Hlavní navigace

Přichází rosé: 5 nejoblíbenějších odrůd růžových vín

9. 5. 2017

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com / Vinařský fond
Společně s teplými dny nastává čas, kdy startuje sezóna rosé. Růžová vína jsou osvěžující, lehká a ovocitá. Ochutnáte je i na speciálních „růžových“ akcích.

Růžové víno se vyrábí z modrých hroznů

Růžové víno se vyrábí z odrůd plodící modré hrozny, a to nejčastěji metodou krátkého naležení rozemletých hroznů. Po dobu několikahodinového procesu se ze slupek bobulí do vína uvolňuje jen omezené množství červeného barviva. S nadsázkou můžeme tedy říci, že růžové začíná svůj život jako červené, ale poté jej dále žije jako víno bílé.

Jak podávat růžové víno

Suchá a polosuchá růžová vína se nejlépe podávají nachlazená (8–12 °C), zpravidla jsou svěží, aromatická, a tak jsou ideální pro konzumaci v letních měsících. „Z toho vychází i jejich párování s gastronomií, tedy s lehčími úpravami pokrmů, jakými jsou saláty, těstoviny a jiné. Výraznější aromatická vína pak skvěle ladí s grilovanými masy, a to nejen bílými, a rybami. Obecně platí, že čím lehčí pokrm, tím lehčí víno, a naopak. Vína s vyšším zbytkovým cukrem se hodí spíše k ovocným salátům nebo ke sladším dezertům,“ doporučuje sommeliér Marek Babisz.


Autor: Shutterstock.com / Vinařský fond

Ideální je víno podávat ve speciální sklenici ve tvaru rozevřeného tulipánu, pokud ji ale nemáte, postačí ta na bílé víno.

Oblíbené odrůdy růžových vín

Typická pro moravská a česká vína je odrůdová pestrost a rozmanitost výrazu vín v návaznosti na rukopis vinaře a jedinečné půdní a klimatické podmínky jednotlivých regionů. Ve vůni (buketu) růžových vín můžeme ucítit různé druhy ovoce (meruňky, maliny, ostružiny, citrusové plody, červený rybíz, višně nebo vodní meloun). Výjimkou ale nebývají ani smetanové či jogurtové tóny.

Mezi nejoblíbenější odrůdy moravských a českých růžových vín patří: 

  • Zweigeltrebe
    Barva je obvykle lososově růžová. Vůně a chuť vína je s tóny lesního ovoce, jako jsou maliny a jahody, ve smetanovém hávu.
  • Frankovka
    Barva je nejčastěji světle růžová až meruňková, vůně a chuť je ovocná s tóny přezrálých višní a švestek s jemnou skořicovou dochutí.
  • Svatovavřinecké
    Sytě růžová barva s jahodovým odstínem, ve vůni a chuti převládají příjemné ovocné tóny po lesních jahodách, malinách a také černých třešních.
  • Cabernet Sauvignon
    Víno pomerančově oranžové barvy, vůně a chuť je květinovo-ovocná s vůní bezového květu, ostružin a bílého rybízu.
  • Merlot
    Barva vína je nejčastěji sytě růžová, vůně červených lesních plodů, malin a jahod. Chuť je ovocná, připomínající malinový kompot, v dochuti jsou cítit nejčastěji tóny malin a červeného grepu.

Zdroj: Vinařský fond

Růžová vína mají různé odstíny

Odstín vína záleží vždy na odrůdě a vyzrálosti hroznů, vybrat si tak můžeme od světle narůžovělé až po intenzivní růžovou.


Autor: Shutterstock.com / Vinařský fond

Dalším výrazným faktorem, který stanovuje sytost odstínu vína, je délka macerace, tedy to, jak dlouho leží mošt se slupkami. Růžová vína se chlubí celou škálou barevných odstínů a nejčastěji se dělí do třech hlavních skupin: Růžová rosé, Červená rosé, Oranžová rosé.

Tipy na akce s růžovým vínem:

Růžový máj na Náplavce

Degustační festival růžových vín a klaretů se koná v sobotu 13. května na Rašínově nábřeží na Praze 2. Letošní šestý ročník proběhne v rytmu swingu a jazzu a bude navazovat na pravidelný farmářský trh. Festival nabídne ochutnávku třiceti českých a moravských vinařů. Součástí je i rozšířený farmářský trh Náplavka až pod Výtoň. Kromě vína a krásných šperků se návštěvníci festivalu mohou těšit na zajímavou gastronomii. V nabídce budou například grilované ryby a mořské plody, bagety plněné masem a bylinkami, vegetariánské a veganské speciality, smažené bramborové spirálky, zrající sýry, sušené šunky a mnoho dalšího. Atmosféru doplní taneční hudba v rytmu swingu a jazzu.

Den v růžovém

Jedna z největších degustací růžových vín a sektů v Čechách proběhne v sobotu 3. června od 14 do 20 hodin na zámku v Mělníku. Nejrůžovější den v roce nabídne unikátní pultovou degustaci věnovanou výhradně růžovým vínům a klaretům. Hosté se mohou těšit výhradně na špičková růžová vína z Moravy a Čech. K ochutnání budou připravena všechna vína přihlášená do jediné specializované soutěže růžových vín u nás, Jarovín Rosé. Součástí degustace bude stánek s vybranými specialitami šéfkuchaře zámeckého restaurantu s velmi příjemnými cenami. K ochutnání budou také všechny sekty přihlášené do letošního ročníku největšího vinařského projektu u nás Král vín České republiky. Akce se koná za podpory města Mělník a Vinařského fondu.

Více informací na www.wineofczechrepublic.cz.

Galerie: Růžový máj na Náplavce

Zdroj: TZ Vinařský fond, Farmářské tržiště Praha – Archetyp

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).