Hlavní navigace

Dožínky - zapomenutá tradice ožije v Plzni

1. 9. 2010

Sdílet

Druhý ročník Biodožínek v Plzni se uskuteční v neděli 5. září 2010 v areálu pivovaru Purkmistr. Dožínky byly tradičně oslavou ukončení sklizně (žní) a poděkováním „vyšším“ silám za dobrou úrodu, při kterých nechyběl bohatě prostřený stůl, hudba, zábava. „Biodožínky v Plzni budou oslavou ekologického zemědělství a produktů z něj pocházejících. Představí se na nich desítky pěstitelů, výrobců, prodejců, kteří vyrábí nebo obchodují s biopotravinami i dalšími produkty v biokvalitě“, vysvětluje Tomáš…

Druhý ročník Biodožínek v Plzni se uskuteční v neděli 5. září 2010 v areálu pivovaru Purkmistr.

Dožínky byly tradičně oslavou ukončení sklizně (žní) a poděkováním „vyšším“ silám za dobrou úrodu, při kterých nechyběl bohatě prostřený stůl, hudba, zábava. „Biodožínky v Plzni budou oslavou ekologického zemědělství a produktů z něj pocházejících. Představí se na nich desítky pěstitelů, výrobců, prodejců, kteří vyrábí nebo obchodují s biopotravinami i dalšími produkty v biokvalitě“, vysvětluje Tomáš Popp z občanského sdružení ENVIC.

Biodožínky budou i oslavou obchodu Fair Trade, protože ten již k biopotravinám neodmyslitelně patří a oba koncepty se vhodně doplňují. „Fairový obchod není výhodný jen pro pěstitele či zpracovatele z méně rozvinutých zemí, ale i pro spotřebitele v těch ekonomicky rozvinutějších. Spotřebitelé nákupem produktů s označením fair trade získávají vysoce kvalitní výrobek, za který platí odpovídající cenu a ještě pomáhají“, vysvětluje Anna Šperlová ze spolupořádající organizace Fair Life.

Návštěvnici si budou moci bioprodukty koupit i ochutnat. Své výrobky nabídne 30 prodejců. Na místě uvidí také kuchařskou show na téma vaříme z biopotravin. Restaurace pivovaru Purkmistr pro návštěvníky Biodožínek připraví v Plzeňském kraji ojedinělé menu sestavné z biopotravin.

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).