Hlavní navigace

Oběd v „nádražce“

19. 4. 2010

Sdílet

FEJETON – Ušmudlaná hospoda s přiožralými štamgasty, přetékající popelníky a tlačenka s cibulí. To je běžná představa nádražní restaurace. Ale někdy překvapí!

Na nádražní restaurace a občerstvovny se obvykle díváme skrz prsty. Představujeme si zaplivanou putyku plnou přiopilých posunovačů, kam se nedá zajít s dítětem a kde příšerně vaří. Výjimečně ale může být realita úplně jiná.

restaurace

Už několik let, když jsme na chatě v Letohradu, chodíme na obědy do místní nádražní restaurace. Ne, nezbláznili jsme se, ani nešetříme. Jedná se prostě o podnik, kde nám chutná a kde jsou na nás příjemní.

K dispozici je dokonce nekuřácká místnost, což je na poměry běžných nádražních restaurací neskutečná věc. Obsluha se usmívá a je příjemná, jídlo je velmi dobré, za nehorázně nízké ceny. Porce jsou obří a nikdo se pohoršeně nedívá, když s sebou vezmeme malé děti.

Musím ale jedním dechem dodat, že s podobně příjemnou nádražní restaurací jsem se nikde jinde nesetkal. Většinou jde o podniky té nejhorší kategorie, kde vaří skutečně hnusně, kde je neuvěřitelně zahuleno, obsluha nepříjemná a přiopilá. Proto, když někomu sdělím, že rád chodím na oběd do „nádražky“, dívají se na mě dotyční dost divně.

Vadí vám kouření v restauracích?

Čtěte téma: Sněz, co můžeš

Platit víc, než projedl, by mohl jenom blázen, no ne?

Zázrak u kolejí

Co tedy dělá nádražní restauraci v Letohradu příjemným podnikem? Je to hlavně obsluha – milá a ochotná. Při výběru jídla se dají kombinovat přílohy, rádi připraví dětskou porci se slevou. Co se týče pití, mají skvělou točenou limonádu. O jídle by se dalo napsat několik odstavců. Tak výbornou svíčkovou mnozí ze strávníků ještě nikdy neochutnali, je skutečně jako od maminky, případně babičky (vyberte z příbuzenstva tu ženu, která nejlépe vaří). Na výběr je asi desítka hlavních jídel, polévka a studené či teplé svačiny. Ze servírovaných porcí se nají i ten největší jedlík, ceny jsou nízké (za hlavní jídlo něco málo přes 60 Kč).

Prostředí je standardní, rodiny s dětmi potěší místnost pro nekuřáky. I v místnosti pro ostatní není příliš zakouřeno, což mohou mnozí brát jako velkou výhodu a v případě „nádražky“ jde o velkou vzácnost.

A hosté? Podnapilé nádražáky tu nenajdete, asi chodí jinam. Převládají rodiny s dětmi a turisté, případně důchodci, kteří chodí na oběd pravidelně, protože se jim to cenově i časově vyplatí.

Čtěte téma: Jídlo pro děti v restauracích – není z čeho vybírat

Málokterý podnik je na nejmenší zákazníky připravený… 

Špindíry se špatnou pověstí

Pokud by na tom byly ostatní nádražní restaurace podobně, určitě by se nemusely stydět za tak špatnou pověst, jakou mají teď.

kouření

Přitom, jak se zdá z popisu výhod, není tak těžké udělat nádražní podnik trochu příjemnější. Aby byla obsluha usměvavá nestojí nic, zařízení také není potřeba moc měnit. A ceny jsou obvykle nízké na všech nádražích, takže se zdá, že přerod v příjemnou a navštěvovanou nádražní restauraci nemůže být tak složitý. Proč tedy ale většina nádražních restaurací vypadá tak, jak vypadá?

Na tuto otázku by asi nejlépe odpověděli provozovatelé. Zdá se, že jde o lidi, kterým je jejich podnik volný. Žijí v podmínkách jako před dvaceti lety a neuvědomují si, že je jiná doba a strávníci začínají být pomalu, ale jistě náročnější. Nestačí jim hnusný guláš a podmírák. Kdo ví, jestli se za dalších dvacet let už nebudeme bát do „nádražek“ chodit. Zatím je to tragédie, takže každá ze světlých výjimek překvapí a potěší…

Fórum: Znáte nějakou dobrou „nádražku“?

Zapojte se do diskuse…

Ilustrační foto: agentura SXC, Ivana Dvorská (Internet Info), Isifa.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je kromě jiného internetový publicista, více informací najdete v jeho profilu na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).