Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Odpůrce GMO usvědčuje z omylu sama příroda od Jarda_P - Mozna neni treba GMO zcela zamitnout, ale urcite...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 2. 2015 10:57

    Jarda_P

    Mozna neni treba GMO zcela zamitnout, ale urcite to neni takovy zazrak, hotova manma z nebe, jak tvrdi autor. Co treba studie, ktere zjistili u krys neobvykly narust vyskytu rakoviny, ktery se nevyskytl u kontrolni skupiny? A tusim tez znacny pokles plodnosti. S kazdou generaci se to navic zhorsovalo.

    Take neni pravda, ze pouziti GMO snizuje zatez pudy pesticidy. To mozna plati u nekterych GMO. Jine ale byly naopak navrzeny tak, aby byly odolne proti Roundupu, takze jim farmari mohou pole zalevat v mnozstvim temer libovolnem, aniz by zabili pestovanou plodinu. Zatez tak naopak muze narust temer libovolne, podle uvazeni farmare. Tim spise, ze zaroven s temito plodinami odolnymi proti Roundupu se objevily druhy superplevele, ktery nelze znicit uz snad vubec nicim. Ze by si ty potfory vypujcily potrebny gen odolnosti z tech GMO rostlin?

    Dalsi nevyhjoda GMO je, ze farmar nema pravo si vypestovat vlastni osivo z pestene plodiny. A to pravo nema ani jeho soused, jehoz uroda byla znecistena vetrem zanesenym pylem. To kdyz Monsanto zjisti, tak ho usoudi k smrti - a takove pripady jiz byly. A da se rici, ze jakmile dojde k nasazeni GMO, geny se rozsiri vsude, protoze pyl nerespektuje hranice pole.

    Nektere GMO plodiny maji odolnost proti skudcum diky tomu, ze si samy produkuji potrebny pesticid, ktery tak neni treba na pole dodavat. Neexistuje tak zadna ochranna lhuta, po jejimz skonceni by mel obsah pesticidu poklesnout na prijatelne hodnoty, protoze rostlina aplikuje pesticid prubezne porad. Pokud tedy autor touzi po potravinach s obsahem pesticidu jeste vyssim, nez nyni, staci zajit do zahradnickych potreb a pesticidy si do jidla pridavat pri jeho priprave.

    Cili jestli GMO nebo ne, napred je treba zvazit jake GMO, jak funguje a jake jsou podminky nasazeni. Pokud GMO bylo vytvoreno vyhradne s ohledem na astronomicke zisky Monsanta a jinych, tak tdy urcite ne. O vyhodnosti pro farmare lze pochybovat. Je momentalni narust vynosu opravdu vyvazen zavislosti na Monsantu jako dodavateli semen?

    BTW, o pripadu pestitelu bavlny v Indii pred nejakym tim rokem autor slysel? Tradicne tam bylo zvykem osit ruzne druhy bavlny a podle pocasi a jinych podminek z neceho vzdy byla uroda. Ne vzdy to dopadlo velmi dobre, ale aspon prezit se z toho dalo, i kdyz byl rok obzvlaste nepriznivy. Pak do Indie vtrhlo tusim opet Monsanto s GMO bavlnou a nalamalo spoustu farmaru ke koupi drahych semen. Nasledovala katastrofalni neuroda te GMO bavlny, ktere se zretelne v tom roce v Indii nelibilo. Farmari, kteri oseli GMO a nediverzifikovali druhy, jako drive, prisli na buben a zustaly jim jen dluhy. Ten rok statistiky sebevrazd mezi pestiteli bavlny lamaly vsechny rekordy.

  • 19. 2. 2015 17:28

    Jenda (neregistrovaný)

    Upřímně když jsem článek prolítl, tak jsem si řekl „ježišmarja, autor má sice pravdu, ale prezentuje to takovým moc rozjásaným stylem, to udělá tématu dost medvědí službu“.

    > Co treba studie, ktere zjistili u krys neobvykly narust vyskytu rakoviny, ktery se nevyskytl u kontrolni skupiny?

    Zde je o tom velmi pěkné pojednání: http://understandinguncertainty.org/rats-and-gm (autoři studie se dopustili několika chyb, kvůli kterým jsou bohužel výsledky nepoužitelné)

    > Ze by si ty potfory vypujcily potrebny gen odolnosti z tech GMO rostlin?

    To je podle mě spíš nepravděpodobné, normální rezistence vzniká i v prostředí kde na to nikdo gen nemá. Třeba bakterie si takhle vyvinou rezistenci na antibiotika.

    > Dalsi nevyhjoda GMO je, ze farmar nema pravo si vypestovat vlastni osivo z pestene plodiny.

    To funguje jenom u těch GMO, které mají takovou debilní licenci. Stejně jako existuje svobodný software, tak si můžeš pořídit i GM, od kterých dostaneš zdroják (!) a povolení dále šířit jak je libo.

    > Cili jestli GMO nebo ne, napred je treba zvazit jake GMO, jak funguje a jake jsou podminky nasazeni.

    +1

    > Je momentalni narust vynosu opravdu vyvazen zavislosti na Monsantu jako dodavateli semen?

    Není.

  • 20. 2. 2015 9:32

    Lenka Krbcova

    Dobrý den, ke studiu krys - odkaz k tématu je pod článkem, přikládám znovu: http://www.vitalia.cz/clanky/nadory-z-geneticky-modifikovane-kukurice/. LK, Vitalia.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).