Hlavní navigace

Jsou bio potraviny lepší?

16. 3. 2009

Sdílet

Biopotraviny dnes koupíte téměř ve všech prodejnách. Rozšířenější nabídka těchto produktů bývá v řetězcích, které je prodávají pod svými značkami. Bohužel v některých obchodech je nenajdete. Přesto o ně spotřebitelé mají zájem. Mnozí si kladou otázku, zda jsou opravdu bio výrobky lepší, nebo se jen jedná o chytrý marketingový tah?

Značka BIO spotřebiteli mimo jiné zaručuje, že výroba daného bio produktu neohrožuje životní prostředí. Chuťově ale může být výrobek na stejné úrovni jako jeho nebio varianta.

Dříve šunka provoněla celou místnost

Zdrava-vyziva-bio-uzenina

Dříve, v dobách minulého režimu, bio výrobky v obchodech nebyly, kupovali jsme to, co nám samoobsluhy nabízely. Sortiment tehdejší doby nebyl nijak pestrý, ale možná mi dáte za pravdu, některé potraviny tenkrát lépe voněly i chutnaly. Pamatuji se, že šunka vybalená z papíru provoněla celou místnost, stejně tak oloupaná okurka, krouhaná na salát. Bývalo v ní tolik šťávy, že už jste ji ani nemuseli přidávat v rámci nálevu. Jako děti jsme jedly rohlíky s čokoládou. Čokoláda je možná pořád stejná, ale rohlík byl křupavý i v odpoledních hodinách, kdy jsme pro něj z družiny letěly do samoobsluhy. Nějak víc mi voněl i chleba, kolikrát byl ještě teplý, a ta křupavá kůrka! Sortiment potravin za dob komunismu nebyl pestrý, ale potraviny se zdály být poctivější, nešizené. Naprostým luxusem byla domácí vejce, měl je jen ten, kdo měl své slepice a nebo známé, kteří je chovali. Dnes by asi tato domácí vajíčka byla považována za bio a nebyla by nejlevnější.

Za nákupy nejen potravin se po sametové revoluci jezdilo do Rakouska a Německa, obdivovali jsme tam přeplněné pulty a regály se vším možným a divili jsme se, že v zimě jsou jahody a jiné ovoce. Také za hranicemi si lidé koupili první kiwi, z Rakouska se vozila káva v kilovém balení, másla a margaríny, alkohol, nebo všelijaké paštiky, šunky, salámy, sýry.

Ochutnávali jsme první bio výrobky, které jsme považovali za naprostý luxus. Prodejny byly čisté, vkusné a plné zboží. Bohužel v dnešní době, kdy je nadbytek všeho už i u nás a obchody mají spíš problém potraviny prodat, si kolikrát ani nepochutnáme. Maso v konzervách je plné tuku, mazlavé konzistence, i ta nejobyčejnější šunka a nebo salám už nevoní jako dřív a okurka se spíš podobá polystyrénu. Chleba nebo pečivo koupené v odpoledních hodinách nebývá křupavé jako dřív. I rajčata jsou jakoby vyhnaná z fóliovníků, chybí jim typická vůně, lahodnost a šťavnatost. Na jaké potraviny budou jednou vzpomínat nynější děti? Na bio?

I dnes narazíte na bio výrobky plné éček

Zdrava-vyziva-bio-vejce

Bio potraviny jsou dražší než běžné výrobky. Podle některých spotřebitelů se ale velmi liší chuť například bio kuřete od toho, které není bio. Kdokoli z nás by si jistě lepší variantu dopřál, snad by si i připlatil, ale je opravdu takové kuře lepší, zdravější? Běžné potraviny jsou považovány za bezpečné. Je pak na konkrétním konzumentovi, jaký výrobek zvolí, zda dia, light atd. Bohužel i dnes narazíte na bio výrobky plné přídatných látek, neboli éček. Podle odborníků by se mělo jednat o bio éčka. Bohužel zatím žádný průzkum nepotvrdil, že by bio výrobky byly zdravější, že by třeba lidé, kteří je konzumují, déle žili, lépe viděli a nebo byli jinak zdravější, než ti, kteří bio potravinám neholdují.

