Pokus o objektivní pohled. Ale ať si každý odpoví sám na otázku, co by vyřadil ze svého jídelníčku, kdyby si musel zvolit buď mléko, nebo nemléko. Naše babičky by to řešit nemusely, protože nemléka jsou "výdobytkem posledních desetiletí. Předtím nikomu nescházela.
tsd
Za dob našich babiček byla na mléce vrstva smetany a mléko ani mléčné výrobky nebyly homogenizované a ošetřené šokovou technologií UHT. Srovnávat nesrovnatelné se nehodí.
Článek užitečný, ale ne úplně přesný. Jednak si rostlinná„nemléka" hodně lidí vyrábí doma a tam pak žádná éčka nejsou, a taky nechápu informaci o vysokém obsahu rostlinných bílkovin a energie v nich - to se možná částečně týká sušených nápojů typu Zajíc ap, ale typičtí zástupci těch balených, třeba od firmy Alpro, mají asi 20 kcal na 100ml (neboli polovinu energie polotučného mléka), bílkovin 0,1g, sacharidů cca 3g a tuků 0,9g. A asi bych tam víc vypíchla toho sušeného Zajíce, který je k dostání třeba i v CountryLife, a přitom má hodně vysoký obsah TMK.
Už vidím, jak si děláte doma rostlinné mléko ze sojových bobů. To jde třeba "dojit" z pampelišky, makovic nebo vlaštovičníku. Ale ta jsou člověku spíš zdraví neprospěšná.....
V sojovém mléce vidím hned 2 problémy. Vápníku moc nemají (pokud jej tam výrobce uměle nedodá) a můžou rozhodit ženské hormony (estrogeny) u obou pohlaví.
Tady mi připadá, že došlo k drobnému popletení pojmů. Tyhle rostlinné nápoje nejsou "vydojená" šťáva vytékající z rostlin, ale směs drcené rostliny ve vodě. Domácí a průmyslová výroba sójového nápoje je v zásadě stejná - sójové boby se spaří horkou vodou a pak se to drtí a mixuje a to je vše.
Není potřeba nic nařezávat a nechat vytékat, jako v případě třeba "opiového mléka" z makovic. :) To je naprosto jiná technika s jiným výsledkem.
Internet Info Vitalia.cz (www.vitalia.cz)
Chytře na život. ISSN 1802-8012
Copyright © 2009 – 2021 Internet Info, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Vitalia.cz využívá zpravodajství ČTK