Hlavní navigace

Nejíte kapra? Zkuste jinou rybu!

22. 12. 2009

Sdílet

Vánoce bez kapra – ryba bez vody. Kapr k vánočním svátkům podle mnohých patří tak jako stromeček nebo cukroví. Někdo ho ale nemá rád nebo je mu ho líto, a tak raději zvolí vepřový nebo kuřecí řízek. Jenže není ryba jako ryba. Pokud tedy nejste příliš konzervativní, kupte jinou rybu a udělejte si dobrodružné gastronomické Vánoce.
  

Důvodů, proč někteří z nás nemají 24. prosince na stole kapra, je víc. Máte obavu ze zaskočené kosti a odjezdu na pohotovost, nebo vám kapr nechutná, případně je vám líto zabít šupináče, se kterým jste v posledních dnech sdíleli koupelnu.

K tématu: Kapr ve vaně: největší stres v jeho životě

V České republice jíme velmi málo ryb, průměrná spotřeba je pouhých pět kilogramů ryb ročně na jednoho obyvatele a z toho je jen jeden kilogram ryb sladkovodních. Pokud se vám to zdá hodně, pak vězte, že ve světě sní průměrně každý člověk o 11 kilo ryb více. Nesporným argumentem, hovořícím pro zařazení ryb do našeho jídelníčku, je jejich příznivý vliv na lidské zdraví. Obsahují Omega-3 nenasycené mastné kyseliny, vitamín D a jód a působí jako prevence proti onemocnění 

Jíte o vánočních svátcích kapra?

Pokud jste z Prahy nebo přilehlého okolí, rozhodně vyzkoušejte rozvoz čerstvých ryb, který nabízí server www.cerstvery­by.cz. Vybírat můžete ze sladkovodních ryb, mořských a v nabídce jsou také mušle a další plody moře. Ceny jsou přijatelné a pokud objednáte do deváté hodiny, doručí vám objednávku ještě ten samý den. 

Vhodnou rybou pro štědrovečerní stůl je pangasius, který je zcela bez kostí a můžete ho tak zcela bez obav naservírovat i dětem. Mražené kilo této ryby stojí okolo sto třiceti korun. Má bílé nebo narůžovělé maso a není takřka vůbec cítit rybinou.Připravit se dá tradičně v trojobalu, nebo  můžete vyzkoušet jeho úpravu na zelenině:

Švédský pangasius

800 g pangase, 3 středně velké mrkve, 1 větší cibule, 1 pórek, 2 lžíce olivového oleje, 2 zakysané smetany, 200 gramů sýra na strouhání, čerstvá petrželka a pažitka, bílý pepř, provensálské koření 

pangasius

Mrkev nastrouháme nahrubo, cibuli nakrájíme na kostičky a pórek na kolečka. Vše osmahneme na pánvi na lžíci oleje. Dno zapékací misky vytřeme olivovým olejem a vyložíme zeleninovou směsí. Rybu z obou stran lehce posypeme bílým pepřem a dáme na zeleninu. Přiklopíme, vložíme na 15 minut do trouby vyhřáté na 200°C. Mezitím smícháme zakysané smetany s provensálským kořením a nasekanou petrželkou a pažitkou. Po čtvrthodině vyndáme rybu z trouby, zalijeme připravenou směsí a pečeme nepřiklopené dalších 15 minut. Nastrouháme si sýr a pět minut před koncem pečení posypeme. Podáváme s bramborem nebo čerstvým pečivem.