Průzkumy se spíš zaměřují na to, zdali je nabídka bio potravin dostatečná a jestli spotřebitelé tyto výrobky kupují. Například podle jednoho z posledních šetření vyplynulo, že nabídka základních biopotravin v olomouckých prodejnách má rezervy. Přitom podle průzkumu je o tyto výrobky zájem. Alespoň občas biopotraviny nakupuje 39 % spotřebitelů, zejména ovoce, zeleninu, mléko a pečivo. Jaké možnosti mají olomoučtí spotřebitelé, kteří chtějí nakupovat základní potraviny z farem, které nepoužívají pesticidy, umělá hnojiva a zvířata chovají v souladu s jejich přirozenými potřebami?

Hnutí DUHA Olomouc provedlo na začátku roku průzkum nabídky základních potravin – pečiva, mléka a mléčných výrobků – ve vybraných olomouckých obchodech. Dobrovolníci navštívili pět prodejen zdravé výživy v centru Olomouce a zeptali se výrobců bioproduktů, do kterých obchodních řetězců dodávají svůj bio sortiment. Pro spotřebitele mléčných výrobků dopadl průzkum relativně dobře – většina obchodních řetězců a všechny navštívené prodejny zdravé výživy nabízejí základní mléčné bio výrobky: mléko a jogurty, někde mají v nabídce i bio tvaroh či bio sýry. Ucelenější nabídku bioproduktů najdete ve specializovaných prodejnách; není problém zakoupit i kozí tvarohy a sýry, řecký tvaroh, či sušenou smetanu do kávy. Sortiment narůstá s rozšiřováním portfolia bioproduktů zejména větších mlékáren.

„Bio chleba je nám třeba”

Zdrava-vyziva-bio-chleba

Nabídka bio pečiva za mlékem poněkud zaostává. Díky kampani „Bio chleba je nám třeba” doplnily některé pekárny svou produkci o řadu bio výrobků, jedná se především o několik druhů chleba, sladké i slané pečivo. Ovšem na pultech prodejen je najdete málokdy. Jejich nabídka je závislá na zájmu obchodníků a potažmo kupujících. Ve specializovaných prodejnách najdete zejména produkty z určitých pekáren, se kterými mají obchody uzavřené smlouvy.

V některých menších obchodech a večerkách bio potraviny nenajdete. Nabídka biopotravin se stále zlepšuje. Další vývoj závisí též na zájmu kupujících, a proto žádejte biopotraviny v prodejnách, kde nakupujete. Nabídka obchodů se odvíjí od zájmu nakupujících. Velcí producenti zařadili bio do výroby a teď záleží také na nás, zda se dostane i do „samoobsluh na rohu“ a našich nákupních košíků,  říká Renata Placková z Hnutí DUHA Olomouc.

Značení bioproduktů

Bioprodukty a biopotraviny musí být certifikovány a označeny chráněnou známkou BIO (tzv. biozebrou). A musí být rovněž uveden kód kontrolní organizace, (např. KEZ-CZ-01,  ABCERT-CZ-02, BIOKONT-CZ-03). Zakazuje se používání označení „bio" nebo „eko" pro jiné než certifikované produkty ekologického zemědělství. Každý jiný produkt takto označený je podvod a může být sankcionován. Tyto potraviny zakoupíte v prodejnách zdravé výživy a nebo na ekofarmách a na specializovaných trzích. Bohatý sortiment nabízejí řetězce a v nabídce mnoha obchodů jsou i textilní bio výrobky, obuv a kosmetika. Zda jsou bio výrobky lepší než ty z běžné produkce, je na posouzení každého spotřebitele. Na všech potravinách sledujte datum spotřeby a nebo datum minimální trvanlivosti.

Převzato od Sdružení na obranu spotřebitelů.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).