Hlavní navigace

Děti ve škole znovu obědvají jako jejich rodiče. Hrozně

12. 5. 2010

Sdílet

Školní jídelny na svou listopadovou revoluci stále ještě čekají. Dětem v nich vaří kuchařky podle stejné vyhlášky jako za časů jejich rodičů.  Přestože experti tvrdí, že z pohledu správné výživy je vyhláška dávno překonaná, ministerstvo zdravotnictví po dohodě s ministerstvem školství zatím nic měnit nehodlá.

Školní jídelny na svou listopadovou revoluci stále ještě čekají. Dětem v nich vaří kuchařky podle stej­né vyhlášky jako za časů jejich rodičů. 

Přestože experti tvrdí, že z pohledu správné výživy je vyhláška dávno překonaná, ministerstvo zdravotnictví po dohodě s ministerstvem škol­ství zatím nic měnit nehodlá.

Čtěte téma: Éra „univerzální hnědé“ je snad pryč

Strava ve školních jídelnách představuje letitý problém. Nicméně i ve školním stravování platí prostá zásada: Když se chce, všechno jde.

Podle Davida Bartůška, člena meziresortní komise, která s návrhem na změnu vyhlášky ještě za bývalé Topolánkovy vlády přišla, mělo přitom již před rokem ministerstvo na­vrhnout nové takzvané doporučené dávky živin. Od nich se odvíjí skladba potravin a tím pádem i podoba jídelních lístků ve školách. Uvedená komise ale podle Bartůška přestala po pádu vlády pracovat.

Čtěte téma: Pěstujeme si skleníkové děti

V mateřských školkách platí pro stravování přísná pravidla. Možná až moc …

Školáci jsou tedy nadále odsouzeni ke konzumaci příliš vysokého množství živočišných tukůTom Václavík, propagátor biopotravin a zdravého stravování, potvrzuje, že to dětem neprospívá.

Celý článek najdete na serveru Aktuálně.cz.

Fórum: Jak se vaří ve školních jídelnách?

Jaké jsou vaše zkušenosti? Vaří jídelny zdravě? A je to k jídlu? Zapojte se do diskuze.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).