Hlavní navigace

Proč se po hubnutí dostavuje jojo efekt?

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Každý rok si dáváte předsevzetí, že zhubnete, tvrdě se do toho opřete, výsledky jsou ohromující, ale po létě se dostavuje jojo efekt? Někde děláte chybu. Možná víme kde.

Zlomí se rok, přijde první leden a padne to na nás jako deka. S vypětím všech sil se zapřeme a zvoláme: tentokrát už to vydržím, najdu vůli, struhadlo na zeleninu a do léta jsem šlank. Jenže obvykle začínáme s hubnutím sami (nebo s výživářem z víkendového kurzu) vybaveni protichůdnými radami, které nás ve finále dovedou sice k prudkému úbytku váhy, ale i k jojo efektu. Zase se budeme nenávidět, hromovat a zrcadla rozbíjet. Ale třeba ne, třeba to tentokrát zvládneme, když budeme vědět, jak jojo efektu předejít a s čím ideálně začít, aby se ručička na váze nadobro ustálila o několik příček níže.

Ke zhubnutí vede mnoho cest. K tomu dočasnému je jich ale nejvíc

„Největší potíž výživových poradců – těch, kteří nechtějí studovat – je v tom, že se vždycky něčeho chytí, následně to překombinují a vytvoří z toho paskvil. Viz bezlepková dieta, vyloučení mléka ze stravy a hlavně pozor na překyselení organismu… to jsou nesmysly,“ říká docent Pavel KohoutThomayerovy nemocnice v Praze. Nenechá nit suchou ani na detoxikačních kůrách, kdy člověk týden přežívá jen na ovocných šťávách. „Proč by to člověk měl dělat? Je to naprosto nefyziologické. Pokud to někdo udělá, tak začne odbourávat svaly. Má málo energie i nedostatek bílkovin.“ 

Doc. MUDr. Pavel Kohout, Ph.D.

lékař a nutricionista

Fakultní Thomayerova nemocnice, Praha – II. interní klinika – klinická výživa a metabolismus

Pokud jste se zhlédli v krabičkových dietách, tak ty lékař už tak nezavrhuje. Mohou být pevnou berličkou v začátcích vašeho snažení. Ale! musí to být jídla sestavovaná odborníkem, který ví, co zrovna potřebujete. Nicméně individuální přístup při krabičkových dietách není zrovna obvyklá praxe.

Další oblíbenou variantou jsou různé koktejly z lékáren, které nahrazují jídlo během dne. „Podle nejnovějších publikací, které vyšly na konci roku 2015, se lidé lépe dokážou připravit na změnu ve stravování, když nahradí jedno jídlo vhodným potravinovým doplňkem. Hubnutí probíhá rychleji a má trvalé účinky,“ říká lékař a dodává: „Pokud lidé hubnou, tak je pro ně nejtěžší si stravu správně poskládat. Poradci jim dají dietu, podle které se mají řídit. Ale říct člověku, který je zvyklý na bůček, že má snídat ovesnou kaši, to zrovna nefunguje. Snáze vypije sklenici koktejlu, který slouží jako snídaně. Koktejly dnes už přestaly být dogma.“ 

Bez snídaně to nepůjde

Velmi mnoho lidí ráno nesnídá, tím pádem správně nenastartují svůj metabolismus. „Pokud ale začne snídaní, tělo se začne chovat normálně – metabolismus se rozjede, nešetří energii a je ochotno se jí zbavit,“ říká Pavel Kohout.

Podobně chybné je snídat a celé dopoledne věnovat výhradnímu popíjení fresh džusů jen z ovoce. „Ovocné šťávy mají málo bílkovin, a tím pádem nemohou správně rozjet váš metabolismus, navíc vás takový nápoj nezasytí. A pokud jich zase vypijete hodně, abyste hlad zahnali, konzumujete až moc energie a cukru, který se vstřebá a vytvoří energii,“ vysvětluje Pavel Kohout. Jestliže tuto nabytou energii nepůjdeme někam do parku na hodinku vyběhat, pak se cukr uloží do tuků.

Jako svačinku ale fresh džus lékař určitě doporučuje. Jen pozor na množství, bohatě stačí dvě deci.

Nejčastější chyby při hubnutí:

  • Přehnané cíle, rychlé hubnutí
  • Hubnutí na „vlastní pěst“ bez potřebných znalostí
  • Vynechání snídaně
  • Sázka na módní styly výživy

Proč přichází jojo efekt?

„Nejčastěji lidé chybují v tom, že chtějí zhubnout rychle. Řeknou si, chci zhubnout dvacet kilo, kliknou na internetu a někdo jim to slíbí. Špatně nastavená dieta sice umožní zhubnout za měsíc i deset kilo, když ale člověk s hubnutím přestane, kila jsou za chvíli zpět. Nejhorší je, že naberou zpátky tukovou hmotu, nikoli bílkovinu, kterou hubnutím ztratili,“ vysvětluje tu nespravedlnost páchanou na hubnoucích Pavel Kohout. Při razantních redukčních dietách, zvláště pokud se nepohybujeme, ztrácíme velké množství svalové hmoty, což je to nejnebezpečnější.

Jojo efekt – když zhubnete svaly i tuk, ale přiberete jen tuk.

Pokud podobné dietní kúry člověk několikrát za život zopakuje, pak se jeho tělesné složení stane extrémně nevýhodným. „Dojde u nich k sarkopenii, tedy k úbytku svalové hmoty, přičemž převažuje tuková hmota. To právě svaly dokážou spotřebovat mnohem větší množství energie než tuk – v klidu i pětkrát více. Naproti tomu tuk dokáže energii jen zadržovat,“ říká Pavel Kohout. Proto je cvičení při hubnutí tak důležité.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).