Udělejte si houbovou smetanovou omáčku. Výborný k ní je hrnkový knedlík

Sdílet

Houbová smetanová omáčka
Autor: Shutterstock
Přinesli jste si domů plný košík hub a nechcete je všechny sušit nebo zavařovat? Tak to si rozhodně musíte udělat smetanovou houbovou omáčku, která nejlépe chutná s knedlíkem. Zkuste udělat domácí hrnkový, je to překvapivě snadné. A k téhle omáčce je nejlepší.

Tahle omáčka je nejlepší z hříbků, ale nepotřebujete jich zase tak moc – na čtyři porce vám bude stačit 250 gramů hub. Vybírejte spíše menší pevné houby, z takových bude jídlo nejchutnější. Jak na jeho přípravu? To vám ukáže následující videonávod. 

Co budete potřebovat

Na omáčku:

  • hřiby (nakrájené a čerstvé) 250 g 
  • cibule (menší) 1 ks 
  • sladká smetana 1 ks 
  • zakysaná smetana 1 lžíce 
  • bobkový list 2 ks 
  • nové koření 5 kuliček 
  • drcený kmín špetka 
  • jíška (z 1 lžíce másla a 2 lžic hladké mouky) 
  • sůl 

Na knedlíky:

  • 3 starší rohlíky
  • hrubá mouka 1 hrnek (cca 300 ml) 
  • mléko 1 hrnek 
  • 3 ks vejce 
  • sůl 
  • tuk na pečení (tuk na vymazání hrnků) 
  • mouka (na vysypání hrnků hrnků)

Postup – příprava omáčky: 

Na pánvi rozpusťte lžíci másla a nechte na ní zesklovatět najemno nakrájenou cibuli. Jakmile začne vonět, přidejte očištěné a pokrájené houby. Krátce je orestujte, aby lehce změkly, poté zalijte třemi čtvrtě litru vody, přidejte koření, osolte a nechte vařit asi 15 minut. Pokud používáte houby, které při tepelné úpravě modrají, prodlužte dobu vaření na přibližně 25 minut.

Mezitím si připravte světlou jíšku a nechte ji vychladnout. Jakmile je hotová, postupně ji zašlehejte do omáčky a vařte dalších zhruba deset minut. Nakonec přilijte sladkou smetanu. Kyselou smetanu nejprve rozmíchejte s několika lžícemi horké omáčky, aby se nesrazila, a poté ji přidejte také.

Luční bouda, horská chata na vysokohorských loukách v pozadí s vysokou horou

Luční boudu zná každý. Poznáte ostatní slavné horské chaty?

Nejvyšší a zároveň nejnavštěvovanější. Krkonoše, jediné české hory s místy opravdu vysokohorskou přírodou. Neodmyslitelně k nim patří i horské boudy a chaty. Poznáte podle fotek patnáct z nich?

Postup – příprava knedlíků

Na knedlíky si v míse rozšlehejte vejce s mlékem, přidejte mouku, prášek do pečiva a špetku soli. Rohlíky nakrájejte na malé kostičky asi centimetr velké a přimíchejte je k těstu. Směs důkladně promíchejte a nechte alespoň čtvrt hodiny odpočívat.

Připravte si hrnky – každý vymažte tukem a vysypte moukou, přebytek vyklepejte. Naplňte je těstem zhruba do tří čtvrtin. Hrnky naskládejte do širšího hrnce, nalijte vodu asi do poloviny jejich výšky a přikryjte pokličkou položenou na rozložené utěrce, jejíž rohy přehněte nahoru k uchu hrnce. Tím zabráníte stékání vody na knedlíky.

Když sbíráte houby, tak...

Vařte 25 až 30 minut, dokud zkouška špejlí neukáže, že jsou hotové. Po dovaření je opatrně vyklopte a nakrájejte jen tolik, kolik právě spotřebujete, protože rychle osychají. Zbytek uchovejte zabalený v mikrotenovém sáčku.

Pokud chcete lehčí variantu, můžete před vařením do těsta vmíchat i sníh z bílků – žloutky oddělte a tuhý sníh zapracujte do směsi až těsně před naplněním hrnků.

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).