Hlavní navigace

Poruchy spánku i závratě. V Praze funguje nová ambulance pod špičkovým vedením

17. 1. 2023

Sdílet

Lékař Jan Betka, jenž patří k předním odborníkům v oboru ORL, otevřel novou ambulanci. Funguje v centru Prahy a poskytuje i tak specifickou péči, jakou je léčba poruch spánku či závratí. Nová ambulance nabízí také endoskopická vyšetření či drobné chirurgické zákroky.

Ambulance začala fungovat na začátku ledna v prostorách Nemocnice Na Františku v Praze. Poskytuje péči dětem i dospělým, a to v oboru otorhinolaryngologie (ORL), zabývá se tedy diagnostikou a léčbou nemocí uší, krku a nosu. Patří přednímu odborníkovi Janu Betkovi, který vedl 30 let kliniku ORL a chirurgie hlavy a krku ve Fakultní nemocnici MotolO otevření nové ambulance informovala Nemocnice Na Františku v tiskové zprávě.

Komu je péče určena

V nové ambulanci působí čtyři lékaři a jejich záběr je široký. Nabízí komplexní vyšetření sluchu, provedení drobnějších chirurgických zákroků nebo řešení potíží se spánkem, chrápáním či závratěmi. Protože je vybavena audiometrickou kabinou, pacienti mohou podstoupit tzv. audiometrii nebo tympanometrii s možností následné korekce vad sluchadlem.

K dalšímu vybavení patří endoskopická jednotka. Lékařům pomáhá například s diagnostikou přednádorových stavů v oblasti hlavy a krku. „Je proto možné je zachytit už v prvotním stádiu, kdy jsou ještě obvykle dobře odstranitelné a léčitelné,“ vysvětluje Jan Betka. Endoskopický přístroj umí během vyšetření pořídit fotografie nebo videozáznam, obojí si pacient může při odchodu odnést s sebou.

Galerie: Vybavení nové ORL

Součástí služeb je také spánková poradna, v níž se specialisté věnují problémům s chrápáním a poruchám dýchání ve spánku. Přímo v ambulanci je možné provést i drobné výkony odstraňující chrápání.

Kdy je otevřeno

Nová ambulance je otevřena denněPro akutní stavy jsou vyhrazeny ordinační hodiny od pondělí do čtvrtku, a to vždy ráno a dopoledne. Odpolední hodiny a pátky jsou vyhrazeny pro pacienty objednané na specializovaná vyšetření. 

Objednání je možné prostřednictvím telefonního čísla 222 801 276 nebo e-mailu nafrantisku@orlbetka.cz. Jak aktuálně potvrdila mluvčí Nemocnice Na Františku Lucie Krausová, ambulance má stále kapacitu přijímat nové pacienty.

Trpíte u vás doma někdo závratěmi?

Profesor Betka v ambulanci působí spolu s jeho synem Jaroslavem, a to v pátek, kdy se věnují pacientům se složitějšími a specifickými zdravotní problémy.

Ambulance má smlouvy se zdravotními pojišťovnami, takže poskytuje hrazenou péči. Na všechna vyšetření, která nabízí, se mohou pacienti objednávat i bez doporučení od svého praktického či jiného ošetřujícího lékaře. Žádanka tedy není potřeba.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka Vitalia.cz. Vystudovala žurnalistiku a češtinu na Univerzitě Palackého v Olomouci, pracovala v Deníku, na webu TV Nova a iDNES.cz. Píše o zdravotnictví. Je držitelkou novinářských cen Psychiatrické společností ČLS JEP za rok 2021 a 2022. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).