Hlavní navigace

Pomazánkové máslo prohrálo soud. Opět

12. 5. 2015

Sdílet

 Autor: Madeta
Mléčný tuk nazvaný „pomazánkové máslo“ nelze zapsat jako zaručenou tradiční specialitu. Tak dnes rozhodl Tribunál Soudního dvora EU.

„Nařízení o režimech jakosti zemědělských produktů a potravin neumožňuje členskému státu obcházet pravidla pro obchodní označení stanovená jednotným nařízením o společné organizaci trhů,“ uvádí rozsudek evropského soudního dvora. Podle zmíněného nařízení mohou být pod názvem „máslo“ uváděny na trh pouze výrobky s obsahem mléčného tuku nejméně 80 %, avšak méně než 90 %, s obsahem vody nejvýše 16 % a s obsahem tukuprosté mléčné sušiny nejvýše 2 %.

Co je máslo

  • „máslo“ je pouze výrobek s obsahem nejméně 80 % mléčného tuku
  • „třičtvrtětučné máslo“ s 60–62 % obsahem mléčného tuku
  • „polotučné máslo“ s 39–41 % obsahem mléčného tuku
  • „roztíratelný tuk“ – všechny ostatní výrobky, s udáním % tuku
  • výjimky – tradiční výrobky nebo označení charakteristické vlastnosti výrobku

Toto pravidlo však striktně neplatí pro označování výrobků, jejichž přesná povaha jasně vyplývá z tradičního používání. O označení „tradiční specialita“ a udělení výjimky nyní pomazánkové máslo usilovalo. Neúspěšně.

Druhý pokus

„Pomazánkové máslo“ je výrobek podobný máslu používaný jako pomazánka, ale rovněž jako složka při výrobě jiných potravinářských výrobků. Tento výrobek, prodávaný zejména v České republice, má nejméně 31 % hmotnostních tuku, nejméně 42 % hmotnostních sušiny a obsah vody až 58 %. Soudní dvůr proto již dříve konstatoval, že výrobek nelze kvalifikovat jako máslo, a tudíž jej nelze pod tímto označením prodávat.

Co je pomazánkové máslo

  • Obsahuje minimálně 31 % mléčného tuku, zatímco běžný sortiment másla vykazuje obvykle obsah tuku kolem 82 %.
  • Vyrábí se z vysokotučné kyselé smetany, která se tepelně a mechanicky upravuje.
  • Energetická hodnota pomazánkového másla je 1360 kJ/100 g (325 Kcal), tedy výrazně nižší v porovnání s energetickou hodnotou běžného másla (3100 kJ/100 g (740 Kcal).

„Nicméně aby mohla pokračovat v používání označení ´pomazánkové máslo´ pro dotčený výrobek, požádala Česká republika Komisi, aby jej uznala za zaručenou tradiční specialitu, jelikož měla za to, že stanovená kritéria se na takto označené produkty nevztahují,“ uvádí zpráva soudu. Komise žádost ČR zamítla, stejně jako následující požadavek na zrušení zamítnutí.

V rozsudku z dnešního dne Tribunál především konstatoval, že nařízení „o režimech jakosti“ výslovně stanoví, že jeho ustanovení nesmí bránit použití jednotného nařízení o společné organizaci trhů. Tribunál dále připomněl, že výrobky, na které se vztahuje výjimka stanovená jednotným nařízením o společné organizaci trhů, jsou vyjmenovány v taxativním seznamu, který však „pomazánkové máslo“ neobsahuje.

Výjimku je pak možné použít pouze pro výrobky, jejichž skutečnou povahu nelze zaměnit s povahou výrobků, jejichž označení je tímto nařízením chráněno. Což podle Tribunálu pro „pomazánkové máslo“ neplatí.

Není to špatný produkt, ale není to máslo

Bývalá velvyslankyně v Bruselu Milena Vicenová komentovala před časem situaci v rozhovoru pro server Vitalia.cz: „Nepovedlo se prosadit, že naše pomazánkové máslo je speciální výrobek, který si zaslouží ponechat své označení. A je dobře, že se to nepovedlo. Proč? V 70. letech se hodně mléčných produktů vyváželo, do Polska, tehdejšího SSSR a dalších zemí, a u nás pak chyběl mléčný tuk. Mléko bývalo hodně odstředěné, v hnědých sáčcích, mělo jen jedno procento tuku, málokdy se dostal červený tvaroh, byla menší škála sýrů – a objevilo se pomazánkové máslo. Na másle je nejcennější mléčný tuk, normální máslo ho musí mít minimálně osmdesát procent. Pomazánkové máslo obsahuje přibližně třicet jedna procent tuku. Není to špatný produkt, ale není to máslo. Navíc – když si porovnáte cenu za kilo pomazánkového a normálního másla, je prakticky stejná, přitom mléčného tuku je tam třetina. Máme společný trh pro 507 miliónů a přejeme si, aby naši šikovní potravináři mohli prodávat po celé Evropě, aby se naše produkty šířily. Proto musíme pojmenovávat přesně. Ten produkt nikdo nezakazuje, ale jeho označení nesmí zákazníky mást,“ říká někdejší ministryně zemědělství.

„Másla-nemásla se vyrábějí i jinde, Evropa neměří jednotným metrem,“ namítá agrární analytik Petr Havel.

Galerie: Které české potraviny získaly chráněnou známku EU?

Zdroj: www.curia.europa.eu

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).