Hlavní navigace

Jídlo, které osvěží

26. 8. 2016

Sdílet

Léto ještě nekončí a teploty by měly vystoupat nad třicet stupňů Celsia. Čím se zchladit, aby to bylo zdravé a nemělo to příliš kalorií? Poznejte například ochlazující sílu některých bylinek.

V letních měsících doporučuje Alena Přídová, hlavní výživová poradkyně sítě výživových poraden NATURHOUSE, jídelníček přehodnotit a zařadit do něj více mléčných produktů, ovoce a zeleniny nebo čerstvých bylinek. Porce správně rozvrhnout a tím celé stravě odlehčit.

Odborná spolupráce:

Alena Přídová

hlavní výživová poradkyně

NATURHOUSE

Tip 1: Více ovoce a zeleniny

Ovoce a zeleninu byste měli konzumovat v syrovém stavu. „Letní jídelníček by měl být lehký, svěží a dobře stravitelný. Největší podíl by měla zabírat sezonní zelenina, která zasytí, ale nezatěžuje tělo zbytečnými kaloriemi. Je složena zejména z vody, obsahuje také velké množství vlákniny a řadu cenných minerálních látek a vitamínů,“ upozorňuje Alena Přídová.

Tepelná úprava může do určité míry chladivé účinky snižovat. Pozor se ale musí dávat na příliš přezrálé plody, a to kvůli vyššímu obsahu cukru. Největší ochlazení tělu poskytnou z ovoce například jablka, středně zralé banány, borůvky, jahody a samozřejmě citrusy.

Ze zeleniny doporučujeme rajčata, hlávkový salát, ředkvičky, hrách nebo mungo výhonky. Ovoce a zeleninu je vhodné dodávat v podobě čerstvých šťáv nebo vychlazených polévek na způsob španělského gaspacha.

Tip 2: Zakysaná mléka a kefíry

Ochlazující efekt mají podle Aleny Přídové především zakysaná mléka, kefíry nebo bílé jogurty. S nižším obsahem cukru a tuku se míra ochlazení zvyšuje.

Ideální je jíst bílé jogurty s čerstvým ovocem, které zároveň neobsahuje velký poměr cukru.

Tip 3: Ochlazující síla bylinek

Bylinky, jako například máta či meduňka, nejenže skvěle chutnají v osvěžující limonádě pokojové teploty, ale také by měly obohatit váš jídelníček a nahradit ve větší míře sůl.

Obzvlášť chladivé účinky má meduňka, bazalka, máta nebo kopr. Natrhané na jemné kousky v chladivé zakysané smetaně vytvoří i velmi chutnou zálivku na zeleninový salát.

K celkovému osvěžení těla můžete vyzkoušet bylinné kapky Jeřáb ptačí (cena okolo 60 korun) nebo Lymfa Detox (cena okolo 80 korun).

Máta dokáže povzbudit i v koupeli. Například bylinná přísada do koupele HERBASPA. Cena od 350 korun za deset kusů.

Tip 4: Ryby a luštěniny

„Červené maso často v horkých dnech zbytečně zatěžuje trávení, ale ryby při vhodné úpravě jsou v létě přímo ideální,“ radí hlavní výživová poradkyně. Dopřejte si také luštěniny, které v české stravě často chybí, přitom jsou při správné úpravě výborně stravitelné, pomáhají čistit střeva a dají se připravit na spoustu lahodných způsobů.

Tip 5: Jedinečná voda

Zapomínat bychom neměli ani na pravidelný pitný režim, který by se měl ideálně skládat z neperlivé vody ochucené například plátky citronu a máty. Vypijte alespoň 1,5 l vody denně, tělo se vám za to odvděčí krásnou pletí a spoustou energie. Osvěžit vás mohou i neslazené ovocné čaje. Například Apotheke Ovocný koktejl.

Pro okamžité osvěžení jsou určené termální vody ve spreji. Jsou lehké a skladné. Například AVENE Eau thermale (cena okolo 200 korun) nebo La Roche-Posay Termální voda (cena okolo 260 korun).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).