Hlavní navigace

Hydro colon terapie - výplach střeva s nejistým efektem

29. 12. 2011

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Hydro colon terapie je jednou z módních metod, její prospěšnost je však zpochybňována. Někteří odborníci před ní vyloženě varují. Je to jen dobrý byznys?

Hydro colon terapie (nebo také colonhydroterapie ap.) je zjednodušeně řečeno výplach tlustého střeva, který pacientovi provádí školený personál. Pacient při proceduře leží na lůžku, do konečníku je mu zavedena trubička, jejímž prostřednictvím je do střeva napouštěna a zase vypouštěna teplá voda. Zákrok trvá přibližně 45 minut.


Autor: Isifa.cz

Hydro colon terapie má své přívržence i odpůrce

Zastánci této metody tvrdí, že se ze střeva odplavují i dlouholeté usazeniny, očista má celkově pozitivní účinek na organismus a doporučují dokonce dlouhodobější kúru.

Odpůrci naopak varují, že může dojít k porušení střeva, z něhož se navíc odplavují i prospěšné látky. Uvádí se i nebezpečí jakéhosi návyku, střevo si zvyká, že za něj „práci“ odvede výplach, a přestane pracovat samostatně.

Zeptali jsme se tří odborníků, jaký mají na hydro colon terapii názor a zda by ji doporučili.

Je hydro colon terapie vhodným prostředkem nebo doplňkem detoxikace? Věříte v pozitivní účinek na organismus?

Opakovaná terapie může škodit

MUDr. David Frej, odborník na přírodní medicínu

„Nejen podle východní medicíny jako je ruská nebo ájurvédská, ale i podle posledních poznatků západních vědců může opakovaná colonhydroterapie s pumpování litrů obyčejné vody z kohoutku poškodit sliznici tlustého střeva. Série několika procedur nabourává střevní mikrofloru a podporuje růst kvasinek. Paradoxně tak tzv. očista zhorší např. zácpu. 

Jednorázově colonhydroterapii používám, ale jen po razantnější očistě jater k vyloučení jaterních a žlučníkových kamenů. Pro opakovanou aplikaci v našem centru přírodní medicíny používáme klystýry olejové s nahřátým bylinným olejem nebo s bylinnými odvary, které tlusté střevo proplachují a zároveň vyživují. Takové malé výplachy s max. množstvím 500 ml tekutiny léčí nejen zácpu, ale také další nemoci spojené s tlustým střevem, a odstraňují též toxiny uvolňované při detoxikaci.“

Dr. Frej, centrum přírodní medicíny, http://dr.frej­.cz/

V žádném případě ji nedoporučuji k hubnutí

Bc. Monika Divišová, výživová poradkyně


Autor: Isifa.cz

Hydro colon terapii má provádět školený terapeut

„Colonhydroterapii nebo pravidelné klystýry v domácím prostředí doporučuji jako součást pravidelné detoxikace organismu. Mechanické čištění tlustého střeva doporučuji kombinovat s odlehčenou detoxikační dietou, jaterní očistou nebo půstem. Jako vhodnou ji vidím také při potížích typu bolest hlavy, stres nebo nadýmání. Využití colonhydroterapie spojuji vždy s myšlenkou pročištění, dostatečného vyživení a ozdravení organismu. 

V žádném případě ji nedoporučuji jako prostředek k hubnutí. Vyčištění střev je sice spojeno se snížením hmotnosti, ale pouze v důsledku jejich vyprázdnění.“

Wellnessia centrum péče, www.wellnessia.cz

Je to nepřirozená cesta

Mgr. Monika Nevolová, výživová poradkyně a wellness koučka

„Když už se během intenzivní colonhydroteraie vyplachují usazeniny a toxické látky ze střeva, vyplavují se současně i prospěšné mikroorganismy, a ty je pak nutné opět doplnit v podobě probiotik. 

KL24

Podle mě je to nepřirozená cesta. Soustředit se navíc jen na střevo je hloupé; navíc, střevo, nos, plíce a vagína mají samočisticí schopnosti na principu zevnitř ven, takže jakýkoli zásah zvnějšku dovnitř je sliznicí vnímán spíš jako agrese a narušení samočisticích procesů… Colonhydroterapie jako doplňková berlička v rámci komplexních očistných programů, nebo z důvodu nějaké plánované operace… ale jinak tomu nefandím.“

Life Koučing, www.lifekoucin­g.cz

Jaký je váš názor?

Autor článku

Psaní článků pro internetové magazíny se věnuje již od roku 2010. Na serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na zdravotní problematiku.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).