Seriál Alergeny v jídle

Počet lidí alergických na některé složky potravin roste. Vyústil až v povinnost výrobců a prodejců potravin a provozovatelů restaurací informovat o alergenech, které se nacházejí v jimi nabízených jídlech.

Tato povinnost se týká čtrnácti skupin nejvýznamnějších alergenů, kterým se budeme podrobněji věnovat v našem seriálu.

Zdravotní potíže mohou však u strávníků nastat i v případě konzumace čehokoli jiného, neboť potenciálním alergenem může být prakticky každá potravina a každá její složka. Není alergen jako alergen, míra jejich vlivu na člověka je různá, a významně se také liší procenta lidí, kteří jsou na zástupce jednotlivých skupin „oficiálních“ alergenů citliví.

Alergie na siřičitany: Nemáte ji taky?

Mořské i sladkovodní ryby obsahují stejný alergen

Intolerance na lepek: Devět z deseti pacientů neví, že má celiakii

Lupina: skrytá přísada průmyslových potravin. Počet alergií neznámý

Hořčice způsobuje „divnou“ alergii

Alergie na mléko není častá, zato se často plete

Máte alergii na pyl? Nejezte celer!

Alergii na sezam má jeden člověk ze sta

Alergie na vejce: oddělit bílek od žloutku nepomůže

Alergeny v restauracích nikoho nezajímají

Sója – snad nejvíce prozkoumaný alergen

Proč nejíst s rybou měkkýše? Kvůli alergii

Alergie: Žádný korýš není bezpečný

Alergeny v potravinách: Nejhorší jsou arašídy a para ořechy

Značení alergenů v restauracích: idea dobrá, forma nešťastná