Hlavní navigace

Proč lehce nemocná žena snáze otěhotní? Lépe reaguje na „vetřelce“

23. 11. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Gynekolog Pavel Turčan přidá čtyři tipy na zvýšení ženské i mužské plodnosti. Poradí, s čím skoncovat a s čím začít. A také se dozvíte, proč má lehce nemocná žena vyšší šanci otěhotnět i proč by měl nemocný muž jen ležet.

Až pětina českých párů má potíže s početím potomka. Příčinou může být nejen čím dál častější odkládání rodičovství do pozdějšího věku, ale velmi často má vliv i životní styl plný stresu a nezdravých návyků. Právě zdravou životosprávu přitom lidé snažící se o dítě obvykle podceňují, případně se její úpravě věnuje pouze žena. Při snaze o miminko ovšem hraje důležitou roli životospráva obou partnerů.

Co může pomoci ženám

Skoncovat s kouřením

Pokud žena kouří, je klíčovou součástí přípravy jejího těla na početí a těhotenství kompletní vysazení cigaret. Chemikálie obsažené v cigaretovém kouři totiž způsobují ztrátu funkčních oocytů a mohou až o několik let urychlit nástup menopauzy. Výzkumy rovněž prokázaly, že ženám-kuřačkám hrozí až třikrát vyšší riziko neplodnosti a zvyšuje se riziko potratu. Pokud žena-kuřačka přece jen otěhotní a dítě donosí, prokazatelně se jí narodí dítě s nižší porodní hmotností, s vyšším rizikem alergií a různých nemocí oproti dětem nekuřaček.

Doplnění „béčka“ i kyseliny listové

Vhodné je zařadit potraviny bohaté na izoflavony a fytoestrogeny, což jsou rostlinné látky podobné ženským pohlavním hormonům. Díky tomu je udržují v rovnováze a podporují pravidelný menstruační cyklus, čímž podporují i plodnost ženy. Dále je dobré dopřát organismu dostatek železa, což zajistí dostatečný počet červených krvinek, které jsou důležité pro usazení a vývoj plodu.

Velký význam pak má kyselina listová. „Ta může spolu s komplexem vitamínů B, zejména B2, B6 a B12, pomoci zlepšit podmínky pro vyvíjející se zárodek a snížit riziko vzniku vrozené vady, především rozštěpu páteře a centrálního nervového systému, či samovolného potratu. Ženy by měly více konzumovat saláty, zeleninu a nahradit světlé pečivo celozrnným. Kyselinu listovou je vhodné doplňovat alespoň půl roku před plánovaným početím,“ vysvětluje renomovaný gynekolog Pavel Turčan.

Hlídání váhy, alkoholu i kofeinu

Ženy by měly omezit kofein, alkohol a rafinovaný cukr. Všechny tyto látky negativně působí na průběh menstruačního cyklu. Zatímco alkohol se doporučuje vysadit zcela, u kofeinu obvykle stačí pouze snížit dávky na dva až tři šálky kávy týdně, a to minimálně dva měsíce před plánovaným početím. „Organismus některých žen rovněž nedokáže dobře zpracovávat laktózu, která se při trávení mění na glukózu a galaktózu. Enzymatická výbava některých žen neumožňuje zpracování galaktózy a dochází k jejímu hromadění v těle, což může mít negativní vliv na funkci vaječníků. Tyto ženy by tak měly omezit také mléko a mléčné výrobky kromě másla, a to minimálně šest až devět měsíců předem,“ radí lékař.

Zdravější složení jídelníčku navíc může ženě napomoci shodit nadbytečné kilogramy. Nadváha totiž narušuje hormonální rovnováhu a často vede k poruchám menstruačního cyklu.

Ubrat sportovní aktivity

Základem zdravé životosprávy je samozřejmě i fyzická aktivita a některé druhy cvičení dokonce mohou ženské plodnosti prospět. Platí to ovšem i naopak: výzkumy prokázaly, že příliš intenzivní, náročné tréninky opět narušují menstruační cyklus, zejména ovulaci. U tvrdě sportujících či cvičících žen také stoupá hladina testosteronu a mizí tuková tkáň, což způsobuje hormonální nerovnováhu.

Náruživé sportovkyně by tudíž při snaze o otěhotnění měly ve své fyzické aktivitě zvolnit a vybalancovat své hormony.

Co může pomoci mužům

Skoncovat s kouřením

Opět podobně jako u dam je pro muže klíčové dát vale cigaretám a snížit příjem alkoholu. Kouřící muži mají dle výzkumů menší počet spermií v ejakulátu, přičemž vyšší podíl jejich spermií vykazuje abnormality. Zároveň jsou jejich spermie méně pohyblivé, což dále snižuje jejich šance oplodnit ženino vajíčko.

Pokud se navíc kouření vzdají oba partneři, nehrozí, že bude žena vystavena cigaretovému kouři, který je pro její plodnost a těhotenství stejně rizikový, jako samotné kouření.

Doplnit selen či zinek

Stejně jako v případě dam i v případě pánů by prvním krokem v cestě za potomkem měla být úprava jídelníčku. U mužů je jejím hlavním cílem pozitivně ovlivnit tvorbu a kvalitu spermií. V tomto ohledu se vyplatí zvýšit příjem selenu, zinku, vitamínu C, E a B a antioxidantů.

Nedostatečné množství zinku snižuje hladinu testosteronu a počet spermií, chybějící vitamín C zase zhoršuje jejich kvalitu. „Vždy je ale nutné pamatovat na to, že spermie dozrávají přes dva měsíce. Krátkodobé užívání doplňků stravy či pouze dočasná změna životosprávy proto nepřináší výraznější změny k lepšímu. V tomto případě je opravdu nutné vytrvat,“ radí lékař Pavel Turčan. Pro zlepšení kvality spermií je dobré také omezit kofein. Zlepšení spermatogeneze zároveň přispěje i redukce hmotnosti.

Posílit imunitu

Zatímco u žen může lehčí nemoc paradoxně šanci na otěhotnění zvýšit – onemocnění značí oslabenou obranyschopnost, která tak hůře reaguje na „vetřelce“ v podobě spermií –, u mužů infekční onemocnění, a především pak vysoká horečka značně zhoršuje kvalitu a produkci spermií.

Odložit počítač z klína

Co se týče produkce spermií, pomůže k jejímu zlepšení ještě další věc: omezit saunování či koupele v teplé vodě. Tyto aktivity totiž mohou vést k přehřívání varlat, a tudíž dočasnému narušení spermatogeneze. Negativně může působit i nošení těsného prádla, nadměrně dlouhá a pravidelná jízda na kole, sedavý způsob života, mobilní telefon v kapse kalhot či pravidelná práce s notebookem na klíně.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).