Hlavní navigace

Nejkvalitněji se žije ve Vídni, Praha je na 71. místě

28. 4. 2009

Sdílet

Městem s nejvyšší kvalitou života ve světě je Vídeň, která na čele žebříčku zveřejňovaného každý rok americkou společností Mercer přeskočila švýcarský Curych. Do první desítky se dostala i další dvě švýcarská města, Ženeva a Bern, naopak na samém konci žebříčku se nachází irácké hlavní město Bagdád. Praha skončila stejně jako loni 71.

Městem s nejvyšší kvalitou života ve světě je Vídeň, která na čele žebříčku zveřejňovaného každý rok americkou společností Mercer přeskočila švýcarský Curych. Do první desítky se dostala i další dvě švýcarská města, Ženeva a Bern, naopak na samém konci žebříčku se nachází irácké hlavní město Bagdád. Praha skončila stejně jako loni 71.

Žebříček, do něhož firma Mercer zařadila 215 měst z celého světa, je sestavován na základě vyhodnocení 39 kritérií. Jde zejména o ukazatele ekonomické, bezpečnostní, sociální, politické, vzdělávací, ale srovnává se například i dostupnost hromadné dopravy, možnosti rekreace nebo kvalita životního prostředí.

Hodnocení dominují již několik let evropská města. Do první desítky se mezi ně letos dokázaly vklínit jen kanadský Vancouver (4. místo v celkovém žebříčku), novozélandský Auckland (rovněž 4.) a australské Sydney (10.) V USA bylo nejlépe hodnoceno Honolulu (29.). New York, vůči němuž jsou ostatní města poměřována a který má index 100, se umístil na konci páté desítky (49.). V Asii je městem s nejvyšší kvalitou života Singapur (26.), na Blízkém východě pak Dubaj (77.). Nejlépe hodnoceným městem Afriky se stal mauricijský Port Louis (82.).

Na posledním místě žebříčku skončil opět Bagdád, který si sice díky drobným pokrokům v infrastruktuře vylepšil celkové skóre o 0,9 bodu na 14,4, ale i tak, zejména kvůli pokračující nestabilitě a násilnostem, zůstal téměř 15 bodů za předposledním městem – středoafrickým Bangui.

Praha vedle 71. příčky uhájila i pozici nejlépe hodnoceného východoevropského města. Bratislava si polepšila o tři místa a skončila na 88. pozici, Budapešť s Varšavou o 14 respektive tři příčky před ní. Nejhůře z evropských měst dopadl běloruský Minsk, který obsadil 182. příčku.

Společnost Mercer letos zveřejnila i žebříček srovnávající infrastrukturu na základě údajů o dodávkách elektřiny, dostupnosti vody, telefonních linek, poštovních služeb nebo mezinárodních letů. Městem s nejlepší infrastrukturou se stal Singapur následovaný Mnichovem a Kodaní, Praha se umístila 76.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).