží na subjektivních pocitech pacienta. Pokud máte pocit, že se končetinám spíš uleví, pak je vše v pořádku. Pokud máte naopak pocit únavy a těžkých nohou, doporučil bych saunování omezit, nebo saunovací cykly zkrátit, například na pět minut.

Křečové žíly a riziko trombózy

Pokud mam křečové žíly, dostanu trombózu? 

Trombózou je většinou myšlena trombóza hlubokého žilního systému. Ta vzniká ale nejčastěji na základě dlouhodobé nečinnosti, typicky při dlouhých cestách, nebo delším upoutání na lůžku. Druhou hlavní příčinou je nedostatek přijmu tekutin. Varixy riziko trombózy výrazně nezvyšují.

Efekt kompresních punčoch

Když budu nosit kompresní punčochy, zmizí mi křečové žíly? 

Nošení kompresních punčoch nevede k vymizení nebo vyléčení varixů. Zajistí ale zmenšení subjektivních pocitů – otoky, bolesti, únava končetin. Tak snižují riziko komplikací, zejména zánětu žil.

Galerie: Jak správně nosit kompresní punčochy

Kdy s varixy k lékaři

Pokud mě křečové žíly nebolí, musím s nimi vůbec k lékaři? 

Z lékařského pohledu je u pacientů s křečovými žilami vždy vhodné provést ultrazvukové vyšetření, a stanovit tak eventuální rizika. Je ale pravdou, že většina pacientů přichází buď již se subjektivními problémy, nebo pak mají problém estetický. 

Odstraněné žíly

Nebudou mi odstraněné žíly po operaci chybět?

Křečové žíly, které se při operaci odstraňují, již neplní svou správnou funkci, a naopak vedou k dalšímu poškozování tkání. Po jejich odstranění se vlastně jen zajistí správný směr toku krve zbylým žilním řečištěm.

Odborná spolupráce:

MUDr. Tomáš Bureš

Cévní chirurg, vedoucí lékař Galerie Medical Center.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).