Hlavní navigace

Názory k článku Duel: Škodí "éčka" v potravinách, nebo spíše pomáhají?

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 11. 6. 2009 10:16

    ax (neregistrovaný)

    „Obě dámy prokazují vysoce odbornou znalost problematiky a dokazi poradit;(((, DW navic i jistou dávku demagogie“

    potravinářská chemie se da z pohledu spotřebitele kategorizovat:

    Existuje radka latek ktere jsou alergeni, nebo zdravi skodlive – zejmena pro deti (napr. nektere konzervanty, barviva), jejichž použití by se melo omezit, ale současný status quo vyhovuje všem, levně vyrobím, levně prodám, levně koupím, všichni „vydělají“ až na organismus spotřebitelů.

    Vedle toho jsou látky které zlevňují, snižují kvalitu (např škroby, želatiny a podobná zahušťovadla, některá sladidla), ale zdraví v zásadě škodlivé nejsou

    Další skupinou jsou látky, které se vyskytují běžně v přírodě a potravinářská výroba by si bez nich nedokázala poradit (např regulátor kyselosti, přírodní barviva), organismu neškodí

    Určitě ne poslední skupinou, nebo spise problémem jsou samotne obaly potravin a zpusob zkladovani a prodeje za coz jsou vedle vyrobcu zodpovedni zejmena obchodní retezce, ktere záměrně prodavaji konzervanty a jinymi ecky nadupane levne potraviny ,ktere maji trvanlivost běžně v řádu měsíců vždy několik dní před expirací (aby přilákaly kupující co nejdříve zpět do vých svatostánků) a zejména v plastových obalech je vystavují světlu což do potravin přidává další nebezpečné látky…

    Dále podmínky živočišné a rostlinné výroby(krmiva, hnojiva, GMO) v čechách zatím snad na vyšší úrovni, nicméně se značná část surovin dováží;( nehlídá se země původu.

    Spotřebitelům by jistě pomohla lepší orientace v potravinářské chemii (takze vedle označení E spíše jednoznačné povinné slovni názvy, které jsou lépe zapamatovatelne, zvlast a tucnymi pismeny uvedene latky jednoznacne skodlive, povinne pro vyrobce – v nekterych zemich jiz zavedeno) a kategorizace potravinářských aditiv, osveta, mene tvrda kriteria pro BIO potraviny, ktera se beztak nedodrzuji a mohou i zhorsovat kvalitu techto potravin a segreguji tuto skupinu potravin jako něco zvláštního, hodného posměchu a kritiky.

    • Jseš tím co jíš!
    • Dávej si větší pozor!
    • Cena není vše.
    • Nenech se klamat silnými řetězci, střídej je, když jseš nespokojen.
    • Nakupuj v maloobchodech
  • 6. 6. 2010 18:34

    Pavla (neregistrovaný)

    Jestli se zajímate o éčka jako já, tak doporučuji web www.emulgatory.cz. O každém éčku je tam podrobná informace a hlavně jak hodně je škodlivé.

  • 28. 3. 2011 11:44

    Marek (neregistrovaný)

    Doporučuji Bez Konzervantů. Hlavně poradna od autorky "Víte, co jíte" je skvělá! :-)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).