Hlavní navigace

Názor k článku Dnes je v kurzu klíště, co nám píchne příště? od thr - Mě se hlavně vůbec nechce věřit tomu číslu...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 21. 10. 2013 9:59

    thr

    Mě se hlavně vůbec nechce věřit tomu číslu "1x za dva roky" jako takovému...
    Jsme rodina z Prahy, počet dní, kdy jsme v přírodě, určitě není nějak moc nad průměr, spíš naopak. Přesto ale kdybych průměroval posledních několik let, tak to bude dělat minimálně tři klíšťata za rok na osobu (dva dospělí a tři děti), spíš to bude ještě více. Co jsem se poptával známých, tak jsem nepotkal snad vůbec nikoho, kdo by aspoň jedno klíště neměl.
    Sice předpokládám, že se lidé z naprosto minimálním kontaktem s přírodou a navíc jistým štěstím najdou, ale že by jich bylo až tolik, aby otočili statistiku až k tomu 1x za 2 roky se mi moc nezdá...
    Autor koneckonců sám zmiňuje, že počet kousnutí podcenil, podle mě to ale podcenil vyloženě řádově. A navíc (to v článku správně zmiňuje) se zdá, že počet klíšťat skutečně narůstá, závažnost se tedy postupně zvedá.

    Mimochodem, ono se občas "zadaří" fakt extrémně.. Letos v září jsme byli na třídenních závodech v Německu, kde jsme se asi zamotali do oblasti víc zamořené a syn za ten víkend měl snad 40 klíšťat!!! Většinu sice zaregistroval ještě lezoucích, ale tahat si jich přesto musel asi 10, já měl dvě... Tohle jsem sice do výše uvedeného odhadu za naši rodinu nepočítal, ale v celostátním odhadu by se asi měly uvažovat i podobné extrémy (nepochybuji, že by se podobná místa v ČR našla taky).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).