Hlavní navigace

Jak si v létě neublížit jídlem

5. 8. 2009

Sdílet

Léto je kulinárně nebezpečné období. Stačí pozřít kontaminované jídlo a máte na problém zaděláno. Rizikem může být i tolik oblíbené grilování. Poradíme vám proto, jak se vyhnout rizikům při nákupu i konzumaci potravin.

Průjmová onemocnění jsou velmi nepříjemná a bohužel patří k létu.  Jednou z nejčastějších příčin průjmu je infekce bakterií Campylobacter či Salmonelou, k níž dojde jednak požitím již infikovaného jídla, jednak přenesením infekce z rukou na potraviny při jejich přípravě. Průjmová onemocnění, včetně salmonelózy nejsou sice v našich podmínkách život ohrožující, ale stejně dokáží přinést dost komplikací. Salmonelóza vás může z běžného života vyřadit i na několik týdnů.

Čtěte téma: Jak se vyrovnat s průjmem

Nepříjemné průjmové onemocnění si nemusíte přivézt jen z exotické dovolené, překvapit vás může i na vaší chalupě. Přitom stačí dodržovat několik málo pravidel při nákupu a zpracování potravin, které vám pomohou vyhnout se zdravotním komplikacím.

Čerstvé nebo s konzervanty?

krize salam

Vždy, když nakupujete potraviny, a to nejen v létě, hlídejte čerstvost vybraných produktů. Na všech obalech musí být uvedená doba spotřeby. Během ní výrobce garantuje dané vlastnosti a kvalitu výrobku. Dejte si ale pozor na ty produkty, které mají podezřele dlouhou dobu spotřeby. Nemusí jít o extrémně kvalitní výrobek. Znamená to, že může obsahovat konzervační látky. Tedy, pokud můžete, dejte přednost čerstvějším potravinám s menším obsahem „éček“, než těm, které vydrží na věky. V tomto směru jsou nebezpečné podezřele levné potraviny. Čtěte téma:

Čtěte téma: Jak jíst zdravě v době krize a nestloustnout 

Jakmile se blíží konec spotřební doby, výrobek nekupujte. A to ani v případě, že je s výraznou slevou. Někteří obchodníci chytře zneužívají kouzelného slova sleva, a tak prodávají i dávno prošlé potraviny. Kupodivu si i zelené salámy a shnilá rajčata najdou své kupce. Dokonce existují specializované obchody nabízející pouze prošlé zboží. Když sníte sušenky, kterým před pár dny vypršela minimální doba trvanlivosti, pravděpodobně se vám nic nestane. Jakmile si ale „pochutnáte“ na prošlém salámu, zaděláváte si na velmi nepříjemné střevní obtíže.

Bez masa to nejde

maso

I přes různé snahy o zdravější výživu, bez masa si většina Čechů neumí představit svou stravu.

Syrové maso velmi rychle podléhá zkáze. A to i v případě, že si domů nesete vakuově balené. Snažte se maso z obchodu do vlastní ledničky přemístit co nejrychleji. Zde jej uložte odděleně od ostatních  potravin. Rovněž je neskladujte dlouho a raději si častěji kupujte čerstvé maso.

Každé maso je nezbytné dostatečně tepelně upravit. Pokud můžete, vyhněte se různým pokrmům ze syrového masa jako je tatarský biftek. Pozor si také dejte při tolik oblíbeném letním grilování. To, že se steak zdá upečený zvenku, neznamená, že je propečený i uvnitř. Zvláště rizikové je v tomto ohledu kuřecí maso. Navenek zlatavé a křupavé kuřecí stehýnko může být u kosti syrové, a tedy se jeho konzumací můžete nakazit salmonelózou. 

Čtěte téma: Je grilování hazard se zdravím?

