Hlavní navigace

Marihuana napomáhá vzniku rakoviny plic a nádorům mozku

21. 1. 2011

Sdílet

Zdravotní rizika konopí nejsou bez nebezpečí. Potvrdily se informace o souvislosti marihuany s rakovinou plic se potvrdily (studie Berthiller a spol., 2008). A nyní i ve vztahu k nádorům mozku (výzkum Daling a spol. 2009 a Trabert a spol. 2010). „Existuje také souvislost mezi zneužíváním marihuany a rakovinou varlat,“ upozorňuje primář Karel Nešpor z Psychiatrické léčebny v Praze – Bohnicích.

Zdravotní rizika konopí nejsou bez nebezpečí. Potvrdily se informace o souvislosti marihuany s rakovinou plic se potvrdily (studie Berthiller a spol., 2008). A nyní i ve vztahu k nádorům mozku (výzkum Daling a spol. 2009 a Trabert a spol. 2010).

Existuje také souvislost mezi zneužíváním marihuany a rakovinou varlat,“ upozorňuje primář Karel Nešpor z Psychiatrické léčebny v Praze – Bohnicích.

Riziko vzniku nádorového onemocnění je úměrné dávkám a délce zneužívání drogy. „Objevily se také zprávy o nádorových onemocněních souvisejících s marihuanou v jiných lokalizacích, jedná se o nádory prostaty, děložního čípku a močových cest a o studii Chacko a spol.,“ varuje Nešpor.

Důsledky pro práci lékařů

Podle Nešpora to znamená, že lékaři klinických oborů by měli zjišťovat, zda jejich pacienti kouří marihuanu, nejen zda jsou kuřáci cigaret. Napomůže to totiž ke včasnému odhalení některých nádorů.

Na totéž by měli pamatovat také psychiatři, k nímž někteří kuřáci marihuany přicházejí kvůli duševním problémům,“ dodává Nešpor. Toto riziko je podle něj třeba brát v úvahu tím spíše, že stárne populace lidí, kteří dlouhodobě zneužívají marihuanu. Navíc se marihuana v Česku zneužívá podstatně častěji než ve většině jiných zemí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).