Hlavní navigace

Krize v nemocnicích: Výpověď daly až dvě třetiny lékařů

29. 12. 2010

Sdílet

Vedení nemocnic po celé zemi již obdržela výpovědi 3 823 lékařů, kteří se připojili k iniciativě lékařského odborového klubu Děkujeme, odcházíme.  Podle posledních zpráv se tedy zdá, že se hrozby odborářů skutečně naplní a v řadě nemocnic nastane na začátku příštího roku krizový stav, píše server Aktuálně.cz.

Vedení nemocnic po celé zemi již obdržela výpovědi 3 823 lékařů, kteří se připojili k iniciativě lékařského odborového klubu Děkujeme, odcházíme. 

Podle posledních zpráv se tedy zdá, že se hrozby odborářů skutečně naplní a v řadě nemocnic nastane na začátku příštího roku krizový stav, píše server Aktuálně.cz.

Nejhorší situace je podle šéfa Lékařského odborového klubu Martina Engela v Moravskoslezském kraji, kde k 1. březnu odchází šest stovek lékařů. V Pra­ze jich odejde asi 500 a na Vysočině své hrozby naplnily zhruba čtyři stovky.

„Lékaři skutečně odejdou, žádná jednání s vládou neprobíhají. Nikdo z vlády je neinicioval. Jsem hluboce zklamaný a smutný z přístupu pana ministra, který situaci manažersky nezvládl a teď vydává ostrá prohlášení, přestože jsme ho k jednání vyzývali už v březnu,“ řekl Engel Aktuálně.cz.

Ředitelé pěti fakultních nemocnic na Vysočině obdrželi 391 výpovědí, což odpovídá zhruba šedesáti procentům všech lékařů. Jak bude zajištěna lékařská péče po 1. březnu, nikdo netuší. Vedení nemocnic se teprve pojede radit na hejtmanství.

Obdobná situace je ve Zlínském kraji. V Uherském Hradišti už obdrželi 46 výpovědí, což je podle mluvčího nemocnice Ludvíka Valoucha 26 procent všech úvazků.

Celý článek najdete na serveru Aktuálně.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).