Napsali jsme: U vánočních pohádek zobejte zdravé cukroví

Pokud chcete zvolit rybu z českých vod, vynikající volbou je pstruh potoční. Je sice dražší než pangas, ale jeho maso je chutnější. Tady si už ale musíme dávat pozor na kosti. Výborně chutná připravený na másle jen s bylinkami, solí a kapkou citronu. Pro vánoční stůl zvolte například jeho variantu s mandlemi:

Pstruh na mandlích

4 pstruzi o váze cca 250 g, 100g másla, 50g opražených mandlí, sladká smetana, hladká mouka, sůl 

pstruh

Pstruhy vykucháme, omyjeme a vetřeme sůl do kůže z obou stran a i zevnitř rybu osolíme. Poprášíme je moukou a necháme je několik minut proležet. Mezitím si připravíme mandle. Oloupané mandle nakrájíme na plátky a ty na másle opražíme dozlatova. Opečeme je na pánvi v másle asi pět minut po každé straně. Upečené přendáme na ohřátý talíř. K máslu na pánvi přidáme smetanu a opražené mandle. Teplou omáčkou polijeme pstruhy. Podáváme s vařenými nebo opékanými bramborami.

Čtěte téma: Uklízíte? Pořád? A nejste nemocní?

Poměrně rozšířenou rybou v našem jídelníčku je losos. Je pro něj typická růžová barva a jemné maso. Nejčastěji se připravuje na másle společně s bylinkami – rozmarýnem nebo tymiánem a výborně se k němu hodí kopr, křen a bílé víno.  

Pečený losos s bílým vínem

600–800 g filé z lososa, 2 dcl bílého vína, sůl a mletý pepř podle chuti, 1/2lžičky sušeného tymiánu, 2 lžíce rozehřátého másla, 1 malá cibulka, 1 citrón, 8 cherry rajčátek, nebo 4 malá pevná rozčtvrcená rajčata, několik snítek petrželky 

losos

Filé osolíme a okořeníme. Vložíme do zapékací mísy nebo pekáčku, podlijeme vínem, vydatně pokapeme rozpuštěným máslem. Oloupanou cibuli nakrájíme na kolečka, poté rozdělíme na kroužky, citrón též nakrájíme na kolečka a obojí rozložíme po povrchu filé. Přikryjeme lehce alobalem a pečeme v předehřáté troubě, až filé získá zlatavou barvu a při píchnutí vidličkou se snadno rozpadá na plátky. Po vyndání z trouby ozdobíme rajčátky a petrželkou.

Nepřehlédněte: Proč jsou Vánoce tak psychicky náročné?

Candát je velmi chutná ryba s jemným masem. Nejčastěji ho můžeme najít v jídelníčku rybích restaurací, ale lze jej zakoupit i ve specializovaných obchodech nebo velkých hypermarketech, které nabízí chlazené ryby. Vyzkoušejte ho třeba na smetaně.

Candát na smetaně

1 kg candáta, 250 g žampionů, 125 g másla, 1 dcl smetany, 2 žloutky, hl. mouka, strouhaný sýr, sůl, pepř 

candát

Rybu nakrájíme na větší kusy, obalíme v mouce a na 125 g másla ji opékáme po obou stranách přibližně 10 minut. Vyjmeme ji z pánve a vložíme ji do pekáčku. Žampiony bez nožiček nakrájíme, a v pánvi na zbylém másle podusíme. Osolíme, opepříme a přidáme do pekáčku k rybě. Smetanu povaříme, přidáme mimo oheň žloutky, osolíme a opepříme. Omáčkou v pekáčku rybu přelijeme, posypeme sýrem a v horké troubě asi 10 minut zapékáme. Jako přílohu volíme brambory.

Když zaskočí rybí kost

Poměrně častou nepříjemností, která se může u vánoční večeře stát, je zaskočená rybí kůstka. Zkuste ji nejprve zajíst chlebem. Pokud je malá, chléb by mohl posunout kost dále do  žaludku a vám se uleví. Pokud je větší, měl by vám někdo uvolnit dýchací cesty silnými údery mezi lopatkami. Jestliže se to stane dětem,  při tomto úkonu je přehněte přes koleno, aby jim hlava visela dolů. Jestliže se vám ale nepodaří kost zajíst ani vyndat, musíte jet o Štědrém dni na pohotovost. Věřte, že nebudete jediní.

Foto: http://static­.guim.co.uk, http://www.about-recipes.com, http://www.biz­trademarket.co

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).