Hlavní navigace

Pacienti se stomií a jejich blízcí mohou využít linky psychologické pomoci

21. 3. 2022

Sdílet

 Autor: Depositphotos
V ČR začala fungovat telefonická linka psychologické pomoci, na niž se mohou obracet pacienti s trvalým či dočasným vývodem. Nebo ti, kteří o ně pečují a poskytují jim oporu. Na linku se lze obracet anonymně.

Telefonickou linku psychologické pomoci pro pacienty se stomií a jejich blízké v únoru zřídila organizace České ILCO. V provozu bude až do konce příštího roku.

Cílem linky je poskytnout psychologickou podporu, jež pomůže vyřešit problémy a situace, se kterými se pacienti často potýkají. Tedy zvládání nemoci (jak se vyrovnat se strachy, obavami, úzkostí či depresí); jak komunikovat s lékařem, rodinou, dětmi, přáteli, spolupracovníky atd.; otázky nadlimitního stresu, sebevědomí, partnerských vztahů, intimních a sexuálních problémů či najít individuální cestu k pozitivnímu myšlení a vnímání, uvádí pacientská organizace v tiskové zprávě.

„Vytvoření stomie je velký zásah do života každého z nás a může mít vliv i na naši psychiku. Zejména v období krátce po operaci není snadné se s novou situací vyrovnat. Abychom tuto situaci usnadnili nejen stomikům, ale i jejich blízkým, rozhodli jsme se zřídit linku psychologické podpory,“ vysvětluje České ILCO motivy, jež je vedly k založení linky.

O praktických překážkách pacientů se stomií jsme nedávno hovořili se stomickou sestrou Veronikou Toningerovou ze Všeobecné fakultní nemocnice v Praze (VFN).

Co je stomie

Stomie je otvor, kterým je ze zdravotních důvodů vyveden dutý orgán na povrch těla. Na úrovni břišní stěny to bývá nejčastěji tlusté střevo, tenké střevo nebo močové cesty. Stomie slouží jako alternativní způsob vylučování stolice nebo moči.

ILCO Linka psychologické pomoci je dostupná do 31. 12. 2023 každých 14 dní vždy v pondělí od 16:00 do 18:00.

Na linku lze buď přímo volat, a to na číslo 725 556 889 (cena hovoru je běžná podle tarifu volajícího), nebo si lze termín hovoru rezervovat prostřednictvím krátkého online dotazníkuVzhledem k tomu, že infolinka je anonymní, stačí uvést pouze e-mail a křestní jméno. Uvedení ostatních údajů je dobrovolné, upozorňuje pacientská organizace na svém webu.

Po vyplnění dotazníku přijde zájemci e-mailem odkaz na rezervační formulář. Každý zájemce si může rezervovat 2 intervaly po 30 minutách konzultace v jednom termínu.

Volajícím budou k dispozici dvě odbornice – klinická psycholožka Laura Janáčková, která pracuje ve VFN a je garantkou ILCO Linky psychologické pomoci, a Diana Mikulecká Doležalová, jež se během studia věnovala mimo jiné rehabilitacím s lidmi s neurologickými obtížemi nebo prošla výcvikem základů krizové intervence.

Pokud to bude třeba, pacienty a jejich blízké dokáží přesměrovat také na další odborníky nebo členy organizace ILCO tak, aby jim pomohly vyřešit co nejvíce dotazů a problémů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka Vitalia.cz. Vystudovala žurnalistiku a češtinu na Univerzitě Palackého v Olomouci, pracovala v Deníku, na webu TV Nova a iDNES.cz. Píše o zdravotnictví. Je držitelkou novinářských cen Psychiatrické společností ČLS JEP za rok 2021 a 2022. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).