Hlavní navigace

Platíme vyšší daně než za Rakouska-Uherska? Švejk by danil velocipéd

13. 5. 2010

Sdílet

Podívejte se zpátky v čase na to, kolik naši předci odváděli na daních do kasy habsburského mocnářství. Platilo se tehdy třeba dlažebné a v úvahu přicházelo zdanění kola.  Daně existovaly i v době, kdy chtěl dobrý voják Švejk bojovat „za císaře pána a jeho rodinu“. Clo za zboží, při překročení hranice mocnářství, daň z piva, masa, daň petrolejová, daň rentová a daň z honebních nebo rybářských lístků, jsou příklady daní, placených v dobách Rakouska-Uherska.

Podívejte se zpátky v čase na to, kolik naši předci odváděli na daních do kasy habsburského mocnářství. Platilo se tehdy třeba dlažebné a v úvahu přicházelo zdanění kola. 

Daně existovaly i v době, kdy chtěl dobrý voják Švejk bojovat „za císaře pána a jeho rodinu“. Clo za zboží, při překročení hranice mocnářství, daň z piva, masa, daň petrolejová, daň rentová a daň z honebních nebo rybářských lístků, jsou příklady daní, placených v dobách Rakouska-Uherska.

Fórum: Měla by být zavedena „daň z tloušťky“?  

Objevil se návrh nové daně, která by zvedla ceny tučných a sladkých potravin, přispěla tak na léčbu onemocnění z obezity a možná vedla ke snížené konzumaci těchto produktů. Co si o tom myslíte? Zapojte se do diskuse.

Mezi daně spadaly také poplatky za použití veřejných statků, ať už to bylo silniční mýto, mýtné, mostné, dlažebné, tržební, zdravotní, hřbitovní, stočné, vodné, domovské a měšťanské. Úvahy o změnách zemských daní se dotýkaly zdanění automobilů, velocipédů i přírůstku hodnoty nemovitosti.

Asi před sto lety vycházely v pražském nakladatelství Josefa Vilímka týdenní „sešity“ po 30 haléřích tehdejších rakouských korun. V jedné z knih, která byla v této edici vydána, byla kniha zabývající se tehdejším daňovým systémem a daněmi placenými v rakouském mocnářství. Jeden výtisk, dnes již značně zežloutlý a zničený, odkrývá již zapomenutý daňový systém rakouského mocnářství.

Co jsou daně a jaký je jejich původ? Jaké platily daňové výjimky a úlevy? Vše se dočtete v článku Daně před sto lety na serveru Měšec.cz.

K tématu: Daň z tloušťky má zdražit sladkosti, buřty a limonády

Příliš sladká a tučná jídla či nápoje by měly zdražit, aby stát získal více peněz na léčení zdravotních následků u jejich konzumentů. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).