Hlavní navigace

Máte karmu? Vedra zvyšují riziko otrav oxidem uhelnatým

11. 8. 2015

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
V tropickém počasí, které v Česku trvá několik posledních týdnů, výrazně roste nebezpečí otravy oxidem uhelnatým. Extrémní vedra totiž zhoršují tah komínů či například odvětrávacích šachet u plynových ohřívačů vody a zplodiny se vracejí do místnosti.

Protože je oxid uhelnatý nedráždivý plyn bez zápachu, člověk jeho přítomnost v místnosti nemusí vůbec zaregistrovat a upadne do bezvědomí. Pak už může být jen otázkou času, zda ho někdo najde dostatečně včas, aby byla možná záchrana.

Lidé by se měli mít na pozoru nejen v zimě, ale také v horkých dnech, jako jsou nyní. Podle mluvčí pražské záchranky Jiřiny Ernestové vyjížděli záchranáři od začátku srpna k patnácti případům otravy oxidem uhelnatým, a to mluvíme jen o hlavním městě. „Všeobecná zdravotní pojišťovna zaregistrovala za poslední tři roky 1 160 případů, kdy jí lékaři vykázali diagnózu ´otrava oxidem uhelnatým´,“ uvádí mluvčí Oldřich Tichý. Podle dat, která zveřejnili lékaři z České společnosti hyperbarické a letecké medicíny, ročně sto čtyřicet až sto padesát lidí na tuto otravu zemře. V Evropě tento plyn zaujímá první místo mezi náhodnými otravami.

 

Větrejte a nezamykejte se

Záchranáři proto připomínají, aby lidé důkladně větrali například v místnostech, kde používají k ohřívání vody plynovou karmu nebo kotel. To platí zejména při napouštění vany, koupání či sprchování.

Pokud člověka v koupelně začne bolet hlava, má závratě nebo je mu na zvracení, neměl by tento stav podcenit. Je třeba hned intenzivně větrat a raději přivolat lékaře. Otrava oxidem uhelnatým totiž postupuje velmi rychle – příznakem je červenání kůže, bolest hlavy, závratě, zvracení, poruchy zraku a dechu, bezvědomí.

Zdroj: TZ VZP

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).