Autorka má pravdu. To co se chybně nazývá špendlíkem, je ve většině případů slivoň myrobalán, zplanělá podnož pro roubované slivoně. Jde o samostatný druh slivoně používaný nejčastěji pro tyto účely. Pravý špendlík a mirabelka jsou druhy slív, které jsou v sadech už vidět velmi zřídka.
Díky autorce za tento článek. Jsem rád, že toto konečně někdo vysvětlil. Prostě je to tak, to čemu mnozí říkají mirabelky nebo špendlíky, je ve většině případů slivoň myrobalán, která se používá jako podnož pro roubované slivoně. A to co roste podél cest jsou vyrostlé podnože myrobalánu po uschlých původních švestkách. Špendlík moravský je druh slívy, kvalitní ovoce, zpravidla žluté a podlouhlého tvaru. Mirabelka opět další druh slivoně, nejčastěji odrůda Nancynská, jde od pecky a je velmi chutná. Ale jak autorka píše, pravé špendlíky a mirabelky lze vidět už jen velmi zřídka, byly často zdecimované v minulosti šarkou. Ale mně se toto stále lidem nedaří vysvětlit, že myrobalán není mirabelka a dívají se mnozí nechápavě. Mohu taky potvrdit, že marmeláda i z myrobalánu je dobrá, ostřejší chuti