Hlavní navigace

Na českém trhu se objevila játra s dioxiny

11. 2. 2011

Sdílet

Na českém trhu se vyskytla konzervovaná tresčí játra, která obsahovala dvojnásobné množství rakovinotvorných dioxinů a polychlorovaných bifenylů, než povoluje limit. Agenturu ČTK o tom dnes informovalo občanské sdružení spotřebitelů Test. Případ vyšetřuje Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI).

Na českém trhu se vyskytla konzervovaná tresčí játra, která obsahovala dvojnásobné množství rakovinotvorných dioxinů a polychlorovaných bifenylů, než povoluje limit.

Agenturu ČTK o tom dnes informovalo občanské sdružení spotřebitelů Test. Případ vyšetřuje Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI).

V konzervě tresčích jater ve vlastním oleji značky Giana původem z Polska s datem minimální trvanlivosti 31. prosince 2013 bylo zjištěno množství dioxinů a polychlorovaných bifenylů s dioxinovým efektem, které bylo více než dvojnásobné než maximální povolený limit.

Jedná se o závažné zjištění a nedoporučujeme spotřebitelům tento výrobek konzumovat. Současně je třeba dodat, že nepředstavuje akutní riziko pro zdraví,“ uvedla šéfredaktorka časopisu dTest Ida Rozová.

Konzervy měly být dávno staženy z oběhu

V testu bylo na obsah toxických látek odzkoušeno osm různých konzerv s tresčími játry. Podle mluvčího Státní veterinární správy (SVS) Josefa Dubna sdružení veterináře o zjištění informovalo, veterináři případ následně prošetřili.

Šlo o šarži, která byla na náš příkaz loni v srpnu zlikvidována. Tyto výrobky si však koupil malý obchodník v tržní síti ještě před příkazem a místo, co by ji vrátil, uvedl ji nyní do oběhu,“ řekl ČTK mluvčí SVS Josef Duben. Veterináři dále předali případ k šetření SZPI.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).