Hlavní navigace

Padají vám vlasy? Může za to nejen genetika, ale i stres a nedostatek minerálů

4. 2. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Začíná vaše kštice viditelně řídnout? Zkuste se méně stresovat, dopřejte si masáž hlavy a doplňte minerály. Pokud to nepomůže, můžete podstoupit mezoterapii. Nebo se s pleší smiřte, možná vám bude dokonce slušet.

Řídnoucí a padající vlasy jsou problémem nejen mužů, ale i žen. Odborníci tvrdí, že neškodné je, pokud lidem denně vypadne 100 až 200 vlasů. Samozřejmě nemusíme počítat každý padající vlas, ale pokud naše „kštice“ začíná viditelně řídnout, je dobré zpozornět, může se jednat nejen o estetický problém, ale i o zdravotní.

Co se dozvíte v článku
  1. Muži to mají jinak než ženy
  2. Změňte jídelníček i kosmetiku
  3. Smiřte se s pleší. Mnohým ženám budete připadat sexy
  4. Nechcete se s padáním vlasů smířit?
  5. Řešením je i transplantace vlasů

Muži to mají jinak než ženy

Důvodem nadměrného úbytku vlasů (alopecie) bývá u žen většinou nízká hladina estrogenů v důsledku zejména hormonálních změn během těhotenství a kojení, případně menopauzy. U mužů začíná ubývání vlasů plíživě, například tvorbou tzv. koutů či lysiny na temeni hlavy. „U mužů vzniká tzv. androgenetická alopecie. Jedná se vlastně o citlivost vlasů na testosteron, tedy mužský pohlavní hormon. Pokud dojde ke zvýšení hladiny testosteronu v krvi, dochází k ničení vlasových kořínků a v důsledku toho vlasy vypadávají. Toto hormonálně podmíněné vypadávání vlasů se u mužů dědí. Vlasy mohou často u mužů i žen vypadávat i kvůli stresu, nedostatku minerálů, alergii na léky nebo také nadměrnému užívání vitamínu A či selenu,“ říká doktorka Petra Moravcová z Perfect Clinic a dodává, že vypadávání také může začít při náhlém úbytku hmotnosti.

Změňte jídelníček i kosmetiku

Jako „první pomoc“ při padání vlasů je dobré zvýšit konzumaci vitamínu C, bílkovin či luštěnin. V lékárně si kupte doplňky stravy s obsahem zinku a železa. Změňte také případně šampon a používejte ty, které obsahují keratin či panthenol, jenž podporují růst vlasů.

Lokálně se dají použít i kortikoidy, ale ty mají především efekt v době podávání a po jejich vysazení mohou zase nastat stejné problémy. Vhodnou prevencí jsou i masáže hlavy za pomoci oleje z rozmarýnu či vlasových aktivátorů.

Potraviny bohaté na zinek

Ústřice, krevety, mořské ryby, libové maso – zejména hovězí, játra, neloupaná semena obilnin, dýňová, slunečnicová a tykvová semínka, pivní kvasnice, sušené mléko, sýr, luštěniny.

Více k tématu v článku Padají vám vlasy, jste stále nemocní? Chybí vám zinek

Smiřte se s pleší. Mnohým ženám budete připadat sexy

Někteří muži na pleš nečekají a jdou jí naproti. Někdy dokonce dříve, než se začnou kouty objevovat. Má to i své výhody. Jednak si můžete připadat jako akční hrdina, jednak se nemusíte česat, a hlavně budete mít lehkou hlavu!

Na druhou stranu v zimě budete potřebovat teplejší čepici a v létě více krému na opalování. Hlava totiž bez své přirozené ochrany bývá náchylná na spálení od slunečních paprsků.

Nechcete se s padáním vlasů smířit?

Jako akutní péče na vlasy může posloužit konopný olej. Aplikovat jej můžete přímo ke kořínkům vlasů jako zábal na minimálně třicet minut, ale klidně jej nechte působit celou noc a ráno vlasy umyjte šamponem. Více se dočtete v článku Poraďte si s padáním vlasů.

Dalším možným řešením je intenzivní ambulantní ošetření, tzv. vlasová mezoterapie. „Mikrojehličkami se přímo do vlasové pokožky aplikuje regenerační roztok, který působí stimulačně a aktivuje regeneraci ošetřené tkáně, podněcuje tvorbu kolagenu a zlepšuje výživu vlasových folikulů,“ říká Petra Moravcová z Perfect Clinic a dodává, že celé ošetření nezabere více než dvacet minut. Po ošetření bývá vlasová pokožka lehce zarudlá, tyto příznaky však rychle ustupují. Přibližně jeden den může být kůže také citlivá na dotek. Nicméně prakticky ihned po ošetření se může člověk vrátit ke svým obvyklým činnostem.

Řešením je i transplantace vlasů

„Dříve lidé po transplantaci vlasů vypadali jako panenka, měli vlasy v trsech,“ říká dermatoložka Lenka Horáčková. Dnes už je ale situace o poznání lepší, díky nejnovější metodě vůbec nepoznáte, že má někdo vlasy transplantované.

V případě, že je transplantace odůvodněná a vhodná, lze využít roboticky asistovanou transplantaci vlasů přístrojem Artas, která se v ČR využívá teprve od konce minulého roku a podstoupilo ji u nás kolem třiceti mužů. „Během vstupního vyšetření s klientem projdeme jeho požadavky. Aby si výsledek po transplantaci mohl lépe představit, máme k dispozici 3D simulaci, v níž můžeme přesně nasimulovat, jak klient bude s různým množstvím odebraných štěpů vypadat,“ dodává Lenka Kašpaříková, tricholožka Vlasového centra a kliniky zdraví Clinical Hair&Health. Více o transplantaci vlasů v článku Transplantace vlasů: Z výsledku musí mít radost pacient i lékař.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).