Hlavní navigace

Ibalgin po roce opět mění složení. Kdo ho bude smět užívat?

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Pokud nás chytnou záda, zuby nebo hlava, většina z nás sahá po prášcích proti bolesti. Mezi ty nejužívanější patří v Česku Ibalgin, který ovšem loni nepotěšil uživatele špatně snášející laktózu. Právě tu totiž začal výrobce do známých růžových pilulek přidávat. Teď po necelém roce přichází další změna složení.

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) vydal na začátku letošního března zprávu, ve které veřejnost informuje o změně složení pomocných látek léčivých přípravků Ibalgin (konkrétně Ibalgin 200 mg, tbl.flm. a Ibalgin, 400 mg, tbl.flm). Nově prý nebudou obsahovat laktózu.

Je tomu přitom sotva rok, co výrobce prášků proti bolesti Sanofi oznámil, že se laktóza naopak nově do pilulek přidávat bude. A to v návaznosti na přesun výroby Ibalginu z Česka do Maďarska po prodeji původního výrobce, firmy Zentiva, americkému investorovi.

Galerie: Jak se vyráběl Ibalgin v pražské Zentivě

„Nyní se nám podařilo upravit složení léčivého přípravku Ibalgin tak, aby laktózu neobsahoval. Přestože její množství bylo v přípravku velmi malé, chceme tímto krokem vyjít vstříc i těm pacientům, kteří mají alergii na jakékoliv množství laktózy,“ uvedl k tomu pro Vitalia.cz Libor Kytýr ze Sanofi.

Šéf komunikace dodává, že medikamenty v novém složení bude zřejmě v lékárnách možné zakoupit ke konci roku 2020, SÚKL předpokládá zhruba někdy v období od října do prosince.

Intolerance laktózy a problém s léky

Laktóza (případně její monohydrát nebo anhydrid) se ve výrobě léků a potravinových doplňků s oblibou používá jako pomocná látka – tzv. plnidlo. Ty nemají žádný léčebný účinek, ale usnadňují výrobu, přípravu, uchovávání a podávání preparátů. V Česku lze laktózu nalézt ve více jak polovině tabletových pilulek – příkladem může být antikoncepce nebo třeba antialergika. To ovšem může některým pacientům značně zkomplikovat život.

Laktóza v lécích je problémem například pro jedince s laktózovou intolerancí, což je enzymatická porucha trávení, při níž není organismus schopen trávit mléčný cukr obsažený v mléce a mléčných výrobcích. V medikamentech bývá laktózy sice obvykle obsaženo jen minimum, ani to ale lidé s těžkou formou poruchy nedovedou vstřebat. Naštěstí pro ně je obvykle možné dané přípravky sehnat i v tekuté formě, která laktózu neobsahuje.

Ibalgin – změna složení v roce 2020

Původní složení pomocných látek – jádro tablety:
monohydrát laktosy, mikrokrystalická celulosa, kukuřičný škrob, sodná sůl kroskarmelosy, magnesium-stearát, koloidní hydratovaný oxid křemičitý

Nové složení pomocných látek – jádro tablety:
mikrokrystalická celulosa, kukuřičný škrob, sodná sůl kroskarmelosy, magnesium-stearát, koloidní hydratovaný oxid křemičitý

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pracovala jako redaktorka i editorka pro řadu celostátních deníků a zájmových webů. Dnes píše na volné noze o tématech, která jsou jí nejbližší – o zdraví a sociální problematice. Vystudovala Mediální studia UK a Podnikohospodářskou fakultu VŠE.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).