Hlavní navigace

Farmářské trhy na Jiřáku už nebudou jako dřív

19. 12. 2016

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz / Karel Choc
Aktualizováno: Praha 3 znovu prověří výběr provozovatele Farmářského trhu na Jiřáku. Můžete podepsat petici. (19. 12. 2016 13:39)
Dosavadní provozovatel, který z farmářských trhů na Jiřáku udělal nejen místo pro nákup prověřených farmářských produktů, ale i prostor pro setkávání a trávení volného času, končí. Proč?

Oblíbili jste si farmářské trhy na náměstí Jiřího z Poděbrad, tzv. trhy na Jiřáku? Ano, jsou to přesně ty trhy, které stejně jako ty na Náplavce velmi úspěšně provozuje spolek Archetyp. Nejen proto patří tyto trhy k nejvyhlášenějším a nejnavštěvovanějším v Praze. Od ledna se ale situace změní. Z rozhodnutí městské části Prahy 3 farmářské trhy na Jiřáku v současné podobě končí. „Praha 3 totiž vypsala na provozovatele Jiřáku výběrové řízení (nic ji k tomu ale podle zákona nenutilo, smlouva s Archetypem spadala do kategorie takzvaných podlimitních zakázek), které vyhrála teprve v průběhu letošního října překoupená společnost a bez zkušeností s organizací farmářských trhů,“ uvedl na svém blogu náš spolupracovník, agrární analytik Petr Havel.

Dosavadní provozovatel se přihlásil, ale prohrál s úplným nováčkem

Radnice Městské části Praha 3 se na sezónu 2017–2018 rozhodla vypsat výběrové řízení na nového organizátora farmářského tržiště na Jiřáku. Dosavadní a zakládající organizátor Archetyp se do výběrového řízení přihlásil a z rozhodnutí hodnotící komise MČ Prahy 3 se umístil na druhém místě.

Zaskočen je výsledkem volby radních i samotný provozovatel trhů. „Jediným hodnotícím kritériem bylo tzv. subjektivní hledisko jednotlivých hodnotitelů, nic více. Cena za ´nájemné´, které organizátor platí MČ, totiž sto tisíc za měsíc, byla předem pevně v zadávací dokumentaci zakotvena. Na cenu se tedy nesoutěžilo a nesoutěžilo se ani na jiný objektivní ´pilíř´, podle něhož by bylo možné spravedlivě a transparentně nabídky posoudit. Je to právě Archetyp, který dle několika průzkumů platí nejvyšší nájemné ze všech ostatních organizátorů farmářských trhů v Praze. Je zajímavé, že nový návrh smlouvy pro nového provozovatele již neobsahuje klauzuli, které má za cíl ´zastropovat´ výši nájemného, kterou provozovatel účtuje jednotlivým prodejcům. Takovou klauzuli Archetyp ve smlouvě má. Od jednoho farmáře a den nesmí vybrat více než tisíc korun. V nové smlouvě pro vítězného uchazeče však tato klauzule chybí,“ říká za spolek Archetyp Jiří Sedláček, který farmářské trhy na Praze 3 založil v roce 2010 na základě žádosti městské části Prahy 3. Tedy stejného subjektu, který ji teď za mohutného nesouhlasu návštěvníků trhů pravomoci k provozování trhů odňal.

„Samotné výběrové řízení je navíc hodnoceno jako netransparentní, verdikt sám byl učiněn na základě subjektivního hodnocení a bez požadavků na odbornou způsobilost budoucího provozovatele. Radní navíc akceptovali nabídku nadstandardních služeb, které v minulosti nabízel i spolek Archetyp, avšak v jeho případě akceptovány nebyly,“ píše Petr Havel.

Nahradí farmářské potraviny cetky?

I když je ještě předčasné hodnotit, s jakým zboží se na Jiřáku v příštím roce setkáme, už teď je jasné, že nový provozovatel, firma World Production, s. r. o. (firma bez účetní a podnikatelské minulosti), nebude muset dodržovat etický kodex Asociace farmářských tržišť ČR, neboť není (na rozdíl od dosavadního provozovatele) jejím členem. V etickém kodexu například stojí, že se na tržišti nesmí prodávat více než deset procent nepotravinového zboží a potraviny musí pocházet od farmáře nebo výrobce potravin, který garantuje původ prodávaného zboží z vlastních zdrojů a je schopen tento původ při prodeji prokázat. Stane se v nové sezóně z Jiřáku trh plný cetek a tepláků z Číny?

Aktualizováno 19. prosince ve 13:40

Starostka MČ Praha 3 Vladislava Hujová se rozhodla usnesení rady MČ Prahy 3 znovu prověřit na zasedání, které se koná zítra 20. prosince od 15 hodin. Pokud ani vy nesouhlasíte s výběrem nového provozovatele, můžete podepsat petici.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).