Hlavní navigace

Iceland nabízel šizené rybí prsty

15. 5. 2017

Sdílet

 Autor: SZPI.cz
Aktualizováno: Vyjádření společnosti Iceland Czech a.s. (18. 5. 2017 15:38)
Britská prodejna specializující se na mražené zboží má problémy se Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí. Iceland totiž nabízel rybí prsty, které neobsahovaly tolik masa, kolik na obale slibovaly. Inspekce už chystá pokutu.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) nařídila společnosti Iceland Czech a.s., aby neprodleně stáhla z tržní sítě nevyhovující rybí prsty Birds Eye. Obsahovaly totiž o třináct procent méně masa, než bylo uvedeno na obale.

Nevyhovující potravina

Birds Eye – Křupavé rybí prsty

„Made with 100% fish fillet“ v balení 224 g

Datum minimální trvanlivosti do: 07/2018

Šarže: 61–02 A L7010CL066

Prodávající: IGLU a.s., č.p. 408, 330 02 Dýšina

Země původu: neuvedena, veterinární ovál: DE HB 00145 EC

Inspektoři potravinu odebrali v provozovně Iceland Czech a.s., Leopoldova 16/2138 v Praze.

Výrobce na obalu v českém jazyku mj. uvedl: „Složení: mleté rybí maso (62 %)“. „Analýza provedená v laboratoři SZPI ale potvrdila podíl rybího masa ve výrobku ve výši 49 % a informace na obalu potraviny tak uváděla spotřebitele v omyl,“ řekl Pavel Kopřiva, mluvčí SZPI. Dále laboratorní analýza prokázala přítomnost na obalu v české jazyce neuvedených alergenních látek, konkrétně mléčné bílkoviny a hořčice. Zákon přitom výrobcům ukládá vyznačit přítomnost všech alergenních látek na obal tak, aby nedošlo k nevědomé konzumaci osobou s alergií nebo intolerancí na danou látku.

Společnost Iceland, která na český trh expandovala v září loňského roku a v současné době už má u nás šest prodejen, má obtíže se zákonem prvně. I tak ale SZPI zahájí s kontrolovanou osobou správní řízení o uložení pokuty.

Připojujeme vyjádření společnosti Iceland Czech a.s.

Na výrobek byla použita omylem dolepovací etiketa s českým textem z jiného výrobku (vyřazeného ze sortimentu již koncem roku 2015), kdy navíc ještě neplatily zpřísněné požadavky legislativy na zvýrazňování alergenů, minimální velikost písma, uvádění nutričních hodnot atd.

Samotný výrobek jsou kvalitní značkové rybí prsty (skupina IGLO) s certifikací MSC atd. Za kvalitu výrobku ručíme – bohužel procesní chybou agentura, která nám polepuje výrobky dovážené z UK, dostala špatnou (starou) etiketu.

Nápravné kroky – od 19. 4. jsme:

  1. Správně označili celou zásobu identifikovaného výrobku novou etiketou, která na 100 % splňuje požadavky legislativy a správně podává informace o složení výrobku
  2. Udělali jsme audit všech značení dovážených výrobků, že mají správné a úplné texty vyžadované českou (evropskou) legislativou.
  3. Procesu označení výrobků českými překlady (probíhá na externím skladě) je věnována zvýšená pozornost, abychom do budoucna podobné případy eliminovali.

Zákazníkům se tímto za chybu velmi omlouváme a rozhodně nevznikla úmyslným jednáním s cílem uvést spotřebitele v omyl.

Vedení společnosti Iceland Czech a.s.

Zdroj: TZ SZPI

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).