Hlavní navigace

Nejméně problémů mají potraviny s národními a regionálními značkami

2. 4. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Kontroly opakovaně potvrzují vysokou kvalitu potravin oceněných značkami Klasa a Regionální potravina. Loni zjistila inspekce jediný případ nedodržení jakostních požadavků.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) každoročně uskutečňuje kontrolní akci zaměřenou na potraviny oceněné značkami Klasa a Regionální potravina. Nyní představila výsledky celoročního sledování těchto produktů.

186 kontrolovaných šarží, problematická byla jedna

Výsledky potravinářské inspekce za rok 2020 potvrdily, obdobně jako v minulých letech, velmi vysokou jakost a bezpečnost potravin, které získaly uvedená označení.

„Z hlediska zjištění SZPI se jedná o jednu z nejméně problematických kategorií potravin. U ostatních kategorií potravin inspektoři zjišťují až řádově vyšší podíly nevyhovujících vzorků,“ uvedl mluvčí Pavel Kopřiva.

V loňském roce inspektoři SZPI hodnotili celkem 114 šarží potravin oceněných národní značkou kvality Klasa. Všechny odebrané vzorky vyhověly ve všech hodnocených parametrech.

Dále inspektoři v roce 2020 hodnotili 72 šarží oceněných značkou Regionální potravina. Pouze jedna ze všech těchto hodnocených šarží nevyhověla požadavkům právních předpisů porušením jakostních požadavků.

Vyšší požadavky na oceněné potraviny

Potraviny oceněné značkami Klasa a Regionální potravina musí splňovat nejen požadavky vyplývající z národní a evropské potravinové legislativy, ale i nadstandardní požadavky, které plynou z podmínek pro používání dané značky kvality.

„Jde například o vyšší podíl masa u masných výrobků, přísnější regulace v používání sladidel, barviv a dalších aditiv, vyšší nároky při hodnocení chuti a konzistence potraviny a další,“ popsal mluvčí SZPI.

Dodává, že inspektoři pravidelně kontrolují potraviny oceněné značkou kvality už osmnáct let a výsledky kontrol stabilně potvrzují nejvyšší jakost hodnocených tuzemských potravin.

Informace o potravinách jsou Na pranýři

Přehled všech hodnocených vzorků potravin oceněných národní značkou kvality Klasa a značkou Regionální potravina za rok 2020 zveřejnila inspekce na svém webu Potraviny na pranýři v sekci Tematické kontroly.

Jak pro server Vitalia.cz uvedl na konci minulého roku Jindřich Pokora ze SZPI, čeští výrobci potravin obecně produkují kvalitní výrobky.

„Nejméně problémů mají na trhu v ČR potraviny českého původu. Jsou bezpečné a kvalitní,“ říká ředitel odboru kontroly, laboratoří a certifikace. Kompletní výsledky kontrol potravin za rok 2020 najdete v samostatném materiálu, v němž se kontrolní orgány (kromě SZPI také Státní veterinární správa) shodují na tom, že potraviny od tuzemských výrobců až na výjimky velmi dobře obstojí. Některá pochybení mohou být také způsobena při distribuci, skladování či prodeji.

Galerie: Potraviny původem z ČR, které v roce 2020 skončily Na pranýři

Autor článku

Šéfredaktorka serveru Vitalia.cz