Hlavní navigace

Königsmarková: Vraťte porod přírodě

25. 5. 2009

Sdílet

Porod by se měl řídit intuicí ženy a měl by mu být nechán volný průběh. O tom jsou přesvědčené aktivistky za „přirozený porod“ sdružené v Unii porodních asistentek, Hnutím za aktivní mateřství a jiných organizacích. Naopak gynekologové s jejich postoji nesouhlasí a upozorňují na možná rizika. „Měli bychom se vrátit k přírodě. Neznamená to lézt po stromech, ale dát porodu volný průběh. Měli bychom dát šanci těm, které chtějí za naší volné porodit, jak si představují,“ míní Ivana Königsmarková,…

Porod by se měl řídit intuicí ženy a měl by mu být nechán volný průběh. O tom jsou přesvědčené aktivistky za „přirozený porod“ sdružené v Unii porodních asistentek, Hnutím za aktivní mateřství a jiných organizacích. Naopak gynekologové s jejich postoji nesouhlasí a upozorňují na možná rizika.

„Měli bychom se vrátit k přírodě. Neznamená to lézt po stromech, ale dát porodu volný průběh. Měli bychom dát šanci těm, které chtějí za naší volné porodit, jak si představují,“ míní Ivana Königsmarková, hlavní představitelky proudu volajícím po „přirozených porodech“. Uvedla to v rámci proběhlého Týdne respektu k porodu, který zahrnoval přednášky, veřejné debaty, výstavy a promítání filmů.

Mezi návštěvnicemi akce byl podle předsedkyně Hnutí za aktivní mateřství Petry Sovové tradičně největší zájem o projekci filmů. Ve čtvrtek se například s velkým ohlasem uskutečnila premiéra českého filmu Porod doma – možnost volby. „Rozhodli jsme se ho proto zopakovat 14. června v pražském A centru. I nadále se také budeme zabývat tématem práv žen a rodičů v souvislosti s porodem,“ řekla Sovová.

Rodičky by podle Königsmarkové měly mít o porodu určitou představu a řídit se vlastní intuicí. „Jestliže porod probíhá normálně, spontánně, lékaři a sestry by do něj neměli zasahovat,“ upozornila.

Česká gynekologická a porodnická společnost je ale k tomuto postoji spíše skeptická. Aktivistkám za přirozený porod a zejména porodním asistentkám jde prý spíše o zviditelnění a prosazení jejich ekonomických a osobních ambicí. Mimo jiné inkasují za porod doma zhruba 10 až 15 tisíc korun.Výsledky českého porodnictví s druhou nejnižší úmrtností novorozenců prokazují správnost systému.


Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je už od dětství velmi zvědavá a neustále se ptá, proč něco tak je nebo není. Miluje vaření a výpravy za chutěmi a vůněmi.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).