Spravne, od toho jsou totiz v normalnim prostredi restaurace. To co se u nas honosne nazyva „restaurace“ jsou casto jen bary ci kurarny.
Nejake plosne zakazy nic neresi, dokud vetsina sama od sebe nepochopi, ze v mistnosti kde se konzumuje jidlo nestoji nikdo o prasata co to musi cele zahulit, tak se tento pristup nezmeni. To je zrejme jeste pozustatek z dob minulych, ze „hospoda“ je misto kde se huli a lemta pivo, protoze nic jineho tam nemaji.
Mozna se spise v tech restauracich boji toho, ze by tam pak lide chodili na jidlo a to je v nekterych problem :-)
Nejhorsi jsou ubozaci, kteri nechapou, ze volba restaurace zalezi jen na nich.
Ne, to je tím, že spousta hospod má u vchodu nápis Restaurace (bůh ví proč, asi si připadaj víc na úrovni :D)
Vzhledem k tomu, ze na to neexistuje asi zadna norma, tak si tomu muzou rikat jak chteji. Nebo zase zavedeme cenove skupiny a tabulky?
I když jsem příležitostný kuřák, byla bych pro nekuřácké hospody. Kuřákovi se nic nestane, když si na cigaretu vyjde ven, a posezení je určitě příjemnější bez kouřového poklopu. A to oblečení a vlasy jak pak smrdí. Chudák personál, když je v tom každý den.
A ja bych byl zase pro to, aby se na diskotekach hrala klasicka hudba a s rozumnou intenzitou zvuku.
Predepisovat druh hudby by byl asi problem, tohle lze tak na diskotece v Severni Korei, kde maji predepsane pisne budovatelske a pisne oslavujiciho Nejmilovanejsiho Vudce. Nicmene zavedeni norem na hluk formou normy bych si dovedl predstavit a nebyl bych proti, i kdyz trsat na dyzu nechodim. Zeptejte se doktoru, v jakem stavu leckdy je sluch mladeze.
BTW, clovek, ktery na podobna mista normalne nechodi a ma sluch v poradku, si pri vstupu vsimne jedne veci: V hudbe jsou nemozne vytazene vysoke frekvence. To je proto, ze mistni zvukar je z toho virvalu jiz na pul hluchy, a stejne, jako vetsina pritomnych, je spatne slysi a tak je umele zveda. Po par minutach je pri tch decibelech prestane slyset kazdy. Cloveku s jeste neposkozenym sluchem se to casem srovna, ale opakovane pretezovani sluchu nakonec vyvola trvale poskozeni a ty se uz nesrovnaji. Nejvetsi drsnaci pak konci se sluchem kvality telefonniho rozhovoru z doby releovych ustreden.
Přátelé já jsem pracovalů skoro 30 let na hotelu Moskva ve Zlíně a byla tam nekuřácká restaurace, možná ještě i déle než 30 let a nikdo se nedivil. F.
U nás je nekuřácká restaurace kde čepují piva z malých pivovarů a výborně vaří. Do restaurace je potřeba se objednávat. Předtím se na tom samém místě vystřídalo několik majitelů a s kůřárnami kde se čepují krušovice či gambáč. Neuspěli …
Jsem jedině pro nekuřáckou restauraci, jelikož pasivní kouření je ješte horší. Jediná obrana proti pasivnímu kouření je nekuřácká restaurace a proto jsem rád, že existuje databáze nekuřáckých restaurací (které mají alespoň pár míst pro nekuřáky a některé jsou plně nekuřácké).
Bohužel se restaurace mohou registrovat samy a možnost kontroly počtu nekuřáckých míst je omezena pouze komentáři těch, kteří restaurace navštívili.
Závěrem jen mohu doporučit vyhledat vyhledávačem nekuřácké restaurace a vybrat si z jednotlivých krajů.
S pozdravem a zdravými plíci Michal.
"Kdybyste si mohli vybrat, šli byste do restaurace" je špatně postavená; její výsledky tudíž mají omezenou vypovídací schopnost
Do restaurace se chodí za různými účely:
- najíst se sám, pak i mně jako kuřákovi je to celkem jedno, byť preferuji kuřáckou restauraci s dobrou vzduchotechnikou
- s dětmi jednoznačně nekuřáckou, lze-li - dnes je jich již dostatek
- s přáteli výhradně nekuřáky - ač nerad, podřídím se většině, jdu s nimi do nekuřácké a při nástupu abstinenčních příznaků pokuřuju venku
- na pivko a pokecat si, na kafe zásadně kuřáckou
- sledovat sportovní klání - zásadně kuřáckou
- na rande - primárně podle přání dámy, jinak pochopitelně jako kuřák raději kuřáckou
- na WC - volím podle jiných krutérií než kuřácká - nekuřácká
No a tohle do té ankety nevměstnáte :-)
V kuřáckém doupěti si zničíte oděv do kterého nesáknete nikotinový puch. Pak smrdíte všude kam přijdete. Pak jen oblek do čistírny, nebo vyprat co se dá.
Prase smrdí méně než kuřák. Kuřákovi páchne i z úst na rozdíl od prasete. Kuřák není čuně, je HORŠÍ než čuně.
Konečně se začalo mluvit o hlavnim důvodu zákazu. Pracovní prostředí.
Když už vožungři nepochopí, že obtěžuji ostatní hosty, tak by měli pochopit, že je někdo obsluhuje, a že se jedná o firmu, jako každou jinou, a že existují normy o ochraně zdraví při práci, kterou ostatní zaměstnavatelé musí dodržovat!
Internet Info Vitalia.cz (www.vitalia.cz)
Chytře na život. ISSN 1802-8012
Copyright © 2009 – 2021 Internet Info, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Vitalia.cz využívá zpravodajství ČTK