Obezřetní buďte i u nákupu masných výrobků. Vždy kontrolujte datum spotřeby a nebojte se obsluhy zeptat, když se vám něco nezdá. Pozor na nákup vážených krájených uzenin. Ve velkých obchodech, kde je větší obrat, se tolik bát nemusíte, v menších obchodech jsou podmínky horší. Může se vám snadno stát, že si domů přinesete salám, který už dávno není čerstvý a byl nakrájen před několika dny. Obecně se také traduje, že tzv. suché salámy jsou trvanlivější než měkké. Všechny uzeniny jsou určené ke skladování v chladu a suchu. Neznamená to tedy, že štangle suchého salámu s vámi ve zdraví přežije celou dovolenou v horku u moře a vy si na ní budete bez rizika pochutnávat i na zpáteční cestě.

Majonéza, to je naše

Ze záhadných důvodů si Češi pod pojmem salát představí hmotu s majonézou obsahující kousky sterilované zeleniny a měkké, nepříliš kvalitní uzeniny. Právě tyto výrobky jsou v létě obzvláště rizikové. Když už nemůžete bez majonézových salátů žít, kupujte balené, u kterých si snadno můžete ověřit dobu spotřeby. Hlídejte, zda není obal někde porušen, a také sledujte, zda jsou saláty vhodně skladovány. Musí být uloženy v chladícím boxu a nikde jinde.

Problematické jsou vážené saláty, které se prodávají u pultu. Nikde totiž nemáte zaručeno, že salát už dávno není po záruce. Nepoctiví prodejci používají vcelku průhledný trik, jak podvést své zákazníky. Když salát oschne a vypadá mdle, stačí jím jen zamíchat a nejošklivější kousky odstranit.

Riziková vajíčka

slepice, vejce

Symbolem nákazy salmonelózy jsou vajíčka a výrobky z nich. Pokud vajíčka nejsou dostatečně tepelně upravená, skutečně znamenají riziko. Při nákupu vajíček si proto hlídejte dobu jejich spotřeby a sledujte i jejich původ. Nebezpečná jsou vajíčka, u kterých si nemůžete ověřit, z jakých podmínek pocházejí. Proto nekupujte vajíčka na tržišti nebo u stánků, kde navíc nejsou zajištěny vhodné skladovací podmínky. Vždy vajíčka pořádně uvařte, jakmile nemáte jistotu nezávadného zdroje, a odpusťte si v takovém případě volská oka a jiné polosyrové způsoby úpravy.

Potenciálně nebezpečné jsou všechny výrobky, které obsahují nedostatečně tepelně upravená vajíčka. Tedy i různé lákavě vypadající dortíky mohou znamenat riziko. Můžete jej omezit tím, že budete kupovat pouze čerstvé výrobky v prověřených cukrárnách. Salmonelou se můžete nakazit i ze zmrzliny. Riziková je zvláště ta, která už jednou povolila a znovu zmrzla. Více v seriálu o zmrzlině: Víte, co jíte? 

Rady, jak snížit riziko nákazy salmonelózou

  • K porcování masa si vyhraďte jedno prkénko a jeden nůž, které nepoužijete k úpravě jiných potravin. Nejlepší je prkénko z plastu, lépe se udržuje v čistotě.
  • V lednici skladujte syrové maso odděleně od jiných potravin. Dávejte pozor, aby tekutina vytékající z masa nepotřísnila jiné pokrmy.
  • Během porcování masa se nedotýkejte jiných potravin ani předmětů, např. sklenice s nápojem.
  • Po skončení práce se syrovým masem všechny použité nástroje umyjte. Utěrky už dále nepoužívejte a umyjte si ruce.
  • Při úpravě masa dbejte na to, aby bylo vystaveno dostatečně vysokým teplotám. Bakterie salmonely hynou při 80°C. Zkontrolujte, zda je vámi grilované maso dostatečně propečené.
  • Nerozmrazujte maso pomocí mikrovlnné trouby. Nechte ho volně rozmrazit v lednici, což trvá asi 12 hodin. Maso uchovávejte odděleně od jiných potravin.
  • Vždy si dostatečně ověřte, zda vaše vajíčka pochází z bezpečného zdroje a jsou čerstvá.
  • Nepoužívejte nedostatečně tepelně upravená vejce. Vždy je dostatečně uvařte.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je už od dětství velmi zvědavá a neustále se ptá, proč něco tak je nebo není. Miluje vaření a výpravy za chutěmi a vůněmi.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).