Hlavní navigace

Jak dlouho vydrží botox? Záleží, po kolikáté se dělá

23. 11. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Aplikace botulotoxinu oslabuje činnost mimických svalů, které se podílejí na tvorbě mimických vrásek. Jak probíhá jeho aplikace, kdy je a není vhodná a jaký čekat efekt?

Za vznik vrásek může více faktorů. Naše rýhy života jsou dány geneticky, senilní atrofií kůže, presenilní atrofií, která je způsobena chronickými vlivy UV záření, gravitací, životním stylem a aktivitou obličejových svalů.

Vrásky i v mladém věku

Naposledy zmiňovaný faktor má na svědomí vznik mimických vrásek, které nejsou nutně projevem stáří, ale mohou se objevit i v mladém věku. V tom případě je možné zabránit jejich dalšímu prohlubování, ideální je k tomu v tomto případě oslabit činnosti mimických svalů, případně je úplně paralyzovat.

To umí bezpečně přírodní látka botulotoxin, vyráběna ovšem umělou cestou pod různými marketingovými názvy.

Tenhle blokátor se úspěchem může pochlubit klasicky u vrásek v obličeji, kde je jeho popularita spojena nejvíce s vráskami mezi obočím, na čele a kolem očí, ale málo už se ví o jeho působení na oblast krku a dekoltu. I místa odepisovaná často pro jejich nepřekonatelnou transparentnost se dají omlazovat.

Využití botulotoxinu:

  • mimické vrásky v obličeji
  • vrásky na krku
  • vrásky v oblasti dekoltu

Existuje ale i řada nových možností, kde všude využít účinků botulotoxinu. S jeho pomocí lze například přizvednout špičku nosu, pozvednout koutky úst a také srovnat jakoukoliv asymetrii v obličeji a vyhnout se tak chirurgickým invazivním metodám.

Kdy je botox bezpečný

Terapeuticky je využíván botulotoxin typu A, který byl připraven v roce 1979 a v roce 1989 byl schválen FDA (americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv, Food and Drug Administration) jako bezpečný lék. První studie o ovlivnění mimických vrásek v obličeji byly publikovány v roce 1991.

Korekce mimických vrásek botulotoxinovými injekcemi je oblíbená u žen i mužů pro svou jednoduchost, neomezení pracovního nasazení, minimální dobu hojení, pozvolný nástup efektu a minimální riziko vedlejších účinků.

Botulotoxin by se ovšem neměl aplikovat v těhotenství, při kojení, při užívání antibiotik, některých léků na srdce, při svalovém onemocnění myasthenia gravis ani pokud užíváte léky, které uvolňují svaly či ředí krev. Při užívání léků proti krevní srážlivosti se mohou objevit větší modřinky po vpichu. Botulotoxin se nemá aplikovat do místa, kde právě probíhá zánět kůže.

Provedení tohoto zákroku je pro pacienta velmi snadné a rizika nežádoucích účinků se minimalizují, pokud aplikaci provádí erudovaný odborník – lékař.

TIP: Falešní lékaři v plastické chirurgii

Jak se botulotoxin aplikuje a jak dlouho vydrží

Botulotoxin se aplikuje tenkou inzulinovou stříkačkou a jehličkou do mimických svalů v místech vrásek, které chceme vyhladit. Proces vyhlazování vrásek nastupuje až během dvou týdnů a doba trvání účinku je obvykle od čtyř do šesti měsíců.

Po opakovaných aplikacích se efekt prodlužuje, protože si naše mimika zvykne na klidnější projevy. Pokud jsou už naše vrásky smíchu pořádně hluboké, nedokáže je ani botulotoxin vyrovnat stoprocentně.

To by nakonec ale nemělo být ani smyslem omlazovacích metod, nechceme-li působit jako vosková figurka. Přece jen zdání přirozenosti je to, oč tu běží.

Galerie: Jak probíhá aplikace botulotoxinu

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

MUDr. Jitka Chaloupecká

Korektivní dermatoložka a vedoucí lékařka z Laserového centra Anděl.